kuchni.Zwykle potrawy zmieniaja sie w wyrafinowane smakolyki i nadaja im cech zdrowej zywnosci.Sa doskonalym zrodlem witamin,olejkow eterycznych,skladnikow mineralnych i roznych zwiazkow czynnych majacych wlasciwosci lecznicze.Najlepszym momentem na zbior ziol jest wiosna i lato.Dlatego warto zadbac o zgromadzenie ich zapasow na zimowa pore.Naturalne i zdrowe potrawy powinno sie przygotowywac bez sztucznych wzmacniaczy smaku np.glutaminianu sodu.Zamiast
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dyni.Mozna sie nimi zajadac nie liczac kalorii,tylko zamiast smazyc je w glebokim tluszczu,trzeba je upiec po prostu w piekarniku.Pyszna i zdrowa alternatywa dla ziemniakow,najczestszego towarzysza naszego drugiego dania.Sa nie tylko zdrowe,ale musicie przyznac,ze naprawde ciesza oko.Nawet niejadek zje taki obiadek.Nie sa one tak chrupiace ,jak ziemniaczane smazone we frytownicy,ale smakosze dyni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaczna,niezykle zdrowa i dietetyczna surowka pieknosci z selera.Przygotujesz ja w 5 minut i bedzie swietnym dodatkiem do kazdego dania miesnego i rybnego.Zapach selera, ktory niejednego zniecheca do siegniecia po to warzywo jest tu w ogole niewyczuwalny.Odczarujmy to jakze zdrowe warzywo,ktore co najwyzej laduje w rosole jako wloszczyzna lub jest skladnikiem salatki jarzynowej.Dlaczego surowka pieknosci ? Otoz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!konkretne choroby.Bo i lekiem nie jest,nie zmienia to faktu,ze owoce z pewnego zrodla,spozywane w rozsadnych ilosciach (nie wiecej niz 70 sztuk dziennie) moga stanowic zdrowe urozmaicenie diety.Wiem, owoce goji w handlu sa dostepne tylko suszone i to w zawrotnych cenach.A powinno kupowac sie tylko bio-ktore sa jeszcze drozsze,poniewaz na chinskich plantacjach(...)pestycydow.Dlatego kupilam sadzonke i posadzilam goji w ogrodzie.Jest to roslina bardzo prosta w uprawie,znoszaca mrozy do - 30°C.Wiosna cieszy oko slicznymi fioletowymi kwiatuszkami,a latem i jesienia mnostwem zdrowych,slicznych koralowych jagodek.Pazdziernik to poczatek zbiorow goji.Wczesniej zdobia ogrod,ale nie w pelni dojrzale sa niestety niejadalne,z powodu gorzkiego smaku.W miare dojrzewania traca goryczke.Ponoc najlepsze sa po pierwszych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!również duże wartości odżywcze.Zawiera pełnowartościowe białkoi sporo witamin z grupy B.Mięso z gęsi to jedno z najzdrowszych mięs,choć w obiegowej opinii uchodzi za niezbyt zdrowe,cieżkie i tłuste.To jest jednak mylne stwierdzenie,bo gęsina zawiera od 3-5 % tLuszczu.Trzeba także wiedzieć,że tłuszcz gęsi ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych jest uważany(...)tłuszczem i dobrze wyksztalcić mięśnie.Choć bylam dzieckiem wychowanym w drobiarskiej rodzinie,smaku gęsi nie poznałam.Sama później również na długie lata uległam stereotypowi,iz gęsina to cieżkostrawne i niezdrowe mięso.Poza tym trudno o popularność, jeśli coś jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia.Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko 45 kcal w 100 gZoltko to w 2/3 tluszcze-trojglicerydy 65 % i fosfolipidy 30 %-w tym glownie lecytyna oraz cholesterol.Warto wiedziec,ze tluszcze wystepujace w jajku to zdrowe jednonienasycone kwasy tluszczowe ,omega 3 i omega 6.Towarzysza im witaminy rozpuszczalne w tluszczach:A,D,E,K i mikroelementy:wapn,fosfor,cynk,zelazo(...)potas,siarka,jod i selen.Duza liczba skladnikow energetycznych sprawia,ze wartosc kaloryczna zoltka wynosi 350 kcal w 100 g.Wobec powyzszego jajka powinny znajdowac sie w kazdej zrownowazonej i zdrowej diecie.Jajka sa poza tym bardzo wdziecznym produktem w kuchni.Mozna z niego wyczarowac niezliczona ilosc smacznych i bardzo.szybkich dan.Jajko na miekko to przeciez krolewskie sniadanie.W Polsce najczesciej spozywa sie jaja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!październikowych poleceniach coś do picia (zdrowego, oczywiście), zobaczenia, poczytania, a także zmiany przyzwyczajeń. Zapraszam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTego kurczaka moja córka skwitowała takimi słowy: "Czuć, że zdrowy". To wyjaśnia jaki smak taki kurczak ma;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyunikam. Za to ten chleb jest dla mnie przepyszny, choć najpierw musiałam się przyzwyczaić do smaku kaszy . Jednak w tej formie po prostu ją uwielbiam! Jest bardzo zdrowy, pożywny i naprawdę sycący. Pachnie przepięknie, lekko orzechowo i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. A najlepsze, że chlebek robi się głównie z jednego składnika - kaszy. Żadnej mąki, drożdży, mleka, zakwasu! Jest zatem
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńdziedzinie. Wręcz przeciwnie, cały czas szukam porad ludzi mądrzejszych ode mnie. Dlatego też bardzo się ucieszyłem, gdy od wydawnictwa Edgard / Samo Sedno otrzymałem egzemplarz recenzencki książki „Zdrowy Detoks” Ewy Jarosz. Tym bardziej, że od długiego czasu obserwuję fanpage autorki – Dietetyk w stolicy ze względu na masę ciekawych przepisów i inspiracji, dzięki którym nie można się nudzić będąc(...)jesteś szefem , więc od Twoich decyzji zależy jej sprawne funkcjonowanie. Do zarządzania nią potrzebne są: dobry biznesplan – a więc sposób na życie, środki – dochód z odżywiania. Zdrowa, naturalna żywność to twój główny kontrahent, dzięki któremu stale się wzbogacasz … Pamiętaj, że zatrudniasz miliony pracowników (komórek), którym musisz zapewnić odpowiednie warunki pracy (czystość, dostęp do wody, odpowiednią temperaturę
Mr. Tastektóre tworzą się gdy ziarna soi są fermentowane) są jednym z najważniejszych wspomagaczy układu krążenia. Poza tym miso nie jest spożywane samodzielnie, a zawsze jako dodatek i komponent wielu zdrowych potraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny(...)chemiczna nazwa – glutaminian sodu . A na języku? To głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom w mózgu przekazuje krótką informację – ‘to jest dobre, to jest zdrowe, to jest treściwe’. Często unikany, bo i niepotrzebnie dzisiaj dodawany do wszystkiego, w celu zamaskowania tekturowego smaku wysoko przetworzonej żywności, chemiczny odpowiednik prawdziwego glutaminianu, który jest całkowicie naturalnym
Karo in the Kitchenciast kruchych i tłuszczowych, zamiast części mąki krupczatki). Przydatna jako panierka do mięsa czy warzyw, nadaje im głęboki smak. Przyjemny dodatek do krakersów i chleba razowego. Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs(...)Paweł, w Kauflandzie. Mąki orzechowe (migdałową, kokosową i z orzechów włoskich) dostać można w delikatesach Alma. Ostrzegam – kosztują majątek. Większość bez problemu będzie dostępna w sklepach ze zdrową żywością – żywnością BIO oraz ekologiczną. Ogromny wybór mąk znajdziecie również na Allegro i w internetowych sklepach ekologicznych. Nie bez znaczenia jest to, że ich ceny są relatywnie niższe niż ceny
Karo in the KitchenZdrowy obiad w 10 minut to nic trudnego. Pesto to idealne danie dla zapracowanych, leniuszków, ale przede wszystkim, smakoszy. Moje przepisy to zdrowe propozycje na ekspresowy obiad. Zobaczcie sami! Wystarczy dodać 150 g makaronu na osobę i mamy gotowy posiłek, który zrobimy, kiedy makaron będzie się gotował. Gotowe sosy można też przechowywać w lodówce parę
Bazując na smakuwapń, żelazo, miedź i fosfor. Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 33-35 kcal – prawie nic. W błonie śluzowej jelit roślinny β-karoten przetwarza się w niezbędny dla zdrowej skóry retinol (odmianę witaminy A). Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej(...)komórek raka żołądka, okrężnicy, płuc, raka sutka i prostaty. Jagody pomagają obniżyć poziom cukru, poprawiają wrażliwość insulinową, stymulują trzustkę. Regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL i zwiększają wzrost zdrowego cholesterolu HDL.W 100g tego owocu pochodzącego z biologicznie czystych upraw (Tybetańskich i Chińskich) zawiera nawet 2500mg witaminy C. Ze względu na ich właściwości nie powinny jagód spożywać kobiety w ciąży
Karo in the Kitchen