obiad gotowy, możecie wykorzystać ją również jako sos do pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs lub po prostu zjeść w formie dipu do surowych warzyw! Składniki na wierzch: - 1 słoik Ajvaru łagodnego Podravka - na każdego gofra garść świeżego szpinaku - 1 dojrzałe awokado has - 1/3 kostki sera feta - pestki z dyni Na każdego gofra nakładamy dwie łyżki Ajvaru Podravka, jeden
SMYKWKUCHNINaleśniki zapiekane z szynką, serem i warzywami Prosty, szybki i pyszny obiad! Składniki: 6-7 naleśników PRZEPIS TUTAJ olej do smażenia 10dkg szynki 1
Blog z ApetytemEnchilada-czyli zawijane tortille z ryżowym nadzieniem i warzywami polane sosem pomidorowym i posypane serem żółtym , całość zapieczona w piekarniku. To jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań
Wanilia i KardamonFrittata, czyli smaczny omlet jajeczny w wytrawnym wydaniu- z ziemniakami, szpinakiem, moją ulubioną kiełbaską chorizo i dodatkiem wędzonego sera😋 To danie naprawdę proste i dobre na
Kraina Miodem Płynącaobiad, wypróbujcie ta zapiekankę, bo jest naprawdę pyszna i jak to z zapiekankami bywa robi się ją bardzo szybko! Składniki: 1 opakowanie do 400g makaronu penne 100 g kabanosów 1 opakowanie warzyw na patelnię 1 puszka groszku Jamar 1/2 butelki ketchupu lagodnego Jamar 150 g sera zółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. A nawet
Życie zaczyna się w kuchniSzybka w przygotowaniu i sycąca zapiekanka. Mięso w połączeniu z makaronem jest świetnym rozwiązaniem na rodzinny obiad! 350 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej
VioletoweKucharzeniezjeść :) Przepis bierze udział w konkursie Barilla na stronie http://barillacup.pl/zgloszenie/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/ . Jeśli zapiekanka przypadła Wam do gustu, będzie mi miło jak oddasz na nią głos :) Składniki: Na formę o śr. 20cm 150g makaronu np casarecce, penne 300g mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku 150g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 jajko 150g pieczarek kilka różyczek ugotowanego brokuła
Kuchnia w czekoladzieZapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym
Kulinarne Fantazje MarioliSposobów faszerowania cukinii jest wiele, ja dziś użyłam do tego nie tylko mięsa ale też sera mozzarelli i suszonych pomidorów. Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie
Kuchnia w czekoladziezrobić z czerstwego chleba? to ja wam podpowiem..pizzę...Kiedyś już robiłam zapiekankę z chleba ,a teraz zrobiłam coś w stylu pizzy..i muszę przyznać, że wyszło pysznie..dodatki dowolne, jak kto lubi itd. kilka kromek chleba kilka łyżek mleka 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy kilka pieczarek olej Chleb pokroić na kawałki.Jajka roztrzepać
Moje domowe kucharzeniePatrzymy co jest w lodówce, składamy i mamy smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera sól pieprz Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić ze śmietaną na puree. Boczek pokroić
O kuchni z uczuciemjuż kolejna propozycja przygotowania cukinii. Efektowna, warstwowa zapiekanka na rodzinny obiad. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 1 duża cukinia Opakowanie kaszy kuskus 4 pomidory ( spore ) Ok. 1 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Vegeta Ser tarty Ketchup Wykonanie: Cukinię obieramy a następnie tą samą obieraczką cukinię ścieramy na długie paski tak długo
Smaki EwyPierożki zapieczone w sosie z przepysznym parmezanem Składniki 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym 200 g śmietany sól olej 100 g sera pleśniowego pieprz tłuszcz do
R'n'G KitchenKanadzie jest to tak popularne, jak u nas knysze, pity, zapiekanki, tosty Danie ze specjalną dedykacją dla mojego Wujka Mariana :D dzięki któremu mogę przypomnieć sobie te wspaniałe wakacje w klonowym kraju. SKŁADNIKI: ziemniaki (najlepsze takie specjalne na frytki), lub po prostu frytki ser typu cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający się) sos instant do Poutine (podobny
MarciochaKucharzyoliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem(...)Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta
Moja smaczna kuchniaMussaka to zapiekanka, danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, bo przygotowana bardziej po polsku :) ale jest tak samo pyszna :) 500g ziemniaków 2 bakłażany 400g mięsa mielonego 1 cebula 5 pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny tymianek 2 jajka 1 szklanka śmietany 150 sera feta Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry, obsypać solą i odstawić, żeby puściły(...)wyłożyć na ziemniaki, na to plasterki bakłażana, druga połowa mięsa i znów bakłażan. Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: bakłażan , pomidory , ziemniaki
https:KKuchniaMniamwierzch wcisnąć ser pokrojony w kostki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać przez około 20 minut. Można podawać jako samodzielne danie. Smacznego :) Wszystkich zapraszam na stronę www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji ;) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: dynia
https:KKuchniaMniampłaty makaronu, Na to beszamel, szpinak i ser. I tak układać do wyczerpania się składników. :) Na koniec można ułożyć pomidorki, a jak ktoś woli można je dodać po upieczeniu dania. Gotową lasagne piec ok 35 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odczekać jeszcze 5 minut, aby nasza zapiekanka makaronowa się "zeszła". Smacznego
TrufelkowoNadzienie czy farsz jest mi zupełnie obojętne :-))). Może być na słodko, może być wytrawnie..., jestem wdzięczną konsumentką każdego drożdżowego ciasta. Dzisiaj proste bułeczki z farszem pieczarkowym, taka namiastka niezapomnianych zapiekanek, bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki(...)drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityjuż nie gotujemy! ;] Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy mleko, masło i ser, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy koperek. W naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy najpierw warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :) Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy
Czerwona Porzeczkanaczynie żaroodporne lub formę do zapiekanek. Ilośc porcji:4 Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy
Kolizje SmakówMakaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oknem dziś strasznie ponuro, pogoda fatalna. Na przekór temu na blogu kolorowa zapiekanka :) Szybkie, proste i smaczne danie. Polecam jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 250 g. sera żółtego Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 1 jogurt naturalny (250 g) 3 łyżki
Agusiowe smakołykisolidne, syte danie, dodatek do czerwonego barszczyku lub rosołu. Przepis inspirowany klasyczną zapiekanką pasterską. Na 12 babeczek, oprócz foremek, potrzebujecie: 375 g ciasta francuskiego 350 g mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowego, nie bardzo tłustego średniej cebuli 36-48 cienkich plasterków kiełbasy myśliwskiej ok. 80 g żółtego sera ok. 70 g mozzarelli (pół kulki) 3 średnie ziemniaki czubatej łyżeczki mieszanki ziół
Pichceniomaniawierzch makaronu z warzywami. Na tarce ścieramy ( do miski) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajko. Całość mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z brokułem. Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką
Miód i pieprzpietruszkę posiekać, a pomidory pokroić w kosteczkę. Wymieszać z ugotowanym ryżem, startym serem i jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Masę włożyć do foremek na pasztet i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić. Podawać jako pastę do pieczywa lub wegetariańską zapiekankę z sosem pomidorowym lub grzybowym
Czerwień i błękitSzparagowy sezon rozpoczęty, cieszmy się nim bo tak szybko odchodzi ;) Proponuję wam zapiekankę, choć bardziej jest to pieczony omlet, tak czy siak był pyszny! wędzony kurczak nadał całości genialny smak ;) Składniki (około 2 porcji): 2 jajka wędzona pierś kurczaka około 10 ugotowanych białych szparagów 4 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćProsty, szybki i smaczny obiad! Zapiekanka ze świeżym szpinakiem i szparagami! Zapraszam! składniki: - 2 garście świeżych liści szpinaku - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - kawałeczek pora - pęczek białych szparagów - 4 jajka - 400 ml jogurtu naturalnego - 200 ml mleka - 100 g sera podpuszczkowego light - 2 szklanki ugotowanego makaronu (najlepiej o smaku szpinaku) - 2 łyżki masła - sól, pieprz, chili Cebulę, por, czosnek
SMYKWKUCHNIBardzo smaczna zapiekanka, lekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo
In my kitchenKolejny pomysł na ciepłe danie na kolację dla dwojga - zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Składniki: makaron (ilość wg uznania) 250 g szpinaku 100 g łososia wędzonego na zimno sól, pierz 1 ząbek czosnku 125 ml śmietany 30% 125 śmietany 18% starty ser masło do posmarowania formy Makaron ugotować al dente. Następnie przelać go zimną wodą
Ugotowaćhansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapiekanka z ziemniaków i parówek jest szybka do zrobienia oraz bardzo syta. Czasami przygotowuję też wersję z pieczarkami. Składniki: 4 parówki około 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 300ml kefiru 100ml śmietany 200 g sera żółtego sól, pieprz, bazylia 1 łyżka oleju Przygotowanie
Symfonia smakowa