Zapiekanki to według mnie najszybsze i najsmaczniejsze danie. Można je przygotowywać na różne sposoby. dzisiaj mam dla Was ziemniaki zapiekane z rybą. Ryba może być dowolna, ale bez ości w formie filetu. Moja wnusia, która nie jest miłośniczką ryb, zjadła ze smakiem. Może skusicie się na taki obiadek. Jednak nie przy takich upałach, ale w chłodniejsze dni, kiedy można odpalić(...)naczyniu do zapiekania. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, pokroić w kawałki i układać pomiędzy plasterkami ziemniaków.Cebulę i pomidory pokroić w półplasterki. Pomidory ułożyć po bokach zapiekanki , a cebulę pomiędzy ziemniakami. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę. Piec w 200 stopniach C około 40 minut. ziemniaki zapiekane z rybą
O kuchni z uczuciemZiemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań, jak również ziemniak w roli głównej. Uwielbiam go za jego szeroki wachlarz wykorzystania w kuchni. Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie zapiekanka ziemniaczana. Dziś chciałbym zaprezentować ją w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was i pokusicie się na na przygotowanie mojego(...)pokrojonych w plastry ziemniaków. Na nich układamy 1/2 przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Następnie warstwa z ziemniaków, farsz, ser i znów ziemniaki. Na końcu ziemniaki posypujemy oregano i serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 40 min w temp. 200'C. Ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia. Najlepiej z opcją termoobiegu. Smacznego życzę
kulinarnyJazapiekanka to już coroczny zwyczaj poświątecznego obiadu. Stół pęka w szwach od ilości dań na wigilijnym stole. Zawsze coś zostanie, a przecież szkoda żeby się cokolwiek zmarnowało. Śmiało możemy wykorzystać składniki, które nam zostały. Tak na przykład ziemniaki lub grzyby. Zamiast gotować ziemniaki w mundurkach, możemy zastąpić je ziemniakami które zostały z dnia poprzedniego. Jeżeli został nam farsz grzybowy(...)grube plastry. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w grube plastry. Formę wysmarować tłuszczem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i obłożyć połową ziemniaków z grzybami i jajkami. Wierzch zapiekanki obłożyć szczelnie ziemniakami. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, chrzanem, mąką i zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec złociście przez około 20 minut
Tradycyjna Kuchniażółtego sera WYKONANIE Ziemniaki kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim, mieszamy, układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem. Wędliny kroimy w kostkę, posypujemy nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki posypujemy kukurydzą. Śmietanę mieszamy z jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w 180 stopniach. Po 10 minutach posypujemy startym na tarce serem
słodki bratekJeśli wykorzystamy ziemniaki i fasolkę z poprzedniego obiadu, to danie przygotujemy błyskawicznie Składniki 3-4 ziemniaki 20 dkg fasolki szparagowej 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka kawałek białej kapusty 10 … Czytaj dalej Zapiekanka warzywna z patelni
czarrna od kuchniBardzo lubię zapiekanki za prostotę ich wykonania. Od dawna miałam ochotę wypróbować tłuczone ziemniaki do zapiekanki. Przypadły mi do gusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule
Symfonia smakowamocy piekarnika). Po upieczeniu spodu nie trzeba wyłączać piekarnika ponieważ pozostałe czynności zajmują bardzo mało czasu i nie ma sensu rozgrzewać go na nowo. na zapiekankę: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm) pół kg ziemniaków o przybliżonej wielkości, 150g wędzonego twarogu solankowego garść suszonej żurawiny + kilkanaście owoców do dekoracji pół szklanki posiekanego drobno szczypiorku + część do dekoracji(...)całkowitej miękkości ziemniaków - sprawdzamy to wkuwając w plastry widelec lub wykałaczkę. Po połowie czasu pieczenia, gdy zauważymy znaczne zarumienienie powierzchni naczynie nakrywamy folią aluminiową, aby przyspieszyć mięknięcie ziemniaków i zapobiec przypaleniu. Zapiekankę dekorujemy wedle upodobań. Propozycja smakuje zarówno od razu po wyjęciu z piekarnika jak i na zimno. Smacznego, kochani
