pokrzywa tak się skurczyła podczas gotowania, że ledwie starczyło mi na dwie roladki ;) Ale za to wyszły pyszne :) Składniki: 2 szklanki młodych listków pokrzywy, 1 pierś kurczaka, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka vegety, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 1 woreczek ryżu basmanti z dzikim, 0,5 łyżeczki soli.Przygotowanie: Pierś kurczaka dokładnie umyć
Aga w kuchniWczoraj była taka ładna pogoda, więc trochę grillowaliśmy :) Oprócz tradycyjnej kiełbaski i karkówki były skrzydełka w sosie słodkim chilli oraz ananasowe szaszłyczki :)Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 duże cebule, 2 czerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy
Aga w kuchniJedna z moich ulubionych zup to właśnie buraczkowa :) A te piękne kwiatki zrobiłam za pomocą specjalnej temperówki do warzyw ;)Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków, Przygotowanie(...)zimnej wody wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 zielony liść pora, 1 długi kabanos dębowy, 1/2 marchewki, pieprz, sól, ognista mieszanka przyprawa, 1 jajko, do obtoczenia: bułka tarta. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy na duży kotlet. Przyprawiamy z każdej strony pieprzem i solą. Na środek piersi układamy obgotowany przez 3 minutki zielony liść pora. Następnie kładziemy
Aga w kuchniRobiliście kiedyś roladki w serowej panierce? Jeśli nie to koniecznie musicie takie zrobić :) Są przepyszne :DSkładniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy. Przygotowanie: Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy pieprzem
Aga w kuchniZapiekana ryba z warzywami Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką, kukurydzą Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 250 g świeżego szpinaku, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przecinamy w poprzek tak by powstały na 4 kawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez
Aga w kuchniSkładniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki, 1 czerwona papryka, 150 g mrożonych kurek, 1 podwójna pierś kurczaka, 200 ml kremówki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłukujemy go zimną wodą. Następnie pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
Aga w kuchniSkładniki: 1/2 opakowania makaronu penne, 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 bakłażana, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 duże pomidory bez skórki, 5 listków świeżej bazylii, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia wody. Na patelni podsmażamy cebulkę(...)Następnie dodajemy kurczaczka, pokrojonego w kostkę i przyprawionego tymiankiem, przyprawą do drobiu, solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w kosteczkę i posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut i dodajemy do kurczaka. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy świeżą bazylię i makaron. Przyprawiamy solą i pieprzem
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu fettucionne Czaniecki, 1 podwójna pierś kurczaka, 3-4 suszone pomidory suszone w oleju, 1/2 sera feta, 500 g świeżego szpinaku, 300 ml kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka i przyprawioną. Następnie dodajemy opłukane liście
Aga w kuchniSkładniki: 250 g makaronu rurka ukośna Czaniecki, 300 ml kremówki, 1 puszka kukurydzy, 1 podwójna pierś kurczaka, 20 g startego żółtego sera, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą i podsmażamy na niewielkiej ilości
Aga w kuchniSkładniki: 1 szklanka świeżych prawdziwków (borowików), 1 podwójna pierś kurczaka, 300 ml kremówki, 250 g makaron tasiemka Czaniecki, 3 łyżki oliwy Oliviana, sól, pieprz. Przygotowanie: Grzyby gotujemy ok. 3 minutek. Następnie kroimy je w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą. dodajemy grzybki
Aga w kuchnidzisiaj- ale gotowane jako kulki w salsie pomidorowej. Ja je usmażyłam, bo chciałam na szybko. Ilość składników zależy od naszych preferencji smakowych i ilości osób -mięso- szynka -piersi z kurczaka -bułka tarta -parmezan tarty -czosnek -natka pietruszki i selera -sół, pieprz -jaja Mięso z szynki mielimy w domu, dodajemy mielonej piersi z kurczaka. Domielamy kilka ząbkow czosnku. Mięso z czosnkiem
Z Kuchni Do Kuchniwszystko co najlepsze :)Zaczynamy: Składniki:6 ziemniaki2 marchewki2 pietruszkikawