otwartego w starym dworze okna… składniki: 1 pierś z kaczki 1/2 główki kapusty modrej 2-3 marchewki 2-3 pietruszki 2 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 5-6 ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek 1 butelka wody 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina 1 łyżeczka ostrej papryki, cynamonu, tymianku kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego kilka liści laurowych sól, pieprz(...)metodą i dorzucić do garnka. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić kilka minut. Poszatkować w powietrzu kapustę i dodać do garnka. Wymieszać, podlać winem i dusić 10-15 minut. Obrać ziemniaki „w powietrzu”, umyć, pokroić na połówki i dodać do garnka. Na wierzchu ułożyć mięso. Dusić około 30 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą lub winem
GRUBY WAŁEKwędzonego na zimno łososia -kawałek świeżego tuńczyka -płat świeżego śledzia, ja kupiłem filet ze skórą, więc go obieram -ok 400 ml mleka -puszka groszku konserwowego -puszka kukurydzy konserwowej -kg ziemniaków ugotowanych -łyżeczka masła -por, część biała, posiekany -szalotka posiekana -łyżeczka masła -łyżeczka śmietany 12% -liść laurowy -4 ziarna ziela angielskiego -duża szczypta soli, tymianku, suszonej natki pietruszki, rozmarynu i ząbek(...)ucieramy w moździerzu z dodatkiem kilku ziaren gorczycy i dwoma listkami bazylii -starta mozzarella -mała kostka cheddara, starta Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy. Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem i dodajemy naszą przyprawę zrobioną w moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie
BaRepaswoda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę. SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY
Blondynka Gotujemniam... :-) Ja przygotowywałam od razu porcję na dwa dni, w dużym 5,5l garnku, ilości można dopasować do własnych potrzeb. Składniki: - 1,5kg chudej wołowiny bez kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku(...)gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki (gniazda nasienne usuwamy, białe części wykrawamy) i podsmażamy chwilę, dodajemy także pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu i podduszamy całość ok.10 minut. Podduszone warzywa z patelni dodajemy
Smaczne Zdrowemielonego mięsa. Polecam, jeśli ktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna. Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ... Składniki: 0,5 kg m ielonej wołowiny 3 ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 puszka czerwonej fasoli 2 cebule czerwone puszka pomidorów w zalewie (500 g) 1 łyżka ketchupu pikantnego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)przyprawy: sól, pieprz, szczyptę cukru, odrobinę chili i słodką paprykę. Smażymy mieszając, i rozdrabniając mięso na cząstki. Następnie zalewamy mięso bulionem lub jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwoną fasolę wraz zalewą doprawiamy do smaku
Walijskie Pichcenielampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem. Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste i pikantne przyrumienicie na oliwie 1-2 papryczki pepperoni(...)zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku
SzczyptaSmaQjest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku. 1 szklanka nasion cieciorki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki 1 ząbek czosnku ( drobno pokroić) 1 małą cebulę ( drobno pokroić) wywar(...)litrowy garnek napełniamy wodą do wysokości 3/4 i zagotowujemy. Następnie wrzucamy cieciorkę, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Obieramy marchewki - kroimy w drobną kostkę, ziemniaki - kroimy w drobne nieregularne kawałeczki ( ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodajemy do podgotowanej cieciorki. Wrzucamy pozostałe składniki, oprócz soli i gotujemy jeszcze około 20 minut. Podczas
Kuchcik gotujechrupiącą skórką a do tego warzywka. Czy trzeba coś więcej? składniki: 3 ćwiartki kurczaka 4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte) 2 czerwone papryki 5-6 średnich ziemniaków słodka papryka rozmaryn sól olej 1/2 szklanki wody Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć ze wszystkich stron słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę(...)obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć
