ziemniak - 9653 przepisów (strona:121/644)

Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 206

powstała wieprzowina Brassói - Brassói aprópecsenye - inspirowana tą stroną . Bardzo smaczne i lubiane przez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji.   Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g) - 1 kg ziemniaków sałatkowych - 1 cebula - 2 średnie główki czosnku - 2 papryki – czerwona i pomarańczowa - sól, pieprz - papryka słodka - papryka wędzona - chilli w płatkach - otarty tymianek - olej arachidowy Dodatkowo na surówkę: - sałata lodowa(...)kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej - zielona cebulka - wino ryżowe Mirin - sól, pieprz - olej sezamowy Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, nie do końca je dogotowując – odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, wkładamy do woreczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę przewidzianej ilości w przepisie), trochę tymianku, paprykę słodką, wędzoną i chilli w płatkach. Zamykamy szczelnie

mojewypiekiinietylko
Kwaśnica 155

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „ Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)surowych żeberek wieprzowych - 800g wędzonego boczku - 1 łyżka stołowa kminku - kilka ząbków czosnku - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól i pieprz do smaku - majeranek (daję, bo lubię) - ziemniaki - 1 - 2 cebule - jeżeli mamy - 100g suszonych grzybów ( moje zostały zużyte w farszu do pierogów)   Jeżeli dodajemy grzyby – wcześniej je moczymy (najlepiej na noc). Obrane i pokrojone w większą

mojewypiekiinietylko
Sałatka śledziowa (warstwowa) 320

którą dziś prezentuję niekoniecznie musi być warstwowa. Można wszystkie jej składniki zamieszać i doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam! Składniki: 4 buraki 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć) sól, pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać(...)Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. 3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać. 4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy. 5. Sałatkę schładzamy przez

Kuchnia domowa Ani
Sałatka jarzynowa z jajkiem 325

nowe, niestandardowe sałatki, to po pewnym czasie nachodzi mnie ochota na taką najzwyklejszą, najprostszą sałatkę jarzynową z jajkiem. Dodatkowo ogórek kiszony i groszek konserwowy podkręcają smak jarzyn. Pycha! :-)Składniki:Ziemniaki - 8 małych lub 6 średnich6 marchwi6 ogórków kiszonych6 jajek1 puszka groszku konserwowego5-6 łyżek majonezusól, pieprzWykonanie:Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach w osolonej wodzie. Marchew obrać i ugotować(...)całości do miękkości. Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie gdy ziemniaki, marchew i jajka się gotują kroimy na kosteczkę ogórki i wrzucamy do miski.Dodajemy odsączony na sitku groszek. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z marchwią. Jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski

Anielska Kuchnia Ani
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 185

rybySos beurre blanc:1 cebula szalotka40 ml białego octu winnego100 ml białego wytrawnego wina1/2 szklanki śmietany 36%ok. 80 g zimnego masła1 suszony liść laurowy3 ziarna ziela angielskiegoChipsy z ziemniaka:1 słodki ziemniak (batat)olej rzepakowy do smażeniakilka listków szałwii Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę) i wstawiać do pieczenia na brązowy kolor(...)białego wina. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę, aż sos odpowiednio zagęści się.Chipsy: Na mandolinie pokroić ziemniaka w cienkie plasterki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temp. 140°C, aż chipsy będą chrupkie.Prezentacja: Wszystko

Poezja smaku
Zalewajka z grzybami 145

Jest to wielkopolska zupa, podobna jak żurek, ale zupę gotuję się wraz z ziemniakami. Gotować ją nauczyła mnie mama :)Składniki:pół kilo wędzonego boczku2 kg ziemniaków2 szklanki naturalnego zakwasu z mąki żytniej, czosnku - może być z otrębami (bez dodatku octu)!2 cebule2 ząbki czosnku2 łyżki tłuszczu1 łyżka vegety2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól i pieprzkilka suszonych grzybkówsuszony majeranekPodgotować(...)boczek około 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Później dodajemy do zupy i razem wszystko gotujemy. Cebulę pokroić w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
Musaka z cukinią i z sosem beszamelowym 181

