Ramsay’a. To kolejny atut, bynajmniej dla mnie, aby jednak pokusić się na ten mały eksperyment. Na jeden składnik musiałam poszukać zamiennika (jogurt grecki zamieniłam z jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił. Składniki: - arbuz- cukier puder- odrobina oliwy (dałam olej arachidowy)- jogurt grecki (u mnie mascarpone)- 100g orzechów włoskich- 15g masła- 65g miodu(...)kładziemy na patelnię i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz (zgodnie z sugestią – ogrzany). Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na arbuza jogurt grecki lub serek mascarpone oraz skarmelizowane orzechy włoskie.Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami podajemy zaraz po przygotowaniu, oczywiście na ciepło. Ten sposób podania zupełnie odbiega od standardu i początkowo wprawia w osłupienie, ale już
mojewypiekiinietylkohumoru… i nie tylko. Inspiracją na masę był przepis Asi z Kwestii Smaku. Składniki: - ciasteczka amaretti- 4 żółtka- 4 łyżki drobnego cukru- ziarenka z ½ laski wanilii- 250g zimnego serka mascarpone- kawa (u mnie nescafe Azera)- wino Marsala (Amaretto,rum…)- kakao i cappuccino z Brendy do oprószenia (może być z rumem lub cherry) Jajka bardzo dokładnie myjemy i wyparzamy we wrzątku(...)słoika, do wykorzystania innym razem), dodajemy 4 łyżki drobnego cukru oraz ziarenka wanilii – ubijamy mikserem, na najwyższych obrotach przez 8 minut, na gładką i puszysta masę. Zimny serek mascarpone przekładamy do drugiego pojemnika i ubijamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Ubite jajka dodajemy do mascarpone. Chwilę miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasteczka krótko zanurzamy w kawie
mojewypiekiinietylkotortownicy wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć masę herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką . Krok 3 Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ser śmietankowy zmielić , dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp
CoolinarniePLProste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.KREM:Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie, lecz krótko wymieszaj wszystko razem. Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę barwnika i wmieszaj go do kremu. Zmiksuj dokładnie mikserem.DEKORACJA KREMEM: Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki
Słodko-Słony Świat IlonyDrodzy, jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam!SKŁADNIKI(...)MUSZLE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź.Mozzarellę poszarp na małe kawałeczki, camembert pokrój w drobną kostkę.Oba sery wymieszaj w misce.Każdą muszlę nadziej 3/4 łyżeczki mascarpone i łyżeczką mieszanki mozzarelli i camembertu.SOS POMIDOROWY:Cebulę posiekaj w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cebulę. Podsmaż krótko cebulę.Czosnek przeciśnij czosnek przez
Słodko-Słony Świat IlonyNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI
Słodko-Słony Świat Ilonyplaży to ten tort jest dla Was!:) Nie musicie sobie już odmawiać odrobiny przyjemności! Wykonanie jest banalnie proste, 20 minut i tort gotowy! Wystarczy dorodny, soczysty arbuz oraz mascarpone i śmietana kremówka (tak wiem, to już nie jest light, ale kto mówił, że odrobinę nie można zgrzeszyć?:) ) Do tego garść ulubionych owoców, cudowne prażone migdały - wprost uwielbiam ten smak(...)Teraz połóż powstały okrąg płasko i ostrym nożem odkrój zieloną skórkę dookoła.Arbuza połóż na talerzu lub paterze. Ubij kremówkę na sztywno i dodaj do niej mascarpone oraz cukier puder, całość jeszcze krótko zmiksuj.Posmaruj boki i wierzch arbuza kremem i ozdób owocami. Przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyPomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że to będzie strzał w dziesiątkę!:) Powstała tak prosta w przygotowaniu tarta, że prościej się nie da:) Dwa składniki na krem, trzy na spód, świeże maliny i przepyszny deser gotowy! Tarta jest wyśmienita, krem(...)białej czekolady i mascarpone idealnie komponuje się z czekoladowym spodem i malinami. Dobrze schłodzona w lodówce smakuje rewelacyjnie, jest delikatna, kremowa i rozpływa się w ustach. Mój Mąż, który jest niezwykle oszczędny we wszelkich komplementach na temat moich wypieków, stwierdził wyjątkowo, że jest "genialna":)) Zatem nie macie wyboru - MUSICIE ją zrobić!:))) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD
Słodko-Słony Świat Ilonyokoło 25 minut do tzw. suchego patyczka.Po wystudzeniu biszkoptu zetnij równiutko jego górę, żeby wyrównać całość.KOKOSOWA MASA SERNIKOWA:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.W osobnej misce utrzyj przez chwilkę mascarpone z kremowym serkiem i cukrem pudrem.Puszkę z mlekiem kokosowym postaw do góry dnem i otwórz. Zlej wodę kokosową, która zebrała się na wierzchu, nie będziesz jej potrzebować do kremu(...)Całkowicie stwardniałe mleko kokosowe dodaj do mascarpone i serka. Dołóż do tego ubitą kremówkę, a także zmielone w malakserze na drobno wiórki kokosowe i zamieszaj delikatnie całość.Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody i cienką strużką wlej do masy, dobrze i krótko miksując całość.SKŁADANIE TORTU:Do tortownicy o wymiarach 21-22 cm wsadź
Słodko-Słony Świat Ilonyodrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się komponują z jabłkami, a prażone migdały nadają całości chrupkości. Bezę można przygotwać dzień wcześniej i suszyć ją w otwarym piekarniku. Gotowe ciasto należy przechowywać(...)piekarnika na 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.KREM:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dosyp do niej cukier puder i dodaj mascarpone , a następnie krótko zmiksuj całość.SKŁADANIE CIASTA:Na upieczoną szarlotkę wyłóż równą warstwę kremu. Bezę bardzo ostrożnie zdejmij z blachy i papieru i delikatnie połóż na kremie. Płatki migdałowe
Słodko-Słony Świat IlonyDzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania(...)grubym dnem zagotuj 350 ml mleka. W 50 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy i wlej mieszankę na gotujące się mleko. Ugotuj budyń.Całkowicie ostudzony budyń zmiksuj krótko z mascarpone i cukrem pudrem.KARMELIZOWANE ŚLIWKI:Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki.Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki, zasyp cukrem i cynamonem, całość dokładnie wymieszaj. Smaż śliwki około
Słodko-Słony Świat Ilonyminut).Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nozem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:Smietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej mascarpone, cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z limonki oraz
Słodko-Słony Świat IlonyJeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą(...)połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.Piecz babeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia.KREM:Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem.Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem.PAJĄKI:Pralinki Ferrero Rocher przekrój na pół 3/4 wysokości.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej
Słodko-Słony Świat Ilonymalinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać!I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki- proszek(...)łyżeczka- cukier – 4 łyżki- jajko – 4 sztKREM :- mascarpone – 400 g- cukier – 5 łyżek- śmietana 30 %- 125 mlDODATKOWO :- kokos / wiórki- brzoskwinie – 4 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
Ostra na Słodkobyć „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloguMASA:* mascarpone – 600 g* śmietana(...)migdałów – 150 g* kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Pieczemy z tego przepisu.Upieczony kroimy na równe 3 blaty.MASA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.Dodajemy do masy serowej.Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko
Ostra na Słodko