Symfonia Smakówszypty oregano do posypania pieprz czarny do posypania papryka mielona do posypania ser żółty 6Plastrów czosnek 5 Ząbków jogurt naturalny 400Mililitrów śmietana 12% 200Mililitrów olej do zalania ziemniaków mięso mielone wołowe 500Gramów kukurydza z puszki 1/2Puszki cebula1 Sztuka Sposób przygotowania; 1. Zaczynamy od sosu, ponieważ on będzie nam nabierał smaku przez około 2 h, więc do miski(...)wrzucamy do naszego naczynia z pokrojoną cebulą w paseczki ( łódki). przyprawiamy przyprawami no i wlewamy nasz sos grecki. 6. Na koniec kładziemy plastry sera zakrywając całą naszą zapiekankę i do piekarnika na 200 stopni na około 20 min 7. Zajadamy się po Królewsku. Smacznego
pichcisztopotrzeba na jedzenie bardziej treściwe wzrasta. Proponuję więc dziś zapiekankę ziemniaczaną. Składniki: około 1 kg.ziemniaków kilka plasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek, sól i pieprz Ziemniaki ugotowałam(...)suszonych pomidorów, trochę pasty curry, pieprzu, startego czosnku i soli. startej mozzarelli, pokruszonego sera pleśniowego np.lazur Polałam sosem warstwę z pora. I ponownie warstwa ziemniaków,kiełbasy i pora. Na wierzch polałam pozostały sos serowy. Wstawiłam zapiekankę do rozgrzanego piekarnika na około 30-40 minut w temp.180 stopni. Smakowała rewelacyjnie! Smacznego
potrawyregionalnejego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę i wstawić całości do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut
Qchnia po prostuWarzywne tian. Pod nazwą tian kryje się francuska zapiekanka z cienko pokrojonych warzyw. Najbardziej typowe to cukinia, pomidory, ziemniaki. Ale możecie dodać takie, które najbardziej lubicie. Lekkie warzywne danie. Polecam! Składniki na 4 tartaletki*: 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas(...)oliwą, ułożyć na przemian wszystkie warzywa. Posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem. Spryskać oliwą. Naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Ser zetrzeć na tarce. Posypać zapiekankę. Piec kolejne 30 minut. Smacznego! * można upiec jako jedną większą zapiekankę
Moja Galeria Smaku500-600 g ziemniaków puszka kukurydzy 100 g salami w plastrach 200 g serka sałatkowego lub fety pół szkl mleka 2 jajka 100 g twarogu 2
Gotowanie jest łatweDawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie
UgotujmyTo.plBardzo smaczna i szybka propozycja obiadowa. Zapiekanka. A jeśli zapiekanka, to składniki możemy komponować dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam! Składniki: 2/3 opakowania ciasta francuskiego 3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości 3 pieczarki 4 plastry kiełbasy salami 4 plastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki(...)szparagi wyłożyć śmietanowy sos. Wierzch udekorować dowolnie np. plastrami pomidora. Posypać oregano. Piec w 190C przez 30-40minut. Artykuł Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapostanowiłam zrobić kaszankę inaczej, a przynajmniej inaczej podaną niż zawiniętą w folie z dodatkiem cebuli i jabłka i powstała zapiekanka z kaszanki. Składniki (na małą foremkę) 1/2 pętka kaszanki lub 2 małe 1 średnia cebula 1 jabłko 2 średnie ziemniaki 1 małe jajko 3/4 szklanki śmietany 18% garstka startego na drobnych oczkach sera cheddar lub zwykłego garstka startego na drobnych(...)plasterki kaszanki, dwa plasterki cebuli i 2 plasterki jabłka, i tak aż do końca foremki. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Do śmietany dodajemy całe jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy starty cheddar, mieszamy i gotowym sosem polewamy naszą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy zapiekankę na 30 min. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy serem wędzonym i wstawiamy
Piekielna Kuchnia Pati