każdym dniem coraz lepszy! " Składniki : 1/2 kg mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 250g margaryny 200g cukru trzcinowego 4 jajka 1/4 szklanki mleka 50 g suszonych wiśni garść suszonych czereśni 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 70 g suszonej żurawiny kilka sztuk suszonej moreli 50 g kolorowego suszonego ananasa 4 kosteczki
Słodkie Przyjemnościnajlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy? Czekoladowe ciasto z białek Ciastka owsiane z czekoladą Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą Lekkie ciasto z wiśniami Bajecznie czekoladowe babeczki Świąteczne czekoladowe ciasteczka Ten sernik nigdy nie opadnie! Najprostszy chleb bananowy Muffiny czekoladowe z posypka twix Ciasto Milionera Pierogi z jagodami Kluski Leniwe Przy okazji, bardzo dziękuję
Słodkie Przyjemnościpodstawowy :) " Składniki : 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml) 40 g drożdży 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 żółtka jajko 3 szklanki (300ml) mąki ew. 3 łyżki suszonych wiśni, 1 łyżka zmielonej kandyzowanej skórki pomarańczowej kruszonka : 100 g masła, 100 g mąki, 50 g cukru Sposób przygotowania: Do szklanki z mlekiem wrzucamy pokruszone drożdże i rozrabiamy. Do robota kuchennego
Słodkie PrzyjemnościDzisiejszy dzień ponownie spędzę w sadzie. Też fajnie, bo jadę po kolejną porcję wiśni. Ale jest jeden minus, Dziadek jedzie ze mną, a to oznacza, że nie będzie miał kto mi zbierać jagód, heh. Dobrze, że jeszcze mi ich trochę zostało po ostatnim wypadzie do lasu. Lubicie w ogóle jagody? Jeżeli tak, to mam dla Was nową, smakowitą propozycję
Słodkie PrzyjemnościZdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie
Słodkie PrzyjemnościSkładniki szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią łyżeczka ekstraktu waniliowego 90 g cukru 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki soku z wiśni 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki letniej wody łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka - dowolnego kokosowego, ryżowego, krowiego łyżka masła 2 łyżeczki kakao Sposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościśmietankowego lub waniliowego 750ml mleka 2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy 2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa) owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie) Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników. Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie). Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować
Garnkowe fanaberieczas ucierając. Do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce ( zamiast wymienionych w składnikach owoców można dodać można dodać owoce z puszki osączone z soku np: ananasy, brzoskwinie, wiśnie lub świeże owoce np: jabłka, mango) i wymieszać ciasto razem z owocami. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, albo babkowej z kominkiem, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego
Mix smakuszklanka cukru * 1 cukier wanilinowy * 1 łyżka octu * 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2/3 szklanki oleju * mrożona mieszanka owoców ( truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) lub świeże owoce Sposób wykonania Jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej
Mix smakuJest to najlepszy z serników i najlepszy ze sposobów jego pieczenia. Kto nie spróbował jeszcze, niech szybko nadrobi zaległości, bo naprawdę warto. A przede mną, jeszcze sernik czekoladowy z wiśniami… Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik „Zebra” appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodouble cream) - 200ml mleka 3,2% - 3 łyżeczki żelatyny - laska wanilii - 3 łyżki cukru z wanilią - 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: - 1 owoc granatu - 2 łyżki syropu (dałam z wiśni) - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy
mojewypiekiinietylkoPlacki z owocami zawsze cieszą się wielkim powodzeniem, nie tylko latem, kiedy jest sezon na truskawki, wiśnie, jagody… Morele uchodzą za gorszą wersję brzoskwiń, ale jest to ocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki
mojewypiekiinietylkoFromuła zawitała dzisiaj do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponownie, na zaproszenie Darii , wzięłam udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą z okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie, zabytki, kuchnia zawsze mnie fascynowały. Dla mnie ten kraj posiada jakąś magię. Właśnie przy okazji tego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka . Pomysł
mojewypiekiinietylkowpisy, do kolejnych komentarzy, poszukiwania nowych smaków… i nie tylko. Pierwsza rocznica bloga nie może się obyć bez czegoś słodkiego. Choć wirtualnie, ale serdecznie zapraszam na sernik czekoladowy z wiśniami w „tortowym” wydaniu (przepis będzie w dniu jutrzejszym). Danusia Wydrukuj przepis The post Pierwsza rocznica bloga appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPierożki z migdałami i batatami Greckie ciasto orzechowe Torcik marchewkowy Galette ze śliwkami Financier z gruszkami Bocconotti calabresi Panna cotta idealna Clafoutis z wiśniami Galette z rabarbarem i truskawkami Tosty francuskie z rabarbarem Finansier z rabarbarem Tureckie pączki Galette des Rois Cynamonowe palmier Waniliowe ciasteczka Sable Polvorones Panforte ze Sieny Greckie ciasto Ravani
Chilli Czosnek i Oliwa