dodatkiem mięsa ;) Na rybkę przyjdzie czas znowu jutro. Dziś u mnie zapiekanka, czyli obiad z cyklu robiących się sam. A takie to chyba wszyscy czasem lubimy przygotować. Chciałabym się też pochwalić Wam piękną zapaską jaką otrzymałam od KROPKA W KRATKĘ Składniki: 500 g ziemniaków 3 duże marchwie 2 duże czerwone cebule 2 pętka kiełbasy np podwawelskiej 10 plastrów
Z Majeczką w kuchniPodczas jej gotowania można dodać szczyptę cynamonu, który zniweluje zbyt intensywny smak i zapach. Proponuję dziś zapiekankę z tą małą kapustką. Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą
potrawyregionalnejesienią i zimą, gdy organizm domaga się czegoś sycącego i rozgrzewającego. Wtedy zapiekanka ziemniaczana zawsze przychodzi z pomocą. Z wędzonym łososiem, beszamelem, musztardą i oscypkiem, które komponują się ze sobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia wędzonego na gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki(...)dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki. Następnie to samo robimy z musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki oscypka i posypujemy go pieprzem. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZapiekanka wyszła bardzo smaczna, że wyjedliśmy wszystko do ostatniego ziemniaczka ;) Składniki na 3-4 osoby: 8-10 ziemniaków 250 - 300 gr pieczarek 2 jajka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska ) ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę sól, pieprz, natka pietruszki
Gotowanie...to proste !więcej sosu. Do mięsa użyłam sosu słodkokwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu . Musakę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych ziemniaków 500 ml sosu słodko kwaśnego lub pomidorowego 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu sól, pieprz
Sama słodycz i szczypta chiliProsta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Składniki: Na tortownicę o śr. 24 cm 10 dużych ziemniaków 6 dużych cebul 30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej 30 dkg sera żółtego w kawałku 5 łyżek cebulki zapiekanej sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna 1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy
Kuchnia w czekoladziePolskiej kuchni. Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 mały seler 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób
Kuchenne aromatyczego nie znam, bo nie wiem tak do końca jak to się zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę.Czego użyję:-pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona
BaRepaskaszę manną, dokładnie mieszamy.4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 6. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok.180 st. C piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia
Kuchnia domowa AniZapiekanka wiejska Mięso mielone z warzywami w sosie pomidorowym przykryte kołderką z ziemniaczanego puree – to musi być pyszne! W sumie jest to bardzo łatwe oraz szybkie danie i spokojnie można do niego wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej(...)pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia *** *** Ziemniaki powinny się ładnie zrumienić z wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Zapiekanka wiejska pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemLiterackiej z resztek jedzenia, wykonuje się nowe dania pierwszej klasy;-) A jak! Dziś proponuję zapiekankę, która będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu, będzie banalnie prosta! Składniki na średniej wielkości naczynie żaroodporne: ok 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 por (jasno zielona i biała część) 2 ząbki czosnku ok 20 dkg sera (startego(...)przeciśniętym przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą porów z czosnkiem, startych serów, odrobiny pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 3. Warstwy powtarzać, aż do zużycia wszystkich składników, kończąc warstwą sera na wierzchu. 4. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki. 5. Zapiekać
Restauracyjka Literackaprzygotowywać dania z patelni np. takie jak risotto <--klik czy spaghetti <--klik :) Jak widać zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :) Składniki na 3-4 osoby: 5-6 ziemniaków 1/2 drzewka brokułowego 1/2 drzewka kalafiora duża garść fasolki szparagowej żółtej lub zielonej kulka mozzarelli oliwa z oliwek(...)minut a następnie dodajemy do niej dorzucamy umyte różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie odcedzamy. 3. Foremkę natłuszczamy masłem i wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową. Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą obsypujemy całość koperkiem. Następnie wykładamy drugą warstwę, tak samo jak poprzednią skrapiamy
Gotowanie...to proste !Bardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę(...)wykorzystania jako baza na później do jakieś zupy. Posypać zapiekankę serem i chwilkę zapiec. Druga wersja na obiad – Zlać sos do garnuszka. 1,5 łyżki mąki rozmieszać z małą ilością wody. Nie może być grudek. Sos zagotować i do gotującego się sosu wlewać rozmieszaną mąkę. Zagotować. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i polanymi sosem. Porcja mięsa obok. Pycha
Kuchnia Pokoleńpergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Składniki zapiekanki zalać sosem
Czerwień i błękit