soczyste roladki drobiowe ze szpinakiem. Idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Składniki: 1 kg pojedynczych piersi z kurczaka 150 g szpinaku 1 ząbek czosnku starty ser żółty (wg uznania) sól, pieprz folia do pieczenia 1. Piersi umyć, osuszyć, lekko nakroić i uformować tzw. serce. Mięso rozbić za pomocą tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować(...)położyć na folii do pieczenia, następnie rozsmarować na nich przestudzony szpinak (najlepiej nakładać nie za dużo szpinaku, aby podczas zwijania nie wypłynął) i posypać odrobiną startego żółtego sera. Piersi zwijać dosyć ciasno, przy okazji formułując zgrabne roladki (pamiętać o tym, aby końcówki folii zawiązać bądź bardzo mocno zawinąć, aby piersi nie straciły pożądanego kształtu). 4. Do naczynia
Ugotowaćśmietanową, która "ukrywa" szpinak, pomidora i kawałki piersi z kurczaka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia 1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas(...)pomidora i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. 5. Do śmietany dodać roztrzepane jajka + żółtka. Wszystko ze sobą połączyć. Przyprawić solą i pieprzem, a także posypać startym serem. Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wylać na tartę. Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na co najmniej 15 minut. 6. Przygotowaną tartę od razu podawać. Najlepiej smakuje
Ugotowaćwykorzystanie ciasta francuskiego, ale nie na słodko. Składniki na 2 porcje: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej 1 jajko starty ser Mięso umyć, osuszyć, przyprawić i przesmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na średnim ogniu, aby nie przypalić). Ciasto francuskie rozłożyć, przeciąć wzdłuż na 2 części. Następnie każdą z części naciąć(...)ciasto wyłożyć pierś z kurczaka. Zawinąć, tj. na początku piersi otulić ciastem, a następnie zawijać (na przemian) paskami z ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać startym serem. Piec w 180 ° C przez około 30-40 minut*. * nie polecam piec w wyższej temperaturze (aby skrócić czas pieczenia), ponieważ ciasto może być surowe w środku
UgotowaćNiestety, w przygotowaniu są trochę czasochłonne, ponieważ udka z kurczaka należy wyluzować (tj. pozbawić kości i chrząstek). Składniki: udka z kurczaka pieczarki cebula sól pieprz przyprawa do kurczaka starty ser *wykałaczki Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso. Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórki!). Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. W międzyczasie(...)oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, a gdy pieczarki będą już miękkie - zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie wyluzowanie udka faszerować masą pieczarkowo-cebulową i posypać odrobiną startego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać odrobiną wody, przykryć pokrywką i piec około 40 minut w 180 C. Jeżeli chcecie, aby skórka
UgotowaćSernik z truskawkami to ciasto na zimno, które powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach(...)dodać rozpuszczone masło i czekoladę (najlepiej rozpuścić ją w kąpieli wodnej). Okrągłą formę wyłożyć folią spożywczą. Na same dno wyłożyć masę herbatnikową (lekko ubijając). Do miski dodać zmielony ser, cukier puder i 1 galaretkę (ostygniętą!). Wszystko ze sobą połączyć. Na dnie masy herbatnikowej ułożyć pokrojone truskawki (ja dałam je na boki i na sam spód). Następnie wylać masę serową
Ugotowaćmintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek starty ser Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie na dno naczynia żaroodpornego dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki(...)pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut
Ugotowaćwielkości) ugotowanych ziemniaków 250 g mięsa mielonego 2 pomidory (ja dałam pomarańczowego i malinowego) 1 mała czerwona cebulka sól, pieprz zioła prowansalskie 100 g śmietany 18% odrobina mleka starty ser oliwa bądź olej Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju). Gdy cebula się zeszkli dodać surowe mięso, wszystko smażyć na średnim ogniu tak długo(...)ziołami prowansalskimi. W międzyczasie ziemniaki obrać z łupinek i pokroić na dosyć grube plasterki. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Do miseczki dodać śmietanę, odrobinę mleka i starty ser (można delikatnie doprawić) - wszystko ze sobą wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy (bądź oleju), następnie ułożyć plasterki z ziemniaków, dodać połowę mięsa mielonego, połowę pomidorów i zalać odrobiną sosu
