nastroje i apetyty domowników są już jesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy 150 g żółtego sera sól,pieprz szczypta(...)często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość. Ugotowane pomidory wrzucamy do rondla z mięsem, dodajemy teraz, również ugotowany wcześniej ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego dwoma łyżkami oleju), napełniając je do połowy wysokości
Miód i pieprzWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Papryka faszerowana w stylu greckim z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych
Marta GotujeGładki uniwersalny sos, który pasuje zarówno do różnych makaronów, jak i do ryżu. Możecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku(...)chrzanu oraz tarty kozi ser, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku. Na końcu zmiksuj na gładko. Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs
Zasmakuj KuchniWymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka zapiekanka, z kilkoma tylko składnikami, zachwyca zdecydowanym smakiem i lekko cytrynowym aromatem. Orzo to bardzo zgrabny i wszechstronny rodzaj makaronu – swoim kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Po włosku „orzo” znaczy „jęczmień”. Na ten makaron mówi się także kritharaki (w Grecji), manestra, rosa marina(...)basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy
Karo in the KitchenMoje ulubione klimaty, czyli warzywa, sporo czosnku, oregano i oliwa z oliwek koniecznie. Już sama w sobie zapiekanka warzywna jest cudowna i smaczna, ale jeśli macie ochotę można ją podać jako dodatek np. do grillowanego mięsa, makaronu czy kasz lub ryżu. Dodajcie ją do hamburgera czy kanapek na śniadanie! Pozostawiam już to do Waszego wyboru. Sos, który pozostanie
Moja smaczna kuchniaOstatnio często robię tzw dania jednogarnkowe i zapiekanki. My bardzo lubimy takie dania a na dodatek są pożywne, szybkie w przygotowaniu no i smaczne. Jako dodatek polecam różne kasze lub ryż ugotowane na sypko. Dzisiaj indyk z fasolką szparagową i kukurydzą. Pycha. Porcelana Bogucice z kolekcji Rajski Ogród Składniki: 500 g piersi z indyka 250 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej
Ala piecze i gotujewariacja zapiekanki z sałatką gyros. Przepis na nią widziałam w jakimś starym numerze "Przyślij przepis" i pomyślałam, że warto byłoby spróbować jak będzie smakowała. Przyznam, że wyszła naprawdę smaczna, taka inna niż zapiekanki, które robiłam do tej pory. Układa się ją podobnie jak sałatkę warstwami, przekłada majonezem i keczupem, tylko zamiast kapusty pekińskiej podstawą jest ryż. Od sałatki różni
Simply Foodchili, słonej fety i aromatycznych ziół sos, który sprawdzi się w naszej kuchni w kilku odsłonach. Idealny do zapiekanek, pieczonych faszerowanych warzyw, np. bakłażanów, cukinii, papryk, pomidorów, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną
Zasmakuj KuchniQuinoa znana też pod nazwami komosa ryżowa lub ryż peruwiański zagościła na naszym stole całkiem niedawno. O jej dobroczynnych dla zdrowia właściwościach, w tym działaniu przeciwnowotworowym znajdziecie w Internecie mnóstwo informacji, nie będę ich więc powielać. Przypomnę tylko, że quinoa nie zawiera glutenu . Zaciekawiona ilością pozytywnych opinii postanowiłam sprawdzić do czego komosę ryżową można wykorzystać, umówiłam się też(...)porcję quinoa dodajemy 2 porcje wody lub bulionu czas gotowania to koło 15 - 18 minut Zastosowanie jako zamiennik ryżu lub kaszy (zwłaszcza kuskus i bulgur); może też zastępować makaron i ziemniaki jako dodatek do dań głównych do przygotowywania musów owocowych do zapiekanek warzywnych lub mięsno-warzywnych doskonale sprawdza się jako dodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyłożyć połowę ryżu. Następnie połowę porcji pokrojonej w plastry kiełbasę ułożyć na przygotowanym w brytfannie ryżu. Kiełbasę przykryć połową ugotowanej kapusty. Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności i całość polać śmietaną, wymieszaną z przyprawami. Włożyć zapiekankę do piekarnika na godzinę i upiec w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna Kuchniabit.ly/1KBnsIs źródło: http://bit.ly/16UhINu Najbardziej popularne rodzaje makaronów: Penne - rurki ; nadają się do gęstych sosów np. serowych lub pomidorowych jak neapolitano czy bolognese, wszelkiego rodzaju zapiekanek i zup; Fusilli - świderki ; nadają się do makaronowych sałatek, gęstych sosów i zup; Farfalle - kokardki ; nadają się do sałatek, pesto, wszystkich rodzajów sosów i do zup. Linguine - cienkie wstążki, "płaskie" spaghetti(...)mniejsze do sałatek, zup i makaronów typu mac & cheese; Orzo - makaron w kształcie ryżu ; nadaje się do zagęszczania zup, sałatek makaronowych, sosów na bazie białego wina; Cannelloni - grube, duże rurki ; nadaje się do nadziewania i zapiekania; Lasagna - lazania (płaty) ; nadaje się do przekładanych zapiekanek z dowolnym farszem; Tortellini - pierożki tortelini ; najczęściej kupuję gotowe ze szpinakiem, ricottą lub pomidorami; źródło
Pełna Lodówkaprzepis to całkiem inna bajka. Nie mam pojęcia, które wybrać-tradycyjne czy ten tort. Sami się przekonajcie. SKŁADNIKI; Kapusta włoska 1.2 kg mielonego (wieprzowego) 1.2 woreczka ugotowanego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej cebula 2-3 ząbki czosnku 1 spora marchew natka pietruszki 2 jajka sól pieprz olej Przyprawy, które lubicie-u mnie kumin, ostra papryka(...)Chwilę przesmażamy, dodajemy mielone, kiedy mięso jest gotowe, dokładamy marchew pokrojoną w malą kostkę, papryki, ryż oraz natkę, Przyprawiamy dość wyraziście, Na koniec dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Passartę wlewamy do niedużego garnka, doprawiamy i dodajemy śmietankę.Formę do zapiekanki smarujemy olejem, następnie wykładamy liśćmi kapusty- na to masa mięsna,, którą polewamy nabierką sosu
Kopystką po garachroli głównej kritharaki i świeże, sezonowe warzywa. Kitharaki w języku greckim oznacza zgrabny makaronik w ksztacie ziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się. Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 szklanka białego ryżu 1/2 brokuła 10 dkg żółtego sera dodatkowo: sól, pieprz przyprawa uniwersalna słodka papryka, zioła prowansalskie 2 jajka 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego … Czytaj dalej Zapiekanka na ryżowym spodzie
czarrna od kuchniCardio Potas + Danuta Makowe ciastka francuskie Aga Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka Marta Panierowane kosteczki mozzarelli Magdalena Czekoladowy makaron z twarogiem Marzena Kurczak w 40 ząbkach czosnku z sufletem kukurydzianym Marzena Zapiekanka z serem korycińskim A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny
Magiczne Życie Marty