Używacie w kuchni masła orzechowego? Dajecie je dzieciom? A czytacie etykietę? Ile tam jest faktycznie orzechów? Ile niebezpiecznego utwardzonego tłuszczu? Wczoraj podczas wizyty w sklepie ze zdrową żywnością wzięłam do ręki słoiczek masła orzechowego i przeczytałam skład. Nawet do zaakceptowania, choć niestety konserwant musi być.. Sama wielkość słoiczka sugerowałaby(...)raczej sklep dla krasnali (wysokość około 8 cm..) a cena to 15 zł... Oczywiście wpadłam na pomysł, żeby spróbować zrobić takie masło w domu. Tylko w wersji zdrowej i bez konserwantów. Składniki: orzechy nerkowca (najlepiej ekologiczne, bez dwutlenku siarki) 300 g sok z cytryny miód sól himalajska Orzechy nerkowca moczyć w wodzie przez minimum
IzaGotujeDzisiaj przepis na tradycyjne gołąbki w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem bardzo zdrowej kapusty pekińskiej, istotą tego przepisu jest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak farszu i sosu pomidorowego. Składniki: - główka kapusty pekińskiej - pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej) - 8 pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula - karton krojonych pomidorów - przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano
zdrowa vege kuchniaDzisiaj przepis na pizze na nietypowym niskokalorycznym, zdrowym i pysznie brokułowym spodzie, idealna na wiosenne ciepłe dni, w wersji wegańskiej można zamienić mozzarellę na tofu, a jajko na siemię lniane, smakuje równie dobrze :) Składniki : Na ciasto : - 1 mała kulka mozzarelli (lub tofu mała kostka) - 1 jajko ( siemię lniane namoczone w wodzie) - 1 mały brokuł - 7 łyżek otrąb
zdrowa vege kuchniaFajna, zdrowa alternatywa dla zwykłych ciast! Polecam serdecznie! Myślę, że taka koncepcja zaskoczy niejednego! :) Składniki ( mała tortownica) : -> 150g s uszonych daktyli -> 75g płatków owsianych -> 1 serek mascarpone -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 łyżeczka miodu -> Sok z połowy cytryny -> 1 pomarańcza Wykonanie ; Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę
Jedz zdrowo żyj zdrowo!przekór dzisiejszej pogodzie :). Są niezwykle szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z mąką, jajkiem i jogurtem, żeby otrzymać bardzo smaczne placuszki. Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A,C,B1,PP, jest lekkostrawna, polecana nawet dla bardzo małych dzieci, nie odkładają się w niej metale ciężkie, powinna być spożywana przy chorobie
zdrowa vege kuchniaCoś prostego... coś uroczego... coś co smakuje Świętami Wielkanocy i zaklęte jest w lampce od wina. Taka sałatka wspaniale ozdobi wielkanocny stół jak i będzie smacznym i zdrowym dodatkiem który polecam dla młodszych uczestników śniadania wielkanocnego :). Małe przepiórcza jajka pełne wartości odżywczych wraz z rzodkiewką, kukurydzą, tuńczykiem, roszponką, rzeżuchą i szczypiorkowym majonezem zasmakują każdemu! Dla 1 osoby Czas
Kuchnia PROzdrowotnadeseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło się na jej spróbowanie. Ta już coraz bardziej zapominana potrawa jest bardzo zdrowym i odżywczym deserem który z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Polecam spróbować bo w tym przepisie nie musicie w nic szczególnie niedostępnego się zaopatrywać. Znajdźcie durszlak, czyste ściereczki kuchenne
