łyżki masła 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych pomidorów sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi
Świat Domowej Kuchnikapusta pekińska ( średnia główka, lub pół dużej - pomidory 2 szt. - młoda cebulka, ( u mnie biała część, ale można dodać również zieloną) - kilka zielonych oliwek z papryczką - domowa wegeta - pomidory suszone z bazylią ( przyprawa w proszku ) - oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę pekińską szatkuję na średniej wielkości kawałki, przekładam do miski, dodaję do niej sparzone, obrane, pokrojone w większą kostkę pomidory(...)cebulkę pokrojoną w cieniutkie pół lub ćwierćplasterki. Całość posypuję wegetą i suszonymi pomidorami z bazylią. Odstawiam na ok.0,5 godziny. Przed podaniem polewam oliwą z oliwek i mieszam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródindyka pieczone z rozmarynemSzynka pieczona z żurawinąSzynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacieszynka wieprzowa ok. 1,2 kg1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1 pomarańczamajeranekświeży rozmarynświeży tymianekżurawinasól i kolorowy pieprz do smakuSzynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę z miodu, oliwy, sosu sojowego, soku z połowy pomarańczy, suszonych pomidorów i majeranku. Szynkę nacinamy przez całą długość, w to miejsce wkładamy suszoną żurawinę, podczas jej nakładania możemy pomagać sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Szynkę smarujemy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.Następnie szynkę wraz z marynatą wkładamy do blaszki lub do naczynia żaroodpornego, obkładamy świeżymi ziołami, plastrami pomarańczy i pieczemy około godziny w 160-170 stopniach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięopakowanie makaronu kokardki, 400 ml kremówki, 250 g świeżych liści szpinaku. 50 g sera camambert, 2 pomidory, 100 g startego żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy umyte liście szpinaku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki (bez skórki(...)pieprzem. Następnie zalewamy kremówką i dodajemy pokrojony ser camembert i ok. 30 g żółtego sera. Dodajemy makaron i mieszamy. Przelewamy do przezroczystych naczyń, posypujemy startym serem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnipłatkami owsianymi na ostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta(...)mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony
Codzienne Gotowaniezajadać nawet codziennie. Składniki - główka sałaty lodowej - pomidory 2 szt. - pół czerwonej papryki - ogórki konserwowe 2 małe szt. - zielona cebulka lub szczypiorek - garść zielonych oliwek z papryczką - pomidory suszone w proszku, domowa wegeta - oliwa z oliwek Wykonanie Sałatę kroję na mniejsze kawałki, paprykę i pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki ) w kostkę, ogórki konserwowe w półplasterki, szczypiorek drobniutko(...)Warzywa przekładam do miski,dodaję oliwki, całość posypuję dwoma łyżkami suszonych pomidorów i doprawiam wegetą. Delikatnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Przed podaniem polewam dwoma łyżkami oliwy z oliwek, jeszcze raz delikatnie mieszam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródśledzi. Filety śledziowe z suszonymi ziołami koreczki śledziowe marynowane bez skóry, w oleju, z posypką paprykowo-ziołową z dodatkiem bazylii i czosnku -Beczka śledzi. Filety śledziowe z suszonymi pomidorami filety śledziowe marynowane bez skóry, w oleju, z płatkami suszonych pomidorów oraz z dodatkiem czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku Przygotuję Wam cos dobrego ze śledzikiem
Z Kuchni Do Kuchnilubię. Kombinuję jednak czym zastąpić masło i tak powstają kolejne wersje "smarowideł" czytaj past ;) Dziś zdradzę Wam pomysł, na jedną z nich. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 6 suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżeczki oleju (tego w którym były suszone pomidory) 2 ząbki czosnku świeże listki oregano i tymianku (ilość w\g gustu) sól pieprz
Kuchnia w opałachKolejna odsłona moich ulubionych smaków, tj wędzonego łososia i lekkiego i ziołowego serka z wykorzystaniem odkrytych nie dawno placków tortilli, o smaku suszonych pomidorów i bazylii. Mniam:) Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ) wędzony łosoś (plastry lub tzw. sałatkowe kawałki, których użyłam w tym rozdaniu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSKŁADNIKI: 250g mięsa mielonego, cebula, 2 pomidory, ser żółty starty na małych oczkach, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią WYKONANIE: masło roztopić, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory, dodać wszystkie przyprawy, odparować, dodać mięso mielone podsmażyć, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną mięsną(...)bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży bez skórki, 1 mała cebula, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią WYKONANIE: filet kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidor, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, masło rozgrzewamy dodajemy mięso i po około 10 min. pokrojone
Kuchnia BeatySzklanka ugotowanej kaszy jaglanej,1 fenkuł,100 g sera feta,1 saszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem,100 g szpinaku,garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),6 suszonych pomidorów z oleju,łyżka kaparów,2 łyżki oliwek,sok i skórka otarta z cytryny,250 g pomidorków koktajlowych,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć(...)wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie.Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru.Podawa
SzczyptaSmaQdługo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta pokrojona w paski -sól, pieprz -oliwa -ząbek czosnku Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy papryki i posiekany czosnek.Smażymy kilka minut. Zalewamy sokiem z pomidorów(...)dodajemy groszku, kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta
BaRepasZapraszam na pyszną i chrupiącą sałatkę. Tym razem połączyłam ogórka, kabanosy, suszone pomidory i prażony słonecznik.składniki:6 dużych ogórków gruntowych120 g cienkich kabanosów1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju - ok 12 szt2 garście słonecznika50 g sera grana padanoolej z pomidorków do skropienia sałatkiOgórki obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Kabanoski pokroić na 1 cm kawałki. Słonecznik
Monia miesza i gotujemyjemy, osuszamy i przecinamy w poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie.Pomidory blendujemy na gładką masę, mieszamy z pozostałymi
Niezły Młynek