Surówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w
Gosia gotujeWitajcie :) Rozpoczął się sezon na śliczniutkie i ulubione śliwki węgierki :) Lubicie je ? Na pewno.... Dzisiejsze danie to klasyczna propozycja obiadowa ze śliwek, czyli ukochane przez
vegetanieNajlepiej smakują ciepłe, wyjadane widelcem lub wgryzając się w papierek.Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese.Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i
Czarnawisienkaproduktów przetworzonych (o mięsie nie muszę chyba wspominać). To weganka, która z przyrządzania posiłków uczyniła filozofię życia (dla jasności – nie jako pierwsza i pewnie nie jako ostatnia). Po propozycje dań na święta Pawlikowskiej sięgnęłam głównie z ciekawości. Bo o ile bez problemu wyobrażałam sobie podobną dietę na co dzień, to nie miałam absolutnie żadnego pojęcia, jak wygląda w wersji(...)Chodzi nie tylko o to, żeby było wegańsko, ale również o to, by było zdrowo. Pawlikowska wykorzystuje więc w swoich przepisach najprostsze, najbardziej „pierwotne” składniki, starając się by były możliwie wolne od skażenia współczesnego świata. Zgodnie z zapowiedzią na początku książki proponowane przez autorkę dania nie są skomplikowane. Zazwyczaj składają się jedynie z kilku składników i garści
Życie zamknięte w smakuEfekt główkowania nad smaczną i przy tym zdrową kolacją, czymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele. A że po głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś
Eat me! Fit me!lubimy w kuchni (różne płatki, ziarenka, bakalie, owoce świeże i suszone, jogurty/kefiry). Przygotowanie dania do pieczenia nie zajmuje więcej niż 5 min, potem 20 min pieczenia (czyli mamy czas się ogarnąć) a na koniec czeka nas cieple sycące i zdrowe śniadanie. Zapiekane płatki można też zabrać ze sobą do pracy i odgrzać z powodzeniem w mikrofalówce
Kulinarna PatilogiaKolejny przepis z wykorzystaniem pysznej i zdrowej cukinii. O jej cudownym wpływie na nasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię faszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę. Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami Składniki dla 4 osób: 4 cukinie oliwa
Pyza i Surówkarazem na moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo szybkie. Smak słodko-ostrej dyni świetnie łączy się z tłustą rybą, którą neutralizuje orzeźwiające pesto. Syty i jednocześnie zdrowy obiad w sam raz na chłodniejsze dni. Łosoś z pesto (dla 4 osób): 4 porcje filetu z łososia
Poezja smakuchemiczna nazwa – glutaminian sodu . A na języku? To głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom w mózgu przekazuje krótką informację – ‘to jest dobre, to jest zdrowe, to jest treściwe’. Często unikany, bo i niepotrzebnie dzisiaj dodawany do wszystkiego, w celu zamaskowania tekturowego smaku wysoko przetworzonej żywności, chemiczny odpowiednik prawdziwego glutaminianu, który jest całkowicie naturalnym(...)sklepach z orientalną żywnością znajdziecie kilka rodzajów pasty: Jasna , tzw. Shiro Miso (albo żółte Shinshu Miso), zrobiona jest z fermentującego ryżu i soi. Lekko słodka, zrównoważona. Nadaje się do dań lekkich jak ryby i owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną
Karo in the KitchenSmaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są
Karo in the KitchenSosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On
Karo in the KitchenUwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo
Karo in the KitchenMimo, że sezon na dynię powoli dobiega końca, czas na kolejny dyniowy przepis - tym razem z dodatkiem marchewki, pietruszki, czosnku i imbiru. Bardzo lekkie połączenie, uzupełnione
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal(...)ekran telewizora.... Love is everywhere, nawet tutaj! Tutaj musimy się zatrzymać, koniecznie! W Brukseli tuż przy Placu Luksemburg, na rogu znajdziecie zdrowe miejsce gdzie możecie kupić niemal wszystko na co macie ochotę, oczywiście zdrowego! Piękne, jasne miejsce od samego wejścia robi wrażenie. W lodówkach gotowe kanapki z bagietek z rozmaitymi dodatkami, spakowane tak, że ślinka
Moja smaczna kuchniaPowoli koncza sie zimowe przetwory.Dzis przynioslam z piwnicy przedostatni sloik kiszonej kapusty.A z pobytu w Polsce pozostalo jeszcze jedno opakowanie lazanek.I to sa skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spätzle pelnoziarniste,dzieki sporej zawartosci weglowodanow to dobry pomysl zarowno na lekki obiad jak i sycaca kolacje.Tak skomponowana kolacja swietnie zaspokoi glod,uspokoi i pomoze Ci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Każdy wie, że ryby są smaczne i zdrowe, ale jak już po nie sięgamy to najczęściej korzystamy z filetów. Sama tak
UgotujmyTo.pl