makaronu czy sosu bolońskiego. Moje dzieci uwielbiają wyjadać taki swieży, pachnący sos prosto ze słoika! Dla nich to już jest ich wyjątkowy, bo i dobry i zdrowy comford food
Mia Cucina Sofietapapierowym ręcznikiem. Owoce wraz z miętą wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy mleczko kokosowe, sok z aloesu i dokładnie miksujemy. Smoothie jest bardzo aromatyczny, a przy tym bardzo zdrowy. Prawdziwa witaminowa bomba
Mia Cucina SofietaGorzkawy smak brukselki wielu może zniechęcić do tego zdrowego warzywa. A szkoda, bo to samo zdrowie. Aby zachować całe jej bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki
Mia Cucina Sofietaużyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, a skład tych kwasów i witamin zawartych w oleju, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. A przecież chcemy być zdrowi! Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym Składniki na 4 osoby: 350 g ryżu na risotto 3 łyżki oleju rzepakowego ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 400 g dojrzalych truskawek
Mia Cucina SofietaWitamy! Dziś trochę późno jak na obiad, ale z uwagi, że czasami poprez całą masę zajęć w ciągu dnia pora obiadowa zostaje przesunięta na
Symfonia SmakówWitamy! Czy Wy też emanujecie energią w te piękne, słoneczne dni? Bo my bardzo! Uśmiech aż sam niesie się na usta(; Dzisiaj, krótko i na temat: energetycznie, zdrowo, kolorowo na razowym spodzie! (; Wczorajszy pomysł na obiad narodził się spontanicznie, z powodu lekko imprezowego sobotniego wieczoru i małej ilości składników w kuchni ze względu na koniec tygodnia
Symfonia SmakówTrochę sałaty dębowej i ulubionych owocków, które akurat miałam pod ręką i tak powstała kolejna zdrowa sałateczka. składniki: ok 20-25 listków sałaty dębowej 1 awokado 6-7 dużych truskawek 10-12 kulek winogrona różowego 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Awokado obrać, usunąć petkę
Monia miesza i gotujeprzepis na sok pomidorowy :) Dlatego dzisiaj mam dla Was drugą wersję soku z pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z dodatkiem suszonej bazylii i estragonu. Jednak równie smaczny i zdrowy jak poprzedni:) Polecam!! Składniki: 2 kg pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek
Z miłości do słodkościprzepisów już Wam podałam, dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim domowo:):) Składniki: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 1/3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki otrąb pszennych, 2 łyżki ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki siemienia lnianego (użyłam
Z miłości do słodkościjuż tylko jako dodatku do gulaszu, lecz także np. do deserów. I wcale nie mówię tu o kaszy manny czy jaglanej, lecz o gryczanej:) Chciałam zrobić jakiś szybki i zdrowy deser, w szafce znalazłam wafle ryżowe, a w lodówce resztkę powideł śliwkowych:) Miałam też miseczkę świeżo zerwanych owoców. I w taki oto sposób wymyśliłam deser, całkiem nawet smaczny
Z miłości do słodkościmąki razowej, płatków owsianych, brązowego cukru, odrobiny gorzkiej czekolady i dużej ilości migdałów i suszonych owoców. Nietypowym dodatkiem jest również marmolada jabłkowa, która zalegała mi w lodówce. Wyszło zdrowo i naprawdę bardzo smacznie!! Składniki: 3/4 szklanki mąki razowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 3/4 szklanki brązowego cukru, szklanka marmolady jabłkowej, białko
Z miłości do słodkościjakze inny smak za sprawa jajka i oliwek. To tez dobre rozwiazanie gdy w progu stoja niespodziewani goscie. Zamiast serwowac im niezrdowe przekaski mozna w kilka minut przygotowac cos zdrowego, prostego, a do tego zupelnie innego. skladniki: zielony ogorek (na jedna jajko pol dlugiego ogorka) jajko na twardo kilka oliwek zielonych majonez sol, pieprz wykonanie: Ogorka kroimy w grubsze plastry
Przysmaki Karolkizycia wiec i ja mam wiecej energii. A na targu tyle nowosci. Rzodkiewki, ogorki, mloda kapusta, rabarbar, szpinak i szparagi. Az mam ochote kupic to wszystko na raz. Jednak zdrowy rozsadek nakazuje zachowac umiar. Jutro przeciez znow pojde na targ. A tym czasem wpadam do kuchni i doslownie w pare minut gotuje pyszna i prosta zupe. Najbardziej sie ciesze
Przysmaki Karolkitaki upał włączać piekarnik. Żar leje się z nieba i próżno dziś szukać ochłody. A ja jak na złość postanowiłam przygotować szparagi w piekarniku. Pokusa była zbyt wielka i zdrowy rozsądek nie miał dziś z nią szans.Bo niestety jak się na coś uprę to nie ma od tego odwrotu. No i dobrze, bo moje małe danie było lekkie
Przysmaki KarolkiZupa podana od serca, dosłownie.. nie tylko ze przygotowana dla najbliższych których się kocha, ale dlatego ze składa się głównie z serc indyczych, zdrowego i pysznego mięsa Do przygotowania tego gulaszu użyłam Pomysłu na zupę gulaszowa Winiar, ale to nie jest konieczne. Można taka sama pyszna zupę przygotować bez tego dodatku wykorzystując bulion i przyprawy. Poniżej podaje oba sposoby
Bernika - moj kulinarny pamietnik