weganizmem, je się ogólnie dobrze, ale - to jakieś smażone frytki, to chipsy z orzechówką, tu jakieś czekoladki, tam ciasteczka do drugiej, trzeciej kawy, dużo mąki, słodyczy, wegańskich ale niezdrowych przegryzek i człowiek czuje się nagle lekko przymulony. A tu wiosna idzie, nowe, świeże, zielone, kolorowe i pachnące, malowane słońcem... Jak to zwykle bywa, pomyślisz o czymś mocniej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEChałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Barszcz biały w niektórych regionach Polski podawany jest na wielkanocne śniadanie. Nie znam tego zwyczaju, ale barszcz bardzo lubię. Oczywiście najsmacznieszy jest ugotowany na swojskim zakwasie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pamiętasz jeszcze „Ulicę Sezamkową”? Te ciastka przypominają mi jednego z jej mieszkańców. Sama nie wiem, dlaczego. Być może przyczyny nie powinnam szukać w otoczeniu – prawda jest
Roślinna - blog wegańskiWitajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego
Tanio szybko zdrowoZapraszam na polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupełnie niesłusznie do tej pory mazurki były omijane przeze mnie. Mazurek jest chyba najłatwiejszym ciastem do wykonania. Prostota i dowolność jeśli chodzi o wygląd, cóż więcej
Kuchcik gotujePyszne, lekkie o bardzo delikatnym jabłkowym smaku ciasto na biszkoptowym spodzie. Piankę tworzą uprażone jabłka z ubitą śmietana kremówką, całość wzmocniona dodatkiem żelatyny. Ciasto doskonale wygląda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj ugotowałam przepyszną zupkę krem pomidorową z migdałami, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania blender Aura 6w1 . Składniki
Tanio szybko zdrowoCoś słodkiego na szybko - proponuję bardzo łatwy, błyskawiczny do przygotowania deser. Zmiksowane składniki są sycące i zaspokoją głód słodkości dla 2 osób. Podstawę deseru stanowi serek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uczestniczyć w bezpłatnych warsztatach VEGE gotowania organizowanymi przez "Twoja Harmonia" w Studio Jogi Yam. Spotkanie to nie było typowymi warsztatami. Przede wszystkim były to zajęcia opowiadające o zdrowym odżywianiu, ciekawostkach ze świata jedzenia połączone z degustacją potraw wege. Pani Aleksandra Salwach i Katarzyna Kędzierska opowiadały o tym jak „odkwasić” nasz organizm, jak ważne jest jedzenie warzyw(...)domu i podzielić się nimi z Wami :) Bataty z wege pesto. Na spotkanie przybyło naprawdę sporo osób. Prowadzące podczas przygotowywania pesto. Sałatki. \ Pogadanka o odkwaszaniu organizmu i zdrowym żywieniu
Kolizje SmakówIdealna propozycja na zabiegane poranki w tygodniu, kiedy nie masz czasu usiąść przy stole i zjeść śniadania. O wiele prościej jest znaleźć moment na popijanie koktajlu
Roślinna - blog wegańskiPierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego
Kuchcik gotuje