temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny, ale też na każdą inną okazję, ale też bez okazji. Słodycze można jeść
Pora coś zjeśćSkładniki dla 2 osób: pokaźna wiązka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego; 200 g makaronu najlepiej pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki czosnku; oliwa z oliwek; sól, pieprz. Szpinak świeży płuczemy, przebieramy i trochę siekamy. Szpinak mrożony... wyjmujemy z opakowania :p A tak serio to na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli
Miksturownikczyli kromki skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut.Smacznego!!! Przedstawiony przepis jest podstawowym, możemy go modyfikować na różne sposoby np. dodając jogurt naturalny, śmietanę lub serek mascarpone. Można też pokombinować z przyprawami np. chili. Podawać też możemy nie tylko z grzankami, ale również z groszkiem ptysiowym
Miksturownikdlatego lubię wzbogacać dietę o takie owocowo-serowe kombinacje. Do przygotowania użyłam twarogu sernikowego, bo akurat miałam go pod ręką. Spokojnie można zastąpić go innym kremowym serkiem, np. mascarpone lub serkiem homogenizowanym. Przygotowanie zajmuje 5 minut, a następnego dnia smakuje równie dobrze, więc można przygotować od razu więcej ;)Deser przygotowany na konkurs belVita.Składniki (3 porcje
Kraina Tysiąca SmakówLucynka to jedno z moich ulubionych ciast. Już sama nazwa mi się ciepło kojarzy, choć nie mam pojęcia skąd się wzięła. W każdym razie taka się
Kraina Tysiąca SmakówLubię piec babeczki, bo praca żadna, a efekt zawsze jest świetny. Ponieważ z natury jestem leniwa, więc takie przepisy to mój ideał;) Tym razem miałam do zagospodarowania serek mascarpone i padło na przepis z bloga Dorotki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywielce udanym debiucie w zapiekaniu makaronu postanowiłam znów zrobić jakąś zapiekankę. Tym razem miałam do wykorzystania piersi z kurczaka i serek mascarpone. Nigdy nie używałam serka do dań nie-słodkich i pomyślałam, że poszukam jakiegoś przepisu do wypróbowania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowysosem na bazie mascarpone, śmietany i czosnku, czyli różności pozbierane z lodówki i skomponowane w jedno, jak się później okazało, wielce smakowite, danie:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowytaki spóźniony prezent na Dzień Mamy :) PRALINKA - MUFFINKA - przepisSkładniki na 3 sztuki:1 gorzka czekolada kilka truskawekserek mascarpone - 200 g3 łyżki cukru pudru3 papilotki do muffinekCzekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.Rozpuszczoną czekoladą smarować papierki. Schłodzić - czynność powtórzyć. Zostawić do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie, ostrożnie zdjąć papierek.Serek ubić z cukrem na jednolitą, puszystą masę.Za pomocą rękawa
kolorowotorcikowopozwoliła otworzyć się na nowe wyzwania. Jednym z bardzo zaskakujący i miłych akcentów, była wizyta Vanilla Cafe. Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy. Andrzej, Kondrat
kolorowotorcikowoSkładniki: 500 g suchego ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie: Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut
kolorowotorcikowoDziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu.Dziś czekolada to
kolorowotorcikowooliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić
Pasja Smakutaki sam efekt a jest mniej skomplikowane.Przepis na tortownicę 24 cm , ja piekłam w 26 cm.Składniki na masę serową:- 750g twarogu mielonego ( dałam z wiaderka - dość gęsty)- 250g mascarpone ( dałam z Lidla , z Biedronki jest za rzadki)- 1 puszka (400g) mleka słodzonego zagęszczonego- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- 4 jajka- 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
Smaczne Zdrowepuszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Na końcu dodajemy mąkę, kawę i likier, miksujemy do połączenia składników.Składniki części tiramisu:- 500g mascarpone- 130g ksylitolu- 2 duże jajka- 2 łyżki likieru amaretto- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wodyWszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia.Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą
Smaczne Zdrowe