Kuchnia PROzdrowotnaZdrowa żywność daje wiele nowych kulinarnych możliwości. Świetnym tego przykładem są nasiona chia które mają lekko zagęszczające właściwości które idealnie pasują do stworzenia dressingu o idealnej konsystencji i świetnych walorach zdrowotnych. By pokazać wam gęstość jaką uzyskuje się przy proporcjach 1 część chia 9 części wody nagrany został krótki film. Zapraszam! Na 2 sałatki Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kuchnia PROzdrowotnaWracamy do zdrowych pyszności, więc dzisiaj będzie doskonała alternatywa dla śniadań na ciepło z udziałem mąki pszennej. Mąka jaglana to mój osobisty hit pod względem tego co otrzymujemy a ile zapłacimy. Po pierwsze jest bez glutenu, po drugie jest delikatna i lekka w smaku a po trzecie przewyższa sporo właściwości zdrowotne mąki pszennej. Moja propozycja to bardzo szybkie omlety
Kuchnia PROzdrowotnażeby potwierdzić jej niezwykłe właściwości więc musi być coś na rzeczy. Według badaczy kurkuma wyszukuje złośliwe komórki i je unieszkodliwia przy czym nie uszkadza naszego DNA i nie niszczy zdrowych komórek. 2. Zabija bakterie, grzyby i wirusy Uniwersytet w Oregonie opublikował, że kurkumina podnosi poziom katelicydyny, która chroni nas przed infekcjami takimi jak np gruźlica, a nawet
zdrowa vege kuchniaBrukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje sił witalnych. W połączeniu z koprem włoskim, śmietanką, kminkiem, miętą i świeżo startą gałką muszkatałową podbije Wasze serca :) Krem z brukselki i kopru podamy z świeżo potartym wędzonym serem który świetnie podkręci smak
Kuchnia PROzdrowotnaZbliża się weekend więc czas na drinka w zdrowej i smacznej oprawie :). Zjedzoną połówkę melona można świetnie wykorzystać do zaserwowania drinka. Jego smak szybko przenika do napoju co świetnie skomponuje się z popularnym Malibu :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 1 minuta Składniki: Wydrążona połówka melona galia lub cantaloupe Mleko ok 150-200ml Malibu 50 ml Można dodać cząstki
Kuchnia PROzdrowotnapewno wiecie, że każde danie można przygotować w taki sposób, aby było zdrowe-wystarczy użyć zdrowszych zamienników produktów...Ale czy wiecie, że takie zdrowe dania mogą być też pyszne? Był w moim życiu taki okres, kiedy bardzo dużo ćwiczyłam fizycznie. Trenowalam 6 razy w tygodniu po kilka godzin. Bardzo wtedy dbałam o to, aby moja dieta(...)była zdrowa i dobrze zbilansowana. To wtedy nauczyłam się przyrządzać zdrowo i smacznie wszystkie, nawet najbardziej kaloryczne dania. Ostatnio na sklepowej półce wpadł mi w oko nowy produkt- Newella- białko jaja kurzego. Bardzo mnie zaciekawił, postanowiłam go wypróbować. Sam produkt pozytywnie mnie zaskoczył. Niezbyt lubię jaka, a jeśli już je jem, to wolę żółtko niz białko. Na szczęscie Newella
Zawsze głodna!cebula - to ona niweluje różnorakie posmaki. Użyjemy też ostrej musztardy rosyjskiej i większej ilości pieprzu czarnego. W mojej paście dodaje czosnek niedźwiedzi ale nie jest on obowiązkowy :). Polecam tą zdrową pastę na razowy chleb do pracy czy też na kolację :) Składniki dla ok. 4 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Tusza makreli ok 250-300g 3 jajka
Kuchnia PROzdrowotnamyślicie o zrobieniu czegoś nietypowego a jednocześnie bardzo prostego w przygotowaniu to mam pomysł!. Ciasto bez mąki pszennej za to z mąką ryżową i kokosową - bez glutenu i ze zdrowym mleczkiem kokosowym. Ciasto będzie zbite i najlepiej będzie smakowało na ciepło! To zupełnie inny wymiar smaku w porównaniu do mąki pszennej. Bardzo delikatne w smaku z mleczno - kokosową nutą
Kuchnia PROzdrowotna