Ugotowaćgrzankami. Składniki: 1/2 kg zielonych szparagów 2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek sól, pieprz 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej grzanki serowe (chleb, starty ser) Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę pokroić na 3-4 kawałki w taki sposób, aby łebki były w całości. Do garnka dodać pokrojone(...)oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie przygotować grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (do 200°C). Przygotowane grzanki pokroić na zgrabne kawałki. Z zupy wyjąć główki szparagów, a całą resztę zmiksować za pomocą blendera. Następnie
Ugotowaćopakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego łososia 1 pomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego starty żółty ser 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz przyprawa do sałatek olej do smażenia masło do szpinaku Łososia umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i przyprawić przyprawą do sałatek. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju(...)misce wymieszać ze sobą 2 jajka + 1 żółtko; następnie dodać śmietanę i mleczko kokosowe; przyprawić solą, pieprzem; a na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i starty żółty ser; całość ze sobą wymieszać, aby powstała gładka masa). Do rozgrzanego piekarnika (195°C) włożyć tartę i piec około 25-30 minut, aż ciasto zmieni kolor na jasno-złoty, a masa się
Ugotowaćśniadanie bądź kolację? Dzisiaj polecam Wam przepis na parówki w cieście francuskim. Proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek kilka plasterków żółtego sera 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu z chili 1 roztrzepane jajko Piekarnik rozgrzać do 165°C. Na samym początku ciasto rozwinąć i ułożyć na nim parówki. Ciasto podzielić na 5 kawałków(...)Każdy z nich posmarować sosem (wymieszanym ketchupem i sosem chili), następnie ułożyć parówki i żółty ser - przygotowane kawałki zrolować. Za pomocą noża zrobić na samej górze nacięcia. Przygotowane parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem i piec najpierw 20 minut w 165°C, a później 10 minut w 195°C. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej smakują na ciepło
Ugotowaćdodaje do akcji Cukinia 2014 . Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie 2 pomidory 250 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula zioła prowansalskie sól, pieprz ewentualnie koncentrat pomidorowy starty żółty ser olej do smażenia Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórki i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i przekroić na 2 części. Z każdej części wydrążyć miąższ(...)miąższ z cukinii i pokrojone pomidory (+ ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego). Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połówki cukinii umieścić w naczyniu żaroodpornym, następnie nałożyć farsz, posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-40 minut
Ugotowaćkoperkiem. Bardzo smaczna i delikatna. Najlepiej smakuje z mięsnym tortellini. Składniki: 150 g makaronu tortellini (z mięsem) 100 g konserwowej kukurydzy 1 ogórek gruntowy 100 g startego żółtego sera 150 g szynki koperek 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wyłożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W międzyczasie ogórek umyć(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do przestudzonego makaronu dodać odcedzoną kukurydzę, szynkę, startego ogórka. Posypać solą i pieprzem. Za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Pod sam koniec dodać pocięty świeży koperek (lub suszony). Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona
UgotowaćDzisiaj pomysł na błyskawiczną sałatkę z pomidorami i białym serem. Całość polana oliwą z oliwek i posypana świeżym koperkiem. Idealna przekąska na gorące dni. Serek capri typu włoskiego w smaku przypomina zwykły twaróg, jednak z wyglądu jest bardzo podobny do sera mozzarella (okrągły kształt). Składniki na 2 porcje: 3-4 średniej wielkości pomidory malinowe 1 serek capri typu włoskiego
Ugotowaćpizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki: spód na pizzę kukurydza z puszki pieczarki cebula pomidory suszona bazylia szynka lub boczek wędzony jajko sól, pieprz starty żółty ser Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną(...)cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem (pomijająć jajko!). Piec około 15 minut w 180°C. Nie bójcie się przez ten czas jajko na pewno się zetnie. Podawać z sosem czosnkowym bądź keczupem. P.S. Pamiętajcie
Ugotowaćkremem to ciasto idealne. Słodki, ciasteczkowy spód, lekko kwaśny środek ciasta i aksamitny, cytrynowy wierzch. Poniższy sernik jest dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 3 duże jajka 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny + skórka otarta z 1 cytryny(...)ciasteczka pokruszyć i dodać do nich rozpuszczone masło. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wrzucić zmielony ser, wbić jajka, dodać mleko zagęszczone, cukier waniliowy i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą połączyć (nie miksować zbyt długo, bo sernik może opaść
Ugotować