zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - 158 przepisów (strona:6/11)

Babka ala kugel 160

Lubię zapiekanki ziemniaczane jednak stosunkowo rzadko robię je z surowych ziemniaków. Dziś wyjątek. Kugel jest tradycyjnym przepisem kuchni żydowskiej jednak ja go lekko zmodyfikowałam bo nie miałam ochoty piec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P Składniki: - kilo ziemniaków - 3 plasterki wędliny (miał(...)być boczek ale nie miałam) - duża cebula - sól -pieprz -gałka muszkatołowa Wykonanie: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą a wędlinę lekko podsmażamy. Składniki mieszamy razem z startym żółtym serem. Przyprawiamy do smaku. Na wierzch dajemy plastry sera lub starty ser. Naczynie smarujemy tłuszczem i wkładamy naszą masę. Pieczemy w 250 stopniach około godziny. (Sprawdzamy wykałaczką

Lubczyk i Wanilia
Babka ziemniaczana 82

To nie jest potrawa dla ludzi odchudzających się, ale jest to potrawa dla ludzi którzy kochają Podlasie i kuchnię tradycyjną. Bo to tam właśnie po raz

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka wiejska 212

Pozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię(...)klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki.               A Wy z jakimi dodatkami lubicie wiejską zapiekankę? :) Składniki w mojej zapiekance: kilka ziemniaków 100 g boczku pokrojonego w drobną kostkę 1 duża czerwona cebula 1 czerwona papryczka chili 1 mały strąk żółtej papryki 2 kiełbaski śląskie lub senatorskie 1/2 cukinii

Kuchnia Prezydentowej
Grecka uczta z Pascalem 127

zapiekanka ziemniaczana z serem kozim i miętą, polana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki

GRUBY WAŁEK
Tradycyjny żurek z jajkiem 161

Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to

Kuchnia Pełna Pasji
Chłopski garnek z kapustą 1521

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu i z reguły są pyszne. Na jesienne chłodne popołudnia

Kuchnia Pełna Pasji
Babka ziemniaczana 164

1 kg ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule 1 marchewka 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka majeranku

Gotowanie jest łatwe
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 159

Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem(...)Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz

Codziennik Kuchenny
Zupa ziemniaczana z parówkami 524

Już raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna

Kuchnia Pełna Pasji
81 pomysłów na ciepłe kolacje 417

focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka wieprzowa z marchewką(...)pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Jajka zapiekane po wiejsku 158

mamy smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera sól pieprz Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić ze śmietaną na puree. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju(...)następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić. Całość dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka ziemniaczana – śląski kartoflok 129

patelnię, wrzucamy na nią pokrojony w kostkę boczek i topimy go do uzyskania przyjemnych chrupiących skwarków. Tak przygotowany boczek wsypujemy do miski z ziemniakami. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Cała potrawa musi mieć dość zwartą konsystencję, przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli nasze ziemniaki były zbyt wodniste możemy masę zagęścić skrobią z tapioki. Uzyskując już odpowiednią konsystencję naszego ciasta(...)wlewamy je do naczynia. Wstawiamy kartoflok do piekarnika. Czas pieczenia może być różny, zazwyczaj nie zajmuje więcej niż 60 – 70 min, jednak musicie pamiętać, że góra naszej zapiekanki musi się zbrązowić, wówczas będzie idealna. Smacznego ! Artykuł Zapiekanka ziemniaczana – śląski kartoflok pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 136

grzanką z pieca. Tak dobre, że zamówiliśmy przy obu wizytach. Proste, ale doskonałe. Pstrąg z Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka z grzybami leśnymi i cebulką, duszone w sosie z białego wina i śmietany, gnocchi, mieszanka sałat z sosem vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków(...)pieca podana z sosem grzybowym, żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką i rozmarynem, zapiekanka ziemniaczana i młoda marchewka na ciepło z miodem i tłuczonym pieprzem. Zamówiłam to danie i nie zawiodłam się. Rewelacyjna wołowina i sos. Słodziutka marchewka i interesujące ziemniaczki. Klasa sama w sobie

Karola gotuje
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem 135

Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem Niesamowicie smaczna, bardzo łatwy przepis. Dużą zaletą jest fakt, że można sobie przygotować szybciej to danie i później tylko odgrzać. Jeśli nie potraficie zrobić sosu beszamelowego, to tutaj w przepisie podam uproszczony sposób na jego przygotowanie. SKŁADNIKI opakowanie makaronu rurki -rigatoni 1/2 l sosu beszamelowego 200 g boczku mała cebula(...)mrożonego zielonego groszku ( lub słoiczek konserwowego ) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1\2 l mleka 200 g żółtego miękkiego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu "al dente" - to znaczy że ma być trochę nie dogotowany. Gotujemy o minutę krócej. Ugotować sos beszamelowy. Sposób uproszczony: Od pół litra mleka

zielonacukinka
Karkówka na obiad, przepis miesiąca 260

Lepiej żeby naczynie było wyższe, aby z niego nie kipiało (nie cierpię myć piekarnik, wy pewnie też). Posmaruj dno naczynia olejem. Ułóż na przemian karkówkę z warzywami, pieczarkami i boczkiem, posypując majerankiem. Zakończ warzywami. Przykryj naczynie szczelnie aluminiową folią i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz karkówkę przez 1,5 godziny(...)minut przed końcem zdejmij folię z naczynia i podkręć piekarnik do 180ºC (190ºC bez termoobiegu). Wyjmij karkówkę z piekarnika i posyp natką pietruszki. Podaj z ziemniakami lub ziemniaczaną zapiekanką i buraczkami. Karkówka na obiad gotowa! The post Karkówka na obiad, przepis miesiąca appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania