Puszysty omlet 299Leniwe śniadania!Wstaję zwykle 2 godziny przed wyjściem,by móc na spokojnie zjeść sobie śniadanie i wypić kawę.Zazwyczaj jest to jogurt naturalny albo kefir z dużą ilości,ą zdrowych bakalii , płatków owsianych i dodatków, które zarówno dodają energii jak i poprawiają przemianę materii.Dziś postawiłam jednak na omlet!Przepyszny puszysty omlet z dodatkiem sezonowych owoców – u mnie
Ostra na Słodko
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 206jaglanej zarazimy nawet tych, którzy do tej pory za nią nie przepadali!Dziś mam dla Was zapiekankę z dodatkiem śliwek.Typowo letnio/jesienna … niesamowicie smaczna .. sycąca … no i zdrowa!Niesamowicie pachnie … a moja mama stwierdziła, że smakuje jak przepyszny sernik!Polecam!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – ok. 2 szkl* śliwki – ok. 250 g* borówki
Ostra na Słodko
Ciasteczka bananowo-owsiane 351wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe, chrupiące ciasteczka pełne bakalii, które są świetnym zamiennikiem drugiego śniadania.Dziś mam dla Was przepis na bananowe.Bez dodatku mąki, bez jajek … ale za to z płatkami owsianymi , miodem i rodzynkami.Zdrowe , pyszne , szybkie i tanie!Polecam!SKŁADNIKI:( 6 dużych ciastek )* banan – 1 szt* miód – 1 łyżka* płatki owsiane
Ostra na Słodko
Ciasto ze śliwkami bez mąki pszennej 396coś specjalnego! Ciasto, które jest pyszne, zdrowe (bez tłuszczu, bez białej mąki) i do tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – można śmiało zastąpić np. ksylitolem lub miodem 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisy
Naleśniki bez mąki i cukru 419Czytasz i się pewnie zastanawiasz, skoro nie ma mąki i cukru to co to za naleśnik??!! A jednak okazuje się pyszny, zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu! Składniki: 2 jajka 1 banan odrobina sody oczyszczonej (pół łyżeczki) i już! Oczywiście jak chcesz to możesz dodać cukru, słodzika itp., ale uwierz… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisy
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 224takie łatwe, to nie takie proste... przejść koło nich obojętnie! Pachnące połączenie ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem(...)zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu. Używając naszych mieszanek, możecie rozstać się z solą – ziarna i zioła znakomicie i zdrowo Wam ją zastąpią." (Opis: Ziarenkowo)Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ.Kolejna propozycja od Ziarenkowa, w której jesteśmy totalnie zakochane! Przepyszna mieszanka, która łączy smaki, zapachy i... wspomnienia! Jej magia polega
Wypisz Wymaluj
Naleśniki gryczane z bananem, miodem i żurawiną 220Postanowiłam wypróbować nareszcie przepis Matki Smakoterapii na naleśniki gryczane jednoskładnikowe z samej gryki. Początkowo podchodziłam do tego przepisu z dystansem, gdyż wydawało mi się, że takie
Nie Bo Piekło
Sernik z jogurtów greckich na marchewkowym spodzie 323Ciasto pyszne, zdrowe, cynamonowo-korzenne.Mocno marchewkowy spód, masa lekko kwaskowata.Masa normalnie wychodzi bardziej puszysta, natomiast ja miałam małą awarię z piekarnikiem oraz formą.Cykl wypieków słodzonych stewiąSkładniki na spód:150 g marchewki50 g wiórków kokosowych50 g płatków owsianych60 g mąki pszennej pełnoziarnistej40 g mąki ryżowej2 łyżki cukru trzcinowego1,5 łyżki stewii lub 1/3 szkl. cukru trzcinowego1/2 łyżki
Czarnawisienka
Surówka colesław 240jadł coleslaw - jedna z najbardziej popularnych sałatko/surówek we wszelkich fast foodach. Nie powinna nam się jednak tylko z fast foodami kojarzyć, bo przecież jest zdrowa, mimo, że może odrobinkę kaloryczna ;)- 1/4 główki posiekanej w dowolny sposób białej kapusty (ja wolę piórka niż wersję mini)- 2 marchewki starte na grubej tarce- 1 cebula drobno posiekana w kosteczkęWszystko
Z butelką mleczka w tle
Razowe muffinki z czekoladą i bananami. 246Razowe - więc zdrowe, z czekoladą - więc pyszne. Wszystko w jednym. Nie wyrastają jakoś szczególnie, ale w końcu są z mąki razowej, zachowują świeżość kilka dni. Można dodać do nich orzechy, polać polewą. Każda wersja będzie dobra.Ilość na 18 muffinek z formy ikeowskiej150 gram mąki razowej150 gram mąki pszennej białej2 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli125
Z butelką mleczka w tle
Gryczane pancakes z bananami. 257Zdrowe jedzenie potrafi być pyszne. Placuszki z mąką gryczaną mają niespotkany smak, słodycz bananów i lekkość równocześnie. Ciężko usmażyć je na jasny kolor, gdyż zawierają miód, który karmelizuje się pod wpływem temperatury, ale nie uważajmy tego za wadę, gdyż smak placuszków nie ma nic wspólnego z przypieczeniem. Mój syn, wielbiciel tego typu przysmaków poleciłby
Z butelką mleczka w tle
Sałatka z pieczonych brokułów. 383Smaczna, zdrowa, niebanalna, bez majonezu, super na imprezy.... mogłabym tak długo wymieniać jej zalety. Największą zasługę ma tu jednak fakt, że nie gotujemy brokułów, nie są one więc wodniste, bez smaku i paciajowate. Zresztą, w/g mnie zawsze powinno się je piec a nie gotować, spróbujcie raz a będziecie wiedzieć o czym mówię.Na dużą miskę sałatki potrzebujemy
Z butelką mleczka w tle
Ciasteczka pełnoziarniste ze snickersem 390snickersami ciąg dalszy. Tym razem wersja dużo zdrowsza, bo ciasteczka razowe. Brak białej mąki w niczym nie przeszkadza, ciasteczka wychodzą tak pyszne, że nawet nie zauważymy, że to zdrowa wersja. Trzymane w pudełku wytrzymają spokojnie tydzień - pytanie czy Wy wytrzymacie, żeby ich wszystkich dużo wcześniej nie zjeść :)Składniki: 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej1,5 łyżeczki sody200 gmasła1 szklanka
Z butelką mleczka w tle
Fasolka po bretońsku 339Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Fasolka po bretońsku to idealny pomysł na jesienno – zimowy obiad jednogarnkowy. Jest bardzo smaczna, sycąca i zdrowa. Z podanego przepisy wyjdzie wam duży ganek pożywnej zupy dla całej rodziny na dwa dni. Można ją mrozić jak również przełożyć do słoików i pasteryzować, dzięki czemu mamy
Marta Gotuje