zdrowe - 8490 przepisów (strona:293/566)

Carpaccio z zielonej gruszki z rukolą, rokpolem i olejem lnianym. 190

nadaje się na surowe przekąski. Zbiera ją się w październiku i może spokojnie do stycznia leżeć. Uwielbiam jej smak, dlatego nie mogłem przejść obojętnie, a i sam pomysł na zdrową przekąskę wpadł do głowy.Działamy:-gruszka-rokpol ew. gorgonzola-olej lniany-rukola-orzechy włoskie -pomidorki cherry-limonkaGruszke obieramy, po usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry

BaRepas
Sałatka z tuńczyka z grzankami. 307

Święta, święta i po świętach. Wracamy do zdrowej kuchni, zbalansowanej w odpowiednie proporcje węglowodanów, tłuszczy i w ogóle. Przede wszystkim czas powrotów do ćwiczeń. Za chwilę, bo 2 stycznia minie rok od kiedy zmieniłem swoje życie i stosunek do siebie o 180 stopni. Zacząłem ćwiczyć i zwracać uwagę na to co i jak jem. Efekt - ponad 40 kg mniej

BaRepas
Szybka porcja pysznego zdrowia - zupa szpinakowa 195

daje większą radość i satysfakcję dla kucharza - przyrządzenie ciasteczek dla miłośnika słodkości czy stworzenie dania z ryzykownego składnika i usłyszenie "to było pyszne!" od jego przeciwnika...?PYSZNA I ZDROWA ZUPA SZPINAKOWA Składniki:450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)3 łyżki kaszy manny4 jajkaok. 4 ząbki czosnku (ja dodałam swojskie, malutkie więc było ich około 8,9)4 łyżki śmietanki

Gotowanie to kochanie
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 179

przepisów nie jest to gotowanie z prostych i powszechnie produktów, ale za to gotowanie proste i szybkie. Jednym z moich noworocznych postanowień jest poznawanie nowych smaków w połączeniu ze zdrowym gotowaniem - i jestem przekonana, że przepisy z tej książki mi w tym pomogą. :-) Już wkrótce na blogu konkurs, w którym do wygrania będzie właśnie ta książka. Pierwsze wrażenie

Szefowa kuchni
CIASTO JAGLANE Z MANDARYNKAMI 197

też jako farsz.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik!Tak, tak sernik!Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie orzeźwia i jest świetnym , zdrowym pomysłem do popołudniowej kawki!Polecam!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – 200 g* woda – 350 ml* mleko – 110 ml* cukier – ok. 130 g* olej – 20 ml* jajko

Ostra na Słodko
Sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka 215

miarę jednakowej grubości piersi. Dzięki temu unikniemy wysuszaniu piersi na jej końcach i surowego środka w ich najgrubszej części. Piersi z kurczaka są praktycznie beztłuszczowe, są doskonałym źródłem zdrowej żywności ale podczas ich grillowania musimy pamiętać żeby zapobiegać ich wysuszaniu. W tym celu należy używać marynat, a równomiernie przycięte piersi z kurczaka grillować krótko i w wysokiej temperaturze. Podczas

naRuszcie
Sałatka tabbouleh 138

Sałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :)Składniki:Kasza bulgurSok z połowy limonki Sok z polowy cytrynyPęczek pietruszkiPęczek mięty1 granat1 awokado1 czerwona cebulaSól W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek.  Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie:1 szklankę kaszy bulgur zalewamy

Kulinarna rozmowa
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 210

marchew jest dla nas bardzo dobra zawiera wiele witamin i zdrowych protein wiemy wszyscy. Zrobiłam tę sałatkę na śniadanie ponieważ jest bardzo pożywna i dodaje energii na cały dzień. Składniki:3 średnie marchewki,1 średnia czerwona cebula,2 łyżki oliwy,½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego),Świeżo zmielony pieprz,Sałata roszpunka,Kozi serDresing:2 łyżki oliwy

Kulinarna rozmowa
Grillowane pieczarki 174

sobotnie popołudnia idąc na spacer można już poczuć pachnące grille. Ja uwielbiam grillowane warzywa. Oliwa, czosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo.Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie.Składniki:Pieczarki (duże kapelusze),Chilli,Oliwa,Dwa ząbki czosnku,Bazylia,Sól,Pieprz.Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą

Kulinarna rozmowa
Śniadanie pełne słońca i energii - owsianka 165

dodać sól i będzie w wersji bardzo tradycyjnej. Są i tacy, którzy dodają do niej whiskey.... ale to już chyba ekstremalne rozwiązanie...:-)Nie da się ukryć, że jest bardzo zdrowa. Dostarcza energii na cały poranek.Moja dzisiejsza wersja:3 łyżki płatków owsianych6 łyżek wody (lub mleka, ale ja zdecydowanie wolę je na wodzie)2 brzoskwinie pokrojone w kostkę1 orzech włoski

Kulinarna rozmowa
Sałatka z buraków i koziego sera 162

wierzchu układamy ser I na to sałatę. Orzechy podprażamy na suchej patelni I posypujemy nimi sałatkę. Doprawiamy do smaku I skrapiamy oliwą.W ten oto sposób powstała szybka I zdrowa kolacja.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Salad. 222

zrobienia sałatka z roszpunki i szpinaku może być doskonałą kolacją. Świeża roszpunka delikatnie posypana szpinakiem, avocado, czerwoną papryką, serem brie, orzechami włoskim i żurawiną daje doskonały balans świeżej i zdrowej sałatki. We will need:cranberries walnuts spinach lamb's lettuce spinach avocado red pepper brie cheese olive oil Potrzebujemy :żurawinaorzechy włoskieszpinaksałata roszponkaszpinakavokadoczerwona paprykaser brieoliwaskładniki Divide the wash

Kulinarna rozmowa
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 165

dużej dozy warzyw, które staram się przemycić do każdego wręcz przepisu, co niespecjalnie podoba się mojemu lubemu ;)Ostatnio znalazłam połączenie idealne - teksański przysmak , chili con carne, zapieczony w super zdrowych czerwonych paprykach.To taki rodzaj jedzonka, które spodoba się każdemu, nawet najbardziej wybrednemu mężczyźnie, więc nie bójcie się testować go na swoich wybrankach. Zaręczam- skutkować to może jedynie niemym zachwytem

Gotowanie to kochanie
Zupa krem marchewkowa-lova 226

mnie to taka trochę  zupa miłości. Zawsze kiedy ją przyrządzam, czuję się naprawdę dobrą dziewczyną, siostrą, córką, przyjaciółką...Przede wszystkim dlatego, że jest super zdrowa. Jeśli robisz ją na wywarze domowym i z masłem klarowanym- nie ma w niej chyba nic niechcianego. A nawet jeśli, to pewnie drobne i niewarte uwagi, zwłaszcza po zaczerpnięciu pierwszej łyżki- kompletnie

Gotowanie to kochanie
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 170

święty spokój przez następne dwie godziny. A dziś, po wystygnięciu, zamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę!BULION WARZYWNYSkładniki:1 duża cebula pokrojona w talarki1 duża marchewka pokrojona w kostkę1 seler naciowy pokrojony w talarki2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki1 liść laurowynatka pietruszki

Gotowanie to kochanie