jestem specjalnym fanem bakłażana, dlatego postanowiłam zmienić tradycyjny przepis musaki z bakłażanem na z dodatkiem cukinii. Składniki na musakę:5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie)2 puszki pomidorów2 cukinie4 ząbki czosnku1 średnia cebula 150 g żółtego serakulka mozzarelli natka pietruszkioliwa z oliwek sól i pieprzskładniki na sos beszamelowy:50 g masła1/4 szklanki mąki(...)schłodzone mleko i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę przez około 3- 5 minut. Na sam koniec dodajemy roztrzepane jajko ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Musaka: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez

Bon Appetit Małgorzaty
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 168

długiej przerwie postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa i patisona zrobić nieźle nadzianego :) Na początku chciałam go zrobić z tradycyjnym Ratatuj ale, że z obiadu został mi kurczak i ziemniaki więc także je wykorzystałam. Tradycyjne Ratatuj to jarska potrawa. Danie to opiera się przede wszystkim na: bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Ja ten przepis(...)zapieczeniaszczypioreknatka pietruszkitymianekrozmarynsłodka, mielona papryka (do kurczaka)sól, pieprzolejCałego patisona gotujemy przez godzinę w osolonym wrzątku. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i mielonej papryki. Ziemniaki gotujemy a następnie pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ziół. Na drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę

Bon Appetit Małgorzaty
Grzybowa zalewajka 198

przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów.0,5 l zakwasu (naturalny, żytni)4 ziemniaki,Grzyby leśne (świeże albo suszone)Cebula (1 duża, lub 2 małe),3 ząbki czosnku,2 liście laurowe,3 Ziela angielskie2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smakususzony majeranek do dekoracji: natka pietruszki i koperek(...)Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).  Gotować jeszcze przez

Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 193

mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe1 białko od jajka 2 żabki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegoszczypta ostrej papryki albo chilligarść świeżej mięty i kolendrysólpieprz ziołowySkładniki na pieczone ziemniaki:około 3-4 ziemniakiświeży rozmarynświeży tymianeksól, pieprzoliwa  Sos:1 grecki jogurtpół ogórka zielonego ze skórką1 żabek czosnkugarść świeżej bazylisól,pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy(...)pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie mieszamy, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 150

suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je. I wycinamy paseczki o szerokości 1 cm. Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzątku. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy w drobną kostkę i razem podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem(...)ziemniaki się ugotuję przerabiamy je jeszcze ciepłe przez praskę. Dodajemy do nich usmażone pieczarki, cebulą, doprawiamy majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka oraz i płaską łyżkę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach dokładnie mieszając ze sobą składniki. Formujemy z nich koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego ciasta w formie plecionki. 3 paski pleciemy jak warkocz

Bon Appetit Małgorzaty
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 185

stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć.Na każdy płat(...)naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym.naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami 164

robić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Omlet! Koniecznie z cukinią ponieważ mamy na nią sezon :) Kolor zielony z rana od razy wprawi każdego w dobry humor :) Składniki:1 mała cukinia4 ugotowane ziemniaczki (u mnie młode)4 jajka1/4 zielona część porakopereksól, pieprzświeży tymianek do dekoracjiNa dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Cukinię ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek więc około 5 minut w 200 stopniach. Dekorujemy świeżym tymiankiem.frittata z cukinią i z ziemniakami

Bon Appetit Małgorzaty
Warstwowe purée warzywno - rybne 202

zielona część4 ziemniaki4 łyżki groszku z puszki2 łyżki masła2 łyżki mlekasól, pieprz cytrynowyulubione zioła (u mnie prowansalskie)olej do smażeniaRybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę(...)ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej  miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce  blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 165

suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy w plastry, smarujemy je olejem i doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Grillujemy

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania