kolację. Przepisy na kolację z resztek obiadowych Moja rodzina uwielbia kanapki, zapiekanki, tarty i sałatki na kolację. Jeśli mam na myśli kanapki to mowa o kanapkach z pysznymi pastami do chleba lub pożywnymi sałatkami. Sałatki, którymi nadziewam kanapki przygotowuję prawie zawsze z resztek obiadowych. Zawsze mam jakieś resztki mięsa, które łączę z warzywami i majonezem. Jeszcze jakieś zioła, przyprawy(...)ciągnący. Ten pomysł wpadł mi do głowy bardzo dawno temu. Często przyrządzam kanapki bolognese . Z resztek bolognese często przygotuję zapiekanki. Naleśniki nadziewane bolognese i zapieczone pod serem to sprawdzone danie na kolację. Kanapki na ciepło z resztek mięsa i wędlin Kanapki na ciepło to idealne danie na kolację. Często używam mozzarella. Ser rozpuszcza się szybko i na tyle, że kanapka
codojedzeniabyć prawie miękkie. Śmietanę wymieszać z puree z dyni, natką pietruszki i posiekaną suszoną chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na mięso i pieczarki. Na górę rozłożyć ugotowane ziemniaki i przekrojone na pół. Piec zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 35-40 minut. Jeśli nie macie puree z dyni można je bardzo szybko przygotować. Oskrobać dynie
Kuchnia Pokoleńbyła kupiona z myślą o surówce, kupiłam podłużną białą, bardzo ją lubię. Myślałam też o gołąbkach, jednak lenistwo wzięło górę i tym sposobem powstała zapiekanka z kapusty i tego co miałam w lodówce. Nie miałam mięsa więc podstawą farszu są kasza i boczniaki. Dobrym dodatkiem jest chorizo - staram się zawsze mieć kawałek w lodówce. Dzięki użyciu(...)puszki (1/2 puszki), koperek. Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przygotować sos: Połączyć bulion z pomidorami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Przygotować zapiekankę: Liście kapusty podzielić na 3, a masę na 2 części. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć 1/3 liści. Na nich rozłożyć połowę farszu, następnie warstwa z 1/3 liści
Stare Garybyć bardziej lub mniej pikantne – dopraw zgodnie ze swoim gustem Polecam dania: ** Smażone kulki ziemniaczane ** Soczewicę z warzywami ** Fasolkę po bretońsku ** Zapiekankę z cukinią (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) duża świeża papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki curry płaska łyżeczka słodkiej
Kulinarny S.O.S.kotletach nadal jest zwarta, niemal chrupiąca, bo nie zdąży nasiąknąć sosem. Zapiekankę można zrobić z dobrze rozklepanym schabowym, ale najlepiej smakuje z kotlecikami z cienko rozbitej polędwiczki. Możecie też użyć filetów z kurczaka, lub indyka. Sposób na szybkie panierowanie Polecamy Wam nasz patent na szybkie panierowanie mięsa: wbijcie jajka do głębokiej misy i zanurzcie większą partię kotletów za jednym razem(...)pomidory zmiażdż wcześniej widelcem albo przesiekaj nożem na małe kawałki). Duś na wolnym ogniu do momentu aż pozostałe składniki zapiekanki będą gotowe. Krok 2 Polędwiczki pokrój w poprzek na plastry grubości około 1 cm, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa na cieknie kotlety. Posól i popieprz. Krok 3 Wbij do głębokiej misy 2 jajka, wlej do niech 3 łyżki wody
Niedzielny kucharztakimi nieco tłustszymi dodatkami, a poza tym pora roku jest taka, że przyda się nieco więcej kalorii, aby się rozgrzać ;) Zapiekanka z brukselki może stanowić indywidualne danie lub posłużyć za dodatek do obiadu np. do pieczonego mięsa. Polecam wypróbować tak przygotowaną brukselkę, a może polubicie brukselkę tak jak ja? :) Brukselka stanowiła temat naszego kolejnego wyzwania kulinarnego
Codzienne GotowanieWegetariańska musaka z przepysznym beszamelem z orzechów nerkowca. Bije na głowę klasyczny maślano-mączno-serowy beszamel. Spróbuj, a zawsze będziesz do niego wracać. Czas: 1 godzina
Niedzielny kucharzoryginalny brytyjski sos zachwyci swym smakiem wielbicieli ketchupu. Jego wszechstronne zastosowanie zostanie docenione w każdej kuchni. Wystarczy posmarować mięso sosem na 5 minut przed końcem grillowania. Jest także oryginalnym dodatkiem do dań wegetariańskich. Idealnie pasuje do kanapek, grzanej i zapiekanek. Polecany również jako dodatek do chipsów. - Bez dodatku konserwantów - Nie zawiera barwników - Produkt wegetariański Skład: pomidory, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet(...)walory smakowe mięsa oraz ryb. To uniwersalna przyprawa, przydatna w każdej kuchni. Wystarczy posmarować mięso sosem na 5 minut przed końcem grillowania. Sos HP to także oryginalny dodatek do dań wegetariańskich. - bez dodatku konserwantów - nie zawiera barwników - produkt wegetariański - idealnie pasuje do kanapek, grzanek i zapiekanek - polecany również jako dip do chipsów Skład: pomidory, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, cukier
Marder&Marder Manufacturepomidorowym to pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Smakiem przypomina popularną lazanię, ale nie ma w niej mięsa mielonego a boczek i pieczarki. To taka nasza polska wersja tego włoskiego dania Z podanych w przepisie składników wyjdzie zapiekanka dla 4 osób, jeśli chcemy dla większej ilości osób zrobić ten przysmak, to proszę proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Zachęcam
Pieprzyć z FantazjąPozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki
Kuchnia Prezydentowejkreatywny sposób na wykorzystanie lodówkowych resztek. Do mojej dzisiejszej propozycji użyłam pełnoziarnistego makaronu świderki, mięsa z piersi kurczaka oraz szpinaku podsmażonego na cebuli i czosnku. Całość zapiekłam z jogurtem i tartym serem żółtym. Tak oto powstała niezwykle aromatyczna, lekka i przepyszna - fit zapiekanka makaronowa! Składniki (na 4-6 porcji): - 200 g pełnoziarnistego makaronu - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć całego(...)masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na oliwie i maśle. Wrzucić szpinak i podlać 1/4 szklanki
Kuchnia EllieZapiekanki mają w sobie to, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Możemy sami skomponować ulubione smaki i je dowolnie zamieniać. Jedną z najprostszych zapiekanek są właśnie zapiekanki makaronowe, które uwielbiają zwłaszcza dzieci :) Składniki: 1/2 opakowania ulubionego makaronu ( u mnie świderki) pętko chudej kiełbasy duża cebula 5 łyżek śmietany 12 % po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, papryki słodkiej, papryki ostrej(...)patelni i smażymy na niej do zarumienienia kiełbasę. Dodajemy cebule i dusimy do miękkości. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z mięsem. Całość zalewamy śmietanka wymieszaną z przyprawami i startym serem mozzarella. Na zapiekance układamy pokrojone na plastry kawałki mozzarelli. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Smacznego
ChilliJemyCieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w
karmelowy