wiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i bardzo sycąca. Składniki 500 g ziemniaków 500 g szpecli 500 jabłek 2 sztuki kory cynamonu 200 ml śmietanki 40% 1 jajko 4 łyżki mąki kilka plastrów szynki konserwowej kilka plastrów wędzonego sera cukier trzcinowy 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Jabłka
R'n'G KitchenSkładniki: 3/4 małej główki białej kapusty 50 dkg zmielonej łopatki wieprzowej 2 słoiki pomidorów z cukinią 3/4 kg ziemniaków 25 dkg sera żółtego 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i … Czytaj dalej Zapiekanka kapuściana
czarrna od kuchniDawno nie było u mnie zapiekanek! Smaczna i bez większej pracy... więc na letnie dni idealna! Zapraszam! Składniki; 1,5 kg ziemniaków pół główki białej kapusty 50 dag schabu bez kości 3 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, Przygotowanie; Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Kapustę obrać z wierzchnich liści
Radość kipiąca uśmiechem.chlodne dni w naturalny sposob odczuwamy potrzebe zjedzenia czegos cieplego i pozywnego.Do tego celu ziemniaki nadaja sie znakomicie. Lekkie salatki zastepujemy pysznymi zapiekankami. Chetnie tez faszerujemy nie tylko ziemniaki, ale wlasnie ziemniaki daja nam wiele mozliwosci.Do nadziewania ziemniakow uzyc mozemy wlascwie wszystkiego co mamy w lodowce. Tu puszczamy wodze fantazji i tworzymy wspaniale dania. Bez wzgledu
Przysmaki Karolkirazem z oregano. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, cukinii, cebuli. W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy je ze śmietaną. Zalewamy masą jajeczną warzywa. Dodajemy pokruszona fetę i pokrojone w plasterki oliwki. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru. Zapiekankę dekorujemy npapryką pokrojoną w cienkie paseczki. Artykuł Zapiekanka
I LOVE LIFEgrana padano Zapiekanka powinna smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zadowoli szczególnie osoby, które dbają o siebie i zwracają uwagę na to co jedzą. Składniki: podwójna pierś z kurczaka (500 g) 300 g pieczarek 200 - 300 g groszku mrożonego lub jak u mnie z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 - 400 g ziemniaków 100 - 150 g sera żółtego
Kuchcik gotujeKorzenny warzywniak z brokułem. Pomysł na obiad lub kolację. Samodzielny posiłek lub dodatek do kaszy, mięsa, makaronu. Na ciepło lub na zimno. 1 seler, 2 buraki
KucharzycaSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, boczek wędzony 25 dag, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 8
W Mojej Kuchni LubięPozostając w temacie ziemniaczanym, przedstawiamy Naszą druga propozycję na ziemniaki zapiekane z serem. Tym razem są to ziemniaki gotowane w mundurkach, a następnie zapieczone z serem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki8 kiełbasek np. zwyczajnych2 cebule 750 g ziemniaków150 g śmietany 36% 100 g startego, żółtego sera np. cheddar5 łyżek musztardy1/2 kostki margaryny 2
Świat Domowej Kuchnidodatkiem mięsa ;) Na rybkę przyjdzie czas znowu jutro. Dziś u mnie zapiekanka, czyli obiad z cyklu robiących się sam. A takie to chyba wszyscy czasem lubimy przygotować. Chciałabym się też pochwalić Wam piękną zapaską jaką otrzymałam od KROPKA W KRATKĘ Składniki: 500 g ziemniaków 3 duże marchwie 2 duże czerwone cebule 2 pętka kiełbasy np podwawelskiej 10 plastrów
Z Majeczką w kuchniPodczas jej gotowania można dodać szczyptę cynamonu, który zniweluje zbyt intensywny smak i zapach. Proponuję dziś zapiekankę z tą małą kapustką. Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą
potrawyregionalnejesienią i zimą, gdy organizm domaga się czegoś sycącego i rozgrzewającego. Wtedy zapiekanka ziemniaczana zawsze przychodzi z pomocą. Z wędzonym łososiem, beszamelem, musztardą i oscypkiem, które komponują się ze sobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia wędzonego na gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki(...)dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki. Następnie to samo robimy z musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki oscypka i posypujemy go pieprzem. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z aromatyczną kiszoną kapustą i świetnie doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Składniki: 850g ziemniaków 1/2 szklanka mleka 1 łyżka masła 500g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 450g mięsa mielonego z łopatki 100ml bulionu drobiowego 100g(...)musztardy chrzanowej 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kminku olej sól pieprz Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam Was na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i warzywami. Szybka w przygotowaniu, bezproblemowa, bardzo smaczna. U mnie co prawda warstwa ziemniaków „straciła się” pod ilością pozostałych składników. Jeżeli rozłożycie plasterki ziemniaków w naczyniu i zostanie Wam ich więcej, proponuję rozłożyć je podwójną warstwą – jedne na drugich – będzie bardziej sycąco i bardziej ziemniaczano;) 4-6 większych ziemniaków
Smaki Na TalerzuZapiekanka wyszła bardzo smaczna, że wyjedliśmy wszystko do ostatniego ziemniaczka ;) Składniki na 3-4 osoby: 8-10 ziemniaków 250 - 300 gr pieczarek 2 jajka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska ) ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę sól, pieprz, natka pietruszki
Gotowanie...to proste !więcej sosu. Do mięsa użyłam sosu słodkokwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu . Musakę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych ziemniaków 500 ml sosu słodko kwaśnego lub pomidorowego 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu sól, pieprz
Sama słodycz i szczypta chiliProsta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Składniki: Na tortownicę o śr. 24 cm 10 dużych ziemniaków 6 dużych cebul 30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej 30 dkg sera żółtego w kawałku 5 łyżek cebulki zapiekanej sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna 1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy
Kuchnia w czekoladziePolskiej kuchni. Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 mały seler 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób
Kuchenne aromatyczego nie znam, bo nie wiem tak do końca jak to się zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę.Czego użyję:-pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona
BaRepas