łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy szczypta soli beza: 3 białka 150 g cukru łyżeczka octu winnego białego szczypta soli masa I małe opakowanie serka mascarpone (ok 400 g) 4 łyżki nutelli dowolny alkohol - u mnie amaretto 4 łyżki płatków migdałowych masa II ok 300 g wiśni drylowanych (kupiłam mrożone) szklanka wody pół szklanki cukru
sierotka maRysia w kuchnicukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw i sosu. Prosty deser na koniec - mascarpone ze świeżymi truskawkami. Tak, to może być smak śródziemnomorski. Lekki, puszysty deser, nieprzekombinowany, minimalna ilość składników. Jednak potrzebowałem sporo soli i pieprzu aby ogólnie wyostrzyć smak potrawy (efekt gotowania przy
Right Behind The Kitchenzapiekankę makaronową na słodko zrobiłam. Bardzo lubiana szczególnie przez dzieci. Szybka kolacja lub obiad jak wolicie. U mnie była na obiad. Do zapiekanki można wykorzystać serek ricotta lub mascarpone. Ja zrobiłam z twarożkiem. Jeśli lubicie rodzynki można je dodać. Moje dzieciaki jednak za nimi nie przepadają więc pominęłam. Składniki: 400 g makaronu (dowolnego) 250 g twarogu 2 łyżki cukru
O kuchni z uczuciemformy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 30 ml wody Serek i puree z dyni powinny być schłodzone. Żelatynę
kulinarnyswiatdomimakaron! Dzisiejszy dzień makaronu trzeba więc godnie uczcić. Przygotowałam dla Was zestawienie moich ulubionych makaronowych wariacji! Makaron z sosem warzywno-śmietanowym Makaron z kurczakiem i sosem z mascarpone Makaron ziołowy z kurczakiem i ciecierzycą Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowo-serowym Makaron z sosem brokułowym i orzechami Makaron po bolońsku z żurawiną
Magiczne Życie Martygorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 2-4 łyżki wody szczypta
potrawyregionalnebardzo ładnie wyglądała. Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli
potrawyregionalneżeby była bardzo schłodzona. Najlepiej wstawić ją wcześniej do zamrażarki. Do ubitej śmietanki dodawałam stopniowo serki cały czas ale już delikatnie miksując. Można zamiast jednego serka waniliowego, dodać serek mascarpone. Wymieszałam. Wlewałam powoli wystudzoną i tężejącą cytrynową galaretkę i wsypałam rodzynki. Masę serową z galaretką wystarczy delikatnie wymieszać łyżką. Masę wlałam do tortownicy o średnicy
potrawyregionalnepołowy cytryny sok z 1 - 2 pomarańczy starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste
potrawyregionalnepiekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego
potrawyregionalnedodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto: 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao łyżka masła (rozpuszczonego) 1/2 szklanki wody
potrawyregionalneWstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Można posypać ciasto cukrem pudrem, bądź przekroić i przełożyć je kremem z serka mascarpone lub Philadelphi. Smacznego! Polecam również WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE
potrawyregionalnechrupiące. Składniki: ziemniaki ( ilość w zależności od ilości placków) olej do smażenia sól pieprz Składniki na sos: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki szczypiorek Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery. Wsypałam paprykę, biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam
potrawyregionalneziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki świeżo zmielony czarny pieprz szczypiorek Sos do ziemniaków: jogurt grecki 2 łyżki majonezu sól
potrawyregionalneprzykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący
potrawyregionalne