proste i ekonomiczne danie. Idealnie nadaje się do wykorzystania resztek wędlin (kiełbasy, parówek, boczku). Postanowiłam przygotować tę zapiekankę do wyzwania wspólnego gotowania w którym dziś wzieły udział: Mirabelka , Panna Malwinna , Mops i Jutinka . Składniki : 1,2-1,5kg ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia) 150g boczku 2 parówki pół laski kiełbasy 150ml śmietany 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie papryka(...)słodka i ostra tymianek masło Przygotowanie : Ziamniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez kilka minut. Naczynie żaroodpone wyłożyć boczkiem pokrojonym w plastry, następnie ułożyć na nim warstwę ziemniaków, posypać solą, pieprzem i ziołami, na niej warstwę pokrojonych w plasterki parówek, następnie ponownie ziemniaki również posypane ziołami i przyprawami, na nich plasterki kiełbasy i ponownie warstwę ziemniaków. Na każdej
Codzienne GotowanieWłaśnie zjedzona, oczywiście nie wszystko " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Porcja jest za duża na dwie osoby, jestem pewna że 4-5
Kuchnia PokoleńKartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana to super propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach
Smaczne PotrawySkładniki: 80 dkg ziemniaków 1 duża marchewka 15 dkg wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju sól pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera
kgwjanczewoPrzepis dobry na wykorzystanie resztek wędlin z lodówki. Ewentualnie ziemniaków, które zaczynają... "kwitnąć" :) Składniki: dowolna wędlina, ja miałam szynkę, kiełbasę wiejską i boczek wędzony - ilość wedle
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzień dobry... Dzisiaj mam dla Was pyszną zapiekankę szparagowo-ziemniaczaną. Są chętni? Bo ja uwielbiam wszystko co ma szparagi.... :) A do ślubu od jutra miesiąc został!!! :) Składniki: 1 pęczek szparag obranych i pokrojonych 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w plastry 1 brokuł podzielony na różyczki boczek surowy kilka plastrów 1/2 cebuli odrobina masła sól pieprz(...)odrobiną mleka do miękkości. Ugotować również ziemniaki i osobno brokuła. Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dodać drobno pokrojony boczek i dusić chwilę, po czym dodać ugotowane szparagi, chwilę podsmażać, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Połączone z boczkiem i cebulą szparagi wymieszać z ziemniakami i brokułem. Podlać śmietanką i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Trufelkowobidi-language:#0400;} Żebroczka jest zapiekanką, podobną do baby ziemniaczanej. Nazwa potrawy pochodzi od słowa żebrok, czyli żebrak. Chodził on po domach i zbierał jedzenie. Z resztek powstało właśnie to danie. Dla nas rewelacja <3 Składniki 2 kg ziemniaków 500 ml mleka 3,2% 200 g kaszy jęczmiennej 300 g boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka
R'n'G KitchenPrzedwczoraj poznaliście gnocchi z boczkiem , groszkiem i szałwią. Jeśli lubicie ziemniaczane kluski z sosem to ten przepis na pewno przypadnie Wam do smaku. Na ogół jesteśmy przyzwyczajeni, że gnocchi podaje się do sosu. Dzisiejszy przepis na gnocchi jest zupełnie czymś innym. Ugotowałam sos, wymieszałam go z kluskami, jarmużem i mozzarellą i zapiekłam. Zapiekanka z gnocchi, gnocchi w sosie
codojedzeniaSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, boczek wędzony 25 dag, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 8
W Mojej Kuchni Lubięmusztardowym Sałatka ziemniaczana z prażonym boczkiem Sałatka after party Sałatka śledziowa w słoiku z ketchupem Sałatka oszustka Sałatka z wędzonym kurczakiem Warstwowa sałatka szefa Musztardówka z ananasem Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkami Sałatka gyros Sałatka z kabanosem i sosem czosnkowym Inne przekąski Frytki z cukinii Krokiety Francuskie ślimaki hit imprezy Chrupiące zapiekanki Smażony
W Moim Magicznym DomuLubię zapiekanki ziemniaczane jednak stosunkowo rzadko robię je z surowych ziemniaków. Dziś wyjątek. Kugel jest tradycyjnym przepisem kuchni żydowskiej jednak ja go lekko zmodyfikowałam bo nie miałam ochoty piec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P Składniki: - kilo ziemniaków - 3 plasterki wędliny (miał(...)być boczek ale nie miałam) - duża cebula - sól -pieprz -gałka muszkatołowa Wykonanie: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą a wędlinę lekko podsmażamy. Składniki mieszamy razem z startym żółtym serem. Przyprawiamy do smaku. Na wierzch dajemy plastry sera lub starty ser. Naczynie smarujemy tłuszczem i wkładamy naszą masę. Pieczemy w 250 stopniach około godziny. (Sprawdzamy wykałaczką
Lubczyk i WaniliaTo nie jest potrawa dla ludzi odchudzających się, ale jest to potrawa dla ludzi którzy kochają Podlasie i kuchnię tradycyjną. Bo to tam właśnie po raz
Bernika - moj kulinarny pamietnikPozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię(...)klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki. A Wy z jakimi dodatkami lubicie wiejską zapiekankę? :) Składniki w mojej zapiekance: kilka ziemniaków 100 g boczku pokrojonego w drobną kostkę 1 duża czerwona cebula 1 czerwona papryczka chili 1 mały strąk żółtej papryki 2 kiełbaski śląskie lub senatorskie 1/2 cukinii
Kuchnia Prezydentowejzapiekanka ziemniaczana z serem kozim i miętą, polana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki
GRUBY WAŁEK