naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano
Moja smaczna kuchniapierożki robiłam jakiś czas temu, miałam je opublikować, ale zapomniałam. Dzisiaj przeglądając zdjęcia natknęłam się na nie. Fakt, to nie jest sezon na kurki, ale można je zastąpić pieczarkami składniki : 0,5 kg kurki , 1 szt cebula , 1 szt jajko , do smaku Sól , do smaku pieprz , CIASTO , 3 szklanki mąka , 3/4 szklanki woda , 1 łyżka masło , szczypta Sól
Darcia w kuchniprzy jego przygotowaniu jest, według mnie, neutralny w smaku olej, najlepiej w tym przypadku z orzechów włoskich. Na blogu znajdziecie kilka inspirujących dań z orzechami: Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z burakiem
Moja smaczna kuchniaorzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzać w kakao i delikatnie wciskać kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach. (*) Ciasta z dodatkiem sody wymagają dodatku kwaśnego. Stąd sok wyciśnięty z cytryny
Di gotujeOdważyłam się podać kluski śląskie - specjał kuchni śląskiej z nietypowym połączeniem: groszkiem, szpinakiem, skórką z cytryny i parmezanem. Wiecie dlaczego? Bo nie udało mi się kupić pieczarek do sosu. Jedyne co zastałam w sklepie co można byłoby połączyć z kluseczkami były te produkty. Miałam już przeciśnięte ziemniaki musiało się udać. 1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka
AZgotuj!pracy do jedzenia :) Dzień w pracy zaczęłam inką z mlekiem ryżowym, później owoce kaki 2 szt i kiwi. Na lunch pozostałości z wczorajszego obiadu w domu: kasza gryczana, smażona pieczarka, buraczki i surówka z kapusty kiszonej. Wczoraj nie naszykowałam nic w domu, ale po drodze kupiłam makaron ryżowy, rukolę i awokado i dzięki wrzątkowi z czajnika zjadłam taki pyszny obiad
Co na wege obiad?jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody
Trzeci talerzgrzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało. Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie a na pewno znajdziecie! Ostatecznie można użyć pieczarek albo boczniaków ze sklepu, ale wiadomo, że leśne grzyby to innym smak i aromat. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabyć pocięty wzdłuż na małe plasterki, albo jeśli wolicie to możecie go zetrzeć na tarce. Polecam również dodanie gorgonzoli lub innego bardzo wyraźnego w smaku sera. Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy
Kuchnia Pani WiosnyPrzy okazji Halloween polecam pyszny pasztet w oryginalnej formie. Propozycja tylko dla odważnych ;) Składniki 600 g mięsa ugotowanego i zmielonego 1 duża pieczarka 1 mała czerwona cebula szczypiorek natka … Czytaj dalej Pajęczyca Tekla
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybarbecue ogórki konserwowe pokrojone w plastry ser żółty w plastrach, najlepiej typu cheddar podsmażony bekon majonez wymieszany z ketchupem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru opcjonalnie: awokado pieczarki ser camembert Wykonanie: Mięso dokładnie wymieszać z papryką, musztardą, ketchupem, drobno pokruszonym serem pleśniowym, Doprawić solą i pieprzem. W zależności od jakości mięsa i jego kleistości możecie dodać jedno jajko
Pociąg Do Kuchnikalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniaśrednicy ok 20 cm (ja wycinałam przykładając miseczkę ;-)) Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone w talarki pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty
sierotka maRysia w kuchniopisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy i mój zachwyt sięgną zenitu. Ale to jeszcze nie koniec
sierotka maRysia w kuchnipuszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże cebule garść suszonych prawdziwków - w wersji codziennej 10 pieczarek pokrojonych w plasterki sól, pieprz Do dzieła!!! Kapustę szatkujemy w dość grube paski (ok 1 cm), cebule kroimy w talarki - wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy
sierotka maRysia w kuchni