Dziś mam dla Was przepis na makaron cukinią ;-) 120 g mascarpone 120g jogurtu naturalnego 10 sztuk pomidora suszonego mała cukinia 2 cebulki dymki garść pietruszki makaron pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy i dzielimy na cienkie paski obieraczką. Pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy ( używamy do smażenia tylko zalewy z pomidorów
Cukier&Pudergotową na bal Lalkę . Dawno nie byłam tak zadowolona z efektu końcowego jak dziś . Co do wnętrza to na życzenie osoby zamawiającej tradycyjnie - maliny i śmietana z mascarpone. Zestawienie niezawodne i pyszne :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaniektórych nie można było oderwać od tych małych, słodkich kuleczek...Dla wszystkich Pań, które szykują coś dobrego w dzisiejszym dniu...Trufle ze śliwką Składniki: 250 g serka mascarpone 100 g śliwek suszonych1 1/2 łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka miodu2 tabliczki gorzkiej czekolady3/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie:Śliwki pokrój w drobną kostkę. W kąpieli wodnej (władam mały
Lawendowe Niebowięcej się tego nie zje.Najdziwniejsze połączenie smakowe, jakie próbowałaś, to… Połączenie sandacza z gruszkami.Gotowanie dla kogo sprawia Ci największą przyjemność? Dla najbliższej rodziny i przyjaciół.Ulubiony deser? Truskawki z mascarpone i czekoladą.Dania mięsne, czy wegetariańskie? Wegetariańskie.Przygotowanie jakiej potrawy było dla Ciebie najtrudniejsze? Przygotowanie wszelkich potraw mięsnych. A oto moje pytania:1. Twoja ulubiona książka kucharska?2. Jaka
Magiczna kuchnia DariiWybieraliśmy się do znajomych przywitać ich maleńkiego synka, postanowiłam upiec coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością
Magiczna kuchnia DariiKolejny przepis z cyklu łatwych, ekspresowych, robiących wrażenie i szybkoznikających :)Spód to sprawdzony już przeze mnie przepis, czyli skruszone Łakotki,krem z mascarpone to już klasyk, do tego letnie owoce i pyszne ciasto gotowe w kilkanaście minut :)Czytaj więcej
bistro mamaKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere,mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :)Czytaj więcej
bistro mamapokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe)2 średniej wielkości pomarańcze2 łyżeczki imbiru w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 szklanka bulionu1 szklanka soku z ananasa100g serka mascarpone lub philadelphia1 łyżka masłasól do smakuSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, oprószamy 1 łyżeczką imbiru i pieczemy 25 minut.Z obu pamarańczamy
W kuchni wieczoremCo zrobić, kiedy z poprzednich wypieków zostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł
W kuchni wieczoremSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub kremem z mascarpone. Co kto lubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser.Składniki:ciasto1 szklanka mąki krupczatki1 łyżka cukruszypta soli
W kuchni wieczoremŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a
W kuchni wieczoremSkładniki, 3-4 porcje: 500 g tłustego twarogu lub serka mascarpone 250 g mąki pszennej 2 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 1 mała cebula 20 pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno
cooklifeEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki:Ciasto parzone:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny Palma „Bielmar”mała szczypta soliKrem orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2
Oryginalny smak500g mąki tortowej- 3 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka cukru- szczypta soli Składniki na masę serową: - 900g twarogu (polecam domowy, ale może być też półtłusty lub mascarpone)- 2 całej jajka- 1 żółtko- 2 łyżki cukru z wanilią- cukier puder (ilość do smaku)- esencja migdałowa Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam. Odstawiłam na 30 minut
mojewypiekiinietylkobiałek (zważyłam – 281g)- 310g drobnego cukru do wypieków (nie pudru)- 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej- sok wyciśnięty z cytryny- szczypta soli- ekstrakt waniliowy Składniki na krem: - 250g serka mascarpone- sok z 1 limonki- 5 łyżeczek Angel Delight Banana Flavour- 1 łyżeczka cukru pudru- do ozdoby niteczki skórki z limonki Zimne białka ubijamy, ze szczyptą soli, na bardzo sztywną
mojewypiekiinietylko