zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:220/734)

Waniliowe masło z orzechów nerkowca 197

Nie mogę zrozumieć, z jakiego powodu (prawdopodobnie z powodu mojego lenistwa) zawsze kupowałam gotowe masło orzechowe w sklepie. Kiedy zorientowałam się, jak bardzo nadszarpnęło to mój

Roślinna - blog wegański
Dostojny jarmuż w pomidorach 124

Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Dziś nieco zapomniany, a szkoda. W mojej okolicy jest do kupienia tylko w

Roślinna - blog wegański
Wytrawny chlebek na bazie siemienia lnianego 190

To uniwersalny chlebek, ponieważ można go jeść zarówno na słodko, nakładając na kromkę konfiturę lub masło orzechowe, jak i jako dodatek do zup czy sałatek. A

Roślinna - blog wegański
Kaszka jaglana a’la masło orzechowe 147

Idealna propozycja na śniadanie – delikatna i sycąca zarazem. Najpyszniejsza kaszka, jaką w życiu jadłam. Podejrzewam, że zasmakowałaby chyba każdemu maluchowi. Na pierwszy plan przebija się smak

Roślinna - blog wegański
Owsiano-kukurydziane mufinki z borówkami 230

Muffinki piekę nader często, to dla mnie bardzo wygodna forma słodkości. Zrobienie ich to betka, przeważnie wystarczy suche składniki połączyć z mokrymi - i już. To, że

Roślinna - blog wegański
Wytrawna tarta z porami 124

Leniwe niedzielne popołudnie, za oknem pochmurno i siąpi deszcz, więc zainspirowana pysznymi roślinnymi przepisami Leanne Campbell, postanowiłam chwilę pobyć w kuchni i zabrać się za tą

Roślinna - blog wegański
Jabłka zapiekane w cieście 238

Pieczone jabłka z dodatkiem korzennych przypraw uwielbiam w każdej postaci, a w tej wersji smakują naprawdę cudownie! Słodkie rodzynki i chrupiące migdały świetnie dopełniają całość, a

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z grillowanej papryki 162

Papryka to witaminowa rekordzistka. Aż dziw, że kilka wieków temu uchodziła jedynie za roślinę ozdobną, a nawet trującą! W latach trzydziestych ubiegłego wieku  Albert 

Roślinna - blog wegański
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 243

Wielu osobom samo słowo „pasztet” kojarzy się dość negatywnie. I z pewnością przyczyniły się do tego mięsne składniki niewiadomego pochodzenia. Uważam, że warto je zastąpić zdrowszymi

Roślinna - blog wegański
Podwójnie czekoladowy torcik przekładany bananami 166

Cudowny. Idealny. Jestem bardzo podatna na uroki czekolady, a ten deser to spełnienie moich oczekiwań z nią związanych: ciasto rozpływa się w ustach, jest pyszne, miękkie

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe ciasto z tofu 171

Pod względem kulinarnym bywam monotematyczna, zwłaszcza, kiedy posmakuje mi jakaś potrawa. Stąd ten przepis na kolejne w ciągu ostatnich dni ciasto czekoladowe. Jednak o nieco innej

Roślinna - blog wegański
Bananowy deser lodowy 203

Jest kilka takich roślinnych produktów, bez których nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Za najważniejszy uważam banany. Kiedy tylko zauważę, że pozostała mi jedynie ich skromna ilość

Roślinna - blog wegański
Tofucznica jalapeño ze szpinakiem i pieczarkami 207

Nie ma lepszej propozycji na udany początek dnia niż porządny talerz ciepłej i aromatycznej tofucznicy. Ja mogłabym ją jeść w każdej postaci, dlatego nie jest to

Roślinna - blog wegański
Pomarańczowe kluski z duszonymi warzywami po włosku 173

Danie, które wygląda, jakby kosztowało mnóstwo pracy, a w rzeczywistości jest niezwykle proste w wykonaniu, to satysfakcjonująca sprawa. Purée ze słodkich ziemniaków warto przygotować sobie zawczasu

Roślinna - blog wegański
Prażone migdały z miso 172

W poszukiwaniu nowych, intrygujących smaków natknęłam się na orientalną pastę miso, spróbowałam i natychmiast się w niej zakochałam.  Ta gęsta, aromatyczna, produkowana ze sfermentowanej soi

Roślinna - blog wegański