zdrowe - 8490 przepisów (strona:321/566)

Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej 211

Warzywne pasztety są bardzo zdrowe i sycące. Ostatnio jestem ich fanką i to kolejna odsłona pysznego pasztetu. Smakuje wybornie, polecam!Składniki: 3 średnie cukinie- około 800 gram 220 gram zielonej soczewicy 120 gram kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz kumin 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki

Mango Papaja
Myszki na zielonej łące 230

Wspólnie z dzieckiem przygotowałam sałatkę z myszkami, była to nie tylko kulinarna  zabawa, ale smaczna i zdrowa potrawa.  Składniki: na 1 porcję 1 łyżeczka soku z cytryny,   4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 plasterki sera mozzarella, 1 łyżka kukurydzy, mix sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej

Moniki Smakołyki
Sezon na dynie... 168

też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda. Jedzmy więc dynię ! Jest smaczna, zdrowa i ma bogate zastosowanie ! A co zrobić, żeby mieć dynię cały rok pod ręką ? Upiec w piekarniku, a następnie zblendować i zamrozić

Kulinarne przygody Gatity
Domowa warzywna pasta bulionowa 171

bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo  wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa  Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów

Kulinarne przygody Gatity
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 227

Zdrowe śniadanie to ważna dawka energii na cały dzień. Zamiast jeść gotowe musli czy płatki śniadaniowe zróbmy sobie sami coś smacznego, odżywczego i w pełni wartościowego. Granola to mieszanka płatków różnych rodzajów zbóż, wzbogacona bakaliami i suszonymi owocami. To dokonały dodatek do naturalnego jogurtu lub mleka, i na przykład razem

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty 465

bardzo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1), ale także posiada wapń, magnez i potas. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, najsilniejszym antyutleniaczom.  Dzisiaj więc najprostsza i zdrowa surówka z tego kolorowego warzywa, które jest smaczne i dostępne przez cały rok. Surówka  z czerwonej kapusty Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 duże jabłko

Kulinarne przygody Gatity
Warzywna sałatka z pęczakiem 363

Wcale nie ! Kasze doskonale smakują na zimno i wspaniale się komponują z różnymi warzywami. Do tego odrobina dobrej oliwy z oliwek i pyszne i zdrowe danie gotowe.Warzywna sałatka z pęczakiem Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 szklanka suchego pęczaku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki masła 1/2 czerwonej cebuli

Kulinarne przygody Gatity
Pasta rybna w wersji light 214

kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 189

makaronu Malma. Robiłam już wcześniej pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów, teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego 1/2 brokuła 400 ml śmietany 18 % sól pieprz 1 ząbek czosnku świeżo start

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 154

ambitnych planach na przyszłość. Mocno trzymam  kciuki za całą epikę i za dalszy tak dynamiczny rozwój ! Czekała też na nas dietetyczka, która uczyła nas jak prawidłowo zbudować zdrową piramidę żywieniową. Zwieńczeniem warsztatów dietetycznych było doskonałe sushi, które nie tylko zachwycało smakiem, ale także czarowało swoim wyglądem. Po warsztatach czekała nas kolejna atrakcja, czyli bankiet w Hotelu

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowy letni deser z jagodami 216

moich ukochanych truskawkach teraz na straganach królują jagody. Zapraszam więc na pierwszy w tym sezonie przepis z tymi smacznymi i zdrowymi owocami, czyli na jogurtowy deser z jagodami. Lekki, prosty do zrobienia i niezbyt słodki. W przepisie poniżej, do formowania deseru użyłam kilki plastikowych foremek, ale oczywiście deser możemy zrobić w jednym większym naczyniu.Natomiast wielbicielom słodszych deserów

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jagodami 154

serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie. Inspiracja Pora coś zjeść. Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem 148

Dzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów.  Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Muszę przyznać, że do tej pory pomidory nadziewałam farszem przygotowanym na bazie pure ziemniaczanego, ale teraz postanowiłam to trochę odmienić. Zamiana wyszła pomidorom na dobre, koniecznie spróbujcie :-). Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Smoothie dwukolorowe z brzoskwinią i śliwkami 144

Smoothie dwukolorowe wygląda wspaniale i smakuje jeszcze lepiej. Jedną warstwę stanowią zmiksowane śliwki, drugą brzoskwinie, a wszystko to wymieszane z pysznym ( i zdecydowanie zdrowym) kefirem. Szybkie, pyszne, sycące i nie tuczące.. :) Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 2 Skłądniki: 2 brzoskwinie Kilkanaście śliwek węgierek 400m kefiru Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestkę i wkładamy do wysokiego naczynia. Dolewamy 100ml kefiru

Kolizje Smaków
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 213

Dosyć pikantna, pyszna, ale przede wszystkim baardzo zdrowa zupka. Jarmuż zawiera wapń, wit. A, wit. B, wit. C, beta-karoten, żelazo; odmładza organizm i działa przeciwzapalnie. To tylko niektóre zalety tego niedocenianego warzywa :) Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek

Tajskie smaki