Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest
kuchnia doskiSkładniki - woreczek ryżu ( 100 g ) - czerwona papryka - 3 ogórki kiszone - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 35 dag żółtego sera - 1 cebula - ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros
Świat Smakuczasu Nie jest to mój oryginalny przepis, bo wykorzystałam kilka inspiracji znalezionych w Internecie i ostatecznie stworzyłam swoją ulubioną wersję. Faszerowana papryka – składniki: 4 większe papryki, 500g mielonego mięsa z indyka, łyżka masła klarowanego, łyżka oliwy z oliwek, mała czerwona cebulka, pęczek szczypiorku, 1 pomidor malinowy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, woreczek ryżu basmati, 4 łyżki kiełków(...)oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaję mięso oraz przyprawy i smażę całość przez około 10 minut. W tym czasie gotuję ryż według przepisu z opakowania. Następnie odcinam wierzch papryk i wydrążam środek. Odcięte kawałki papryk kroję w kosteczkę i dodaję je do farszu. Usuwam tylko ogonki. Do podsmażonego mięsa dodaję pokrojone w kostkę kawałki papryk, posiekany szczypiorek, pokrojonego
Natka Pietruszkimamy 1000 przepis. Tak, 1000. Z tej okazji postanowiłam dziś opublikować klasyczny przepis. Taki, który zna każdy, który raczej dobrze się kojarzy i jest bez mięsa. Od jakiegoś czasu zastanawiałam jaki przepis byłby odpowiedni. Tzn. nawet nie odpowiedni, bo to źle brzmi, przepis ważny dla mnie lub po prostu dla każdego. Uparłam się na bitki wołowe z grzybami. Ten przepis(...)Tydzień temu wyczarowałam pyszne bitki. Wyszły idealnie, ale to nie był ten przepis. Nie, nie pasował mi na 1000 wpis. Myślałam, myślałam, rozmawiałam, myślałam. I uparłam się na zwykłe zapiekanki z serem i pieczarkami. Bez dziwacznych dodatków, proste. To było to. Nie kombinowałam z serami, nie dodawałam żadnych czosnków i innych suszonych ziół. Wyszły w punkt. Bloga prowadzę
KardamonovyJesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki czy zupy krem. Przepis na dzisiejszy gulasz z ziemniakami, groszkiem i czerwona fasolką powstał dość spontanicznie po przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Użyłam do niego groszku mrożonego ale taki konserwowy też spokojnie się nada(...)fasolką pod koniec gotowania. Ten gulasz świetnie nadaje się jako danie do pracy, które można potrzymać spokojnie do drugiego dnia. Wedle uznania można dodać do niego również kawałki podsmażonego mięsa, jednak w wersji wegetariańskiej też Wam zasmakuje. Składniki: 600g ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze części puszka czerwonej fasolki konserwowej – odsączona z zalewy 450g mrożonego groszku 300g pieczarek
Życie ze smakiemPowiem tylko pyszny obiad, nie mogliśmy skończyć jeść, a to jest niebezpieczne Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić. Wykonanie – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną
Kuchnia PokoleńJesień, to feria barw zarówno w przyrodzie jak i na talerzu, bogactwo warzyw i owoców zachwyca i zachęca do gotowania, dorodne dynie papryka i cukinie
Wanilia i KardamonNadzienia do pierogów są przeróżne. I bez względu na ich zawartość, nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła. Faszerowałam je już : jagodmi serem i
potrawyregionalneFaszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej
Fabryka pomysłówJeśli masz ochote zjeść coś naprawdę smacznego, a nie chce ci się spędzać pół dnia w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie :) Przygotowanie jest
kuchnia doskiMuszę się przyznać, że patisony to ja jadałam do tej pory marynowane, ale ostatnio znajomi z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami
Cynamonowe szczęścieZiemniaki podobnie jak i inne warzywa można faszerować na różne sposoby. Dziś podaję najprostszy i najmniej skomplikowany sposób - ziemniaki mocno serowe - doskonałe jako samodzielne danie np
Kuchnia z widokiem na ogródObżarstwo grzechem głównym ponoć. Skoro księża mogą nie tylko pod względem fizycznym, to dlaczemu My nie możemy raz na jakiś czas? I stało się. Zjeść i
R'n'G KitchenLista chemicznych składników na tańszych płatkach była długa jak litania do św. Antoniego. Jeść się odechciewa. Podobnie jest z innymi produktami, głównie przetworzonymi, ale problem tak samo dotyczy mięsa, choć tu składu i miejsca pochodzenia sprawdzić nie sposób. Ale jeśli cena za kilogram wynosi 2-3 zł to reszty łatwo się domyślić. Jak ugotować obiad za 10 zł Rozpisaliśmy się(...)obiadu zmieścił się w granicach 10 zł. Żaden to wyczyn, wiemy, bo wielu z Was za tyle pieniędzy gotuje dla całej rodziny. Kotlet z surówką, mielony, spaghetti bolognese, rozmaite zapiekanki i milion przepisów można znaleźć na tanie gotowanie. W Niedzielnym Kucharzu staramy się jednak gotować w urozmaicony sposób, robić ciekawe przepisy, wychodząc z założenia, że jedzenie jest ważnym punktem dnia
Niedzielny kucharzLista chemicznych składników na tańszych płatkach była długa jak litania do św. Antoniego. Jeść się odechciewa. Podobnie jest z innymi produktami, głównie przetworzonymi, ale problem tak samo dotyczy mięsa, choć tu składu i miejsca pochodzenia sprawdzić nie sposób. Ale jeśli cena za kilogram wynosi 2-3 zł to reszty łatwo się domyślić. Jak ugotować obiad za 10 zł Rozpisaliśmy się(...)obiadu zmieścił się w granicach 10 zł. Żaden to wyczyn, wiemy, bo wielu z Was za tyle pieniędzy gotuje dla całej rodziny. Kotlet z surówką, mielony, spaghetti bolognese, rozmaite zapiekanki i milion przepisów można znaleźć na tanie gotowanie. W Niedzielnym Kucharzu staramy się jednak gotować w urozmaicony sposób, robić ciekawe przepisy, wychodząc z założenia, że jedzenie jest ważnym punktem dnia
Niedzielny kucharz