Monia miesza i gotujesuszonymi śliwkami i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem, który można maczać w sosie. Mniam! Zapraszam do gotowania! Składniki dla 2-3 osób: 2 łyżki masła klarowanego* 500 g karkówki wieprzowej 300 ml ciemnego piwa 1 duża cebula(...)ząbki czosnku, obrane i zgniecione nożem 1 łyżka miodu 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego trochę mąki sól, pieprz pieprz cayenne (opcjonalnie) świeża natka pietruszki Do podania: ziemniaki lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4-6 równych kotletów. Posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące - nadmiar strzepujemy
My Culinary Artmamy czasu na pilnowanie garnków. Wystarczy przyprawić, wsadzić do piekarnika i nie zapomnieć, że coś się piecze. Dziś podany z gotowaną marchewką. Dlaczego tak? U nas w domu ziemniaków się raczej nie spożywa i o ile nie robię domowych frytek lub nie gotuję zupy, ziemniaki są w mojej kuchni nieosiągalne. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 2 tylne ćwiartki kurczaka
W poszukiwaniu inspiracjiblachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła moja babcia, mama i wszystkie znane mi ciotki. Żadnych jajek, mąk ziemniaczanych i innych sztuczek ze smażeniem na oleju włącznie. Dowolną ilość ugotowanych(...)ziemniaków przeróbcie na gładką masę jak na kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie na cztery części i wyciągnijcie jedną część. W to miejsce wsypcie mąkę pszenną i szczyptę soli. Wróbcie zwarte ciasto, z którego da się uformować zwarte placuszki. W procesie wyrabiania uwolni się gluten i skrobia i to się ładnie połączy. Zgrabne placuszki dajemy
ladykitchensposób tradycyjny. Widząc w jakim tempie zniknęły stwierdzam, że musiały być znakomite:) PLACKI ZIEMNIACZANE Z INDYKIEM Składniki 40 dkg piersi indyka pokrojonej na 8 plastrów 1 i 1/2 kilograma ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia Przygotowanie Zaczynam od rozbicia tłuczkiem plastrów indyka. Plastry powinny być dość cienkie aby dopiekły się w czasie(...)smażenia placków. Następnie mięso dolę i pieprzę i wstawiam do lodówki. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieram na drobno (żeby było szybko i sprawnie robię to w sokowirówce - po skończonym tarciu łączę miąższ z powstałym sokiem). Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, łyżkę mąki oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Na rozgrzany olej nakładam masę ziemniaczaną
Magiczna kuchnia DariiBanalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki 300 g mąki pszennej spora szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 50 g masła 2 ząbki czosnku bryndza łyżka suszonej pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy
Mienta blogJest wiele wersji na kremową zupę z brokułów. Moja dzisiejsza wersja jest z czosnkowymi grzankami, które dodają tej delikatnej zupie lekkiej pikanterii. SKŁADNIKI 1 brokuł 2 ziemniaki 1 ząbek czosnku czosnek granulowany pieprz gałka muszkatołowa przyprawa warzywna do potraw (chodzi gotową o mieszankę bez glutaminianu sodu, barwników i aromatów, którą można dostać w wielu sklepach) sól kilka kromek chleba(...)olej WYKONANIE Brokuł podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w wodzie (wody dać tyle, żeby tylko przykryła warzywa). W czasie gotowania doprawić czosnkiem, mieszanką warzywną, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Gotową zupę zmiksować. Kromki chleba pokroić w kostkę i smażyć na oleju do chrupkości, posypując czosnkiem granulowanym. W jakiej wersji robicie krem z brokułów
Zofianakokosowym, które idealnie komponuje się z dynią, dodając jej egzotyki. Uzupełnienie tego wszystkiego odrobiną ostrego sera, nadaje tej zupie obłędny smak. SKŁADNIKI 1 mała dynia 1 duża marchew 1 ziemniak 1 puszka mleka kokosowego curry (pasta lub w proszku) imbir (świeży lub w proszku) garam masala kmin rzymski 1 ząbek czosnku kurkuma około 500-700 ml bulionu sól(...)olej ser żółty (najlepiej dojrzewający, twardy o wyrazistym smaku, np. cheddar, parmezan, gouda, radamer) WYKONANIE Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Ziemniaka i marchew również obieramy i kroimy w kostkę. W garnku, na oleju krótko podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku, curry oraz imbir. Następnie dodajemy warzywa i przez chwilę dusimy je z czosnkiem. Całość zalewamy
Zofiana