zapiekanka ziemniaków - 1710 przepisów (strona:17/114)

Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 74

powiedziały tak zrobiły. Obiecana niespodzianka inspirowana niedzielnym spotkaniem z NAJEDZONYMI fest. Pyszna i baardzo aromatyczna zapiekanka z porów, ziemniaków i wędzonego sera koziego, zakupionego  na wspominanym wydarzeniu (więcej tutaj ). Smacznego! Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera Składniki: 1,5 kg ziemniaków 3 dość duże pory 1 ząbek czosnku 1 cebula 25 dag żółtego sera pokrojonego w plasterki

Moja Mama Gotuje
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 431

boczku, 20 dag tartego sera żółtego, 4 czubate łyżki śmietany, 50 dag pieczarek, sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka, łyżka masła, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Boczek kroję w kostkę, ziemniaki w plasterki, pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Boczek podsmażam (bez dodatku tłuszczu) do momentu aż tłuszcz się wytopi, a boczek przyrumieni. Wylewam nadmiar wytopionego tłuszczu, dodaję(...)rozpuszczenia się sera i śmietany. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, aż wyparuje z nich woda. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym: 1/3 ziemniaków, 1/2 boczku, 1/3 ziemniaków, ser, pieczarki, pozostałe ziemniaki, pozostały boczek. Posypuję natką pietruszki. Zapiekam pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Zapiekanka ziemniaczana w sosie tzatziki 147

Ziemniaki i trochę pomysłu, przegląd lodówki i zapiekanka gotowa. Geneza tej zapiekanki jest podobna. Danie sycące i smaczne. Może skusicie się na jej przygotowanie. Składniki: Ziemniaki Mięso mielone wołowe ( ja miałam 800 gram ) Boczek parzony Pieczarki 300 gram 1 cebula Pomidory z puszki krojone ½ młodej cukinii Czosnek Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa w proszku tzatziki Jogurt typu greckiego duże opakowanie(...)Całość mieszamy i wylewamy na zapiekankę. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 O C, aż ziemniaki lekko zmiękną ( sprawdzamy widelcem; dzięki temu ziemniaki ugotują się w sosie z zapiekanki ). Przed końcem zapiekania ( około 15 minut przed ) zdejmujemy folię i tak zapiekamy tak do końca. Czas zapiekania uzależniony jest od ziemniaków ich grubości i gatunku. Na ogół

Smaki Ewy
Laxpudding – zapiekanka ziemniaczana z łososiem 134

ziemniaków 30 dkg fileta z łososie 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła 3 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować … Czytaj dalej Laxpudding – zapiekanka ziemniaczana z łososiem

czarrna od kuchni
Ziemniaki au gratin z fenkułem 227

przepis na ziemniaki gratin ze śmietanką i fenkułem, czyli ziemniaki po francusku w wersji wzbogaconej o koper włoski. Robi się ją błyskawicznie. Jest to bardzo prosta i pyszna zapiekanka z ziemniaków krojonych w cieniutkie plasterki zapiekane w śmietance. Jeśli szukasz super wegetariańskiej zapiekanki ziemniaczanej, to szczerze i serdecznie polecam mój przepis na ziemniaki au gratin z fenkułem

AniaGotuje.pl
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 183

plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach  450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii(...)pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamel 144

ziemniaczana z mięsem mielonym to pomysł na prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad. Zapiekanka smakuje idealnie, nie jest sucha ani mdła w smaku. Wbrew pozorom nie ma dodatku śmietany ani żółtego sera. Szczerze polecam :) Składniki na porcje dla 4-5 osób: 6 średniej wielkości ziemniaków (wagowo około 0,7 kg obranych ziemniaków) 0,5 kg mięsa mielonego(...)kolor. Na sam koniec dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę smażyć. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 ziemniaków, następnie połowę farszu, ponownie 1/3 część ziemniaków, farsz i pozostałe ziemniaki. Wierzch zapiekanki przykryć sosem beszamel*. Piec około 40-45 minut w 180ºC, aż do zarumienienia wierzchu zapiekanki.  *Z wywaru, gdzie gotowały się ziemniaki odlać 1 szklankę. Na patelni rozpuścić masło

Ugotować
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MOCNO SEROWA 426

pieprzem, ziołami prowansalskimi, gałką i słodką papryką. 5 ziemniaków kroję w plastry, 2 w półplasterki. Ser pleśniowy przekrawam na pół, następnie kroję w plastry. Układam warstwy zapiekanki: na spodzie 5 pokrojonych w plastry ziemniaków, 1/2 sera pleśniowego, 1/2 sera żółtego, kiełbasa, pozostały ser pleśniowy i żółty. Na wierzchu układam dwa ziemniaki pokrojone w półplasterki. Całość posypuję słodką papryką i natką

JejKuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 180

szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do tego tylko patelnia. Składniki na ziemniaczaną zapiekankę z oscypkiem 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 parówki z szynki Oscypek starty na tarce Mozzarella starta na tarce Sól i pieprz do smaku Olej(...)plasterki parówek. Wszystko podsmażyć i doprawić do smaku czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie na wierzch nałożyć cebulę z paprykę i parówkami i wszystko posypać startymi serami - oscypkiem i mozzarellą. Na chwile przykryć pokrywką, aby sery mogły się rozpuścić. Następnie zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień - dzięki temu spód zapiekanki przyrumieni się i będzie chrupki. Można podawać - wspaniale smakuje z zieloną

Korniszonki
Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake 212

Zapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam! Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami

karmelowy
Ziemniaczki nadziewane hummusem 115

Składniki: ziemniaki (10 szt. średniej wielkości) hummus (30 dag) oliwa z oliwek sól Czas przygotowania: 50 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i przekrawamy na

Weganka gotuje
Baba ziemniaczana śródziemnomorska i dip z bakłażana 126

ziemniaki ok 1,2 kg 1 cebula 2 jajka 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 100 g sera feta lub typu feta 15- 20 oliwek zielonych

Gotowanie jest łatwe
Pieczony ziemniak ze szpinakiem 130

Składniki: ziemniak (1 duży) szpinak mrożony (25 dag) czosnek (2 ząbki) woda sól pieprz tłuszcz do posmarowania brytfanki Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie

Weganka gotuje
Zapiekanka ziemniaczano mięsna z warzywami 171

Lubimy zapiekanki , wiadomo to od dawna. Ta z ziemniakami, mięsem i warzywami jest bardzo sycąca. Nie przepadacie za ziemniakami? Zamieńcie je na lekko podgotowany makaron, a też będzie bardzo smaczna. Taka zapiekanka ziemniaczana wystarczy do nakarmienia przynajmniej czterech, dorosłych i głodnych osób. Ma też tę zaletę, że jej części składowe można przygotować wcześniej, naszykować zapiekankę w naczyniu i zapiec dopiero

Smaczna Pyza
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 366

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym sosem beszamelowym.Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.Pychota!Składniki:1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);2 średnie cebule;150 g startej mozzarelli;250 ml mleka(...)mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut).Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę.Mięso i beszamel należy dobrze przyprawić, aby zapiekanka nie była mdła.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska