Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 3 surowe ziemniaki 2 szklanki mąki 1,5 szklani maślanki 1/2 łyżeczki sody szczypta soli masło klarowane do smażenia miód Sposób przygotowania
Wielki apetytzrobiła się ciapa ). Na koniec do szpinaku dodaję śmietanę, całość mieszam do połączenia i doprawiam solą do smaku. Podaje na ciepło jako dodatek do obiadu. U mnie najlepiej taki szpinak smakuje z młodymi ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródLekka, bezmięsna potrawa na obiad. Warzywa z patelni są pyszne i ślicznie, kolorowo wyglądają na talerzu. Składniki: 5 średnich ziemniaków czerwona papryka spora marchew 2 cebule cukinia bazylia, zioła prowansalskie, papryka wędzona, czosnek granulowany 2 łyżki sezamu pęczek szczypiorku 100 ml wody sól morska, pieprz zielony 2 łyżki oleju Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę albo paski
e-PrzepisyKulinarneTakie buraczki są wspaniałym dodatkiem do obiadu. Podkreślają smak dania i wspaniale komponują się z ziemniakami i mięskiem. Przyznam, że za każdym razem robię je ciut inaczej. A to dodam śmietanę z mąka zamiast zasmażki, a to znów dodaje łyżeczkę chrzanu, dla wzmocnienia pikanterii, to znów buraki ścieram na tarce o dużych oczkach :) Składniki: 1 kg buraków czerwonych
Bea(u)ty kitchenDzisiaj, na obiad, potrzebowałam coś do łososia. Nie chciałam gotować normalnych ziemniaków, bo u nas, kilogram ziemniaków starcza na dłuuugo ;) Widzicie, jacy my jesteśmy miłośnicy ziemniaków ;) W sklepie, w oko, wpadły mi bataty. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki. Bataty - jadłam je kiedyś w postaci placków ziemniaczanych. Dzisiaj w wersji pieczonej. Powiem Wam tak - zostają u nas na dłużej :) Nie tylko ze względu
CookYourselfpotrzebujemy: - 5-6 ziemniaków - 1 polędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy
Szybko Tanio Smaczniedomu to raczej on jest specjalistą i nawet nie próbuję w tym temacie z nim konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina. Niebo w gębie, po prostu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki : śledzie w occie przyrządzone tak ziemniaki gotowane Przygotowanie : Ziemniaki ugotować w "mundurkach" wg tego przepisu Obrane ziemniaki można lekko posolić, dodać śledzia, polać jogurtem i ...obiad gotowy. Uwielbiam taki skromny zestaw, postny, ale apetyczny, polecam
Proste Potrawyotworzyć udka przełożyć na talerz, jeśli jest nadmiar płynu to można go odlać, do ziemniaków goracych wsypac fasolkę z puszki i wymieszać, podać udka na ziemniakach - udka są miękkie, soczyste i jest smaczny, syty, obiad................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNajprostsza surówka z marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do mielonego kotleta i ziemniaków. Mój przepis jest troszkę odchudzony w porównaniu do tego babcinego, ponieważ zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było. Najprostsza surówka z marchewki
Kulinarne przygody GatityIdealny dodatek do dań mięsnych, ziemniaków, klusek, kasz i nie tylko. Smaczny,aromatyczny, gęsty i mocno pieczarkowy. Serdecznie polecam;) Składniki 0,5 kg pieczarek obranych 2
Krakowskie smaki AniSkładniki: 4 średnie ziemniaki kawałek wędzonego boczku 2 średnie cebule kilka ząbków czosnku 20 dag sera żółtego 10 dag serka topionego 2 łyżki słodkiej śmietanki 12
Konrad GotujeDzisiaj fajnie zastąpimy nasze tradycyjne ziemniaki. Co prawda uwielbiam ziemniaki z masełkiem i koperkiem, jednak czasami należy je zastąpić czymś innym. Moje ulubione kotleciki kukurydziane z
Niezły MłynekSzybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju
Maminek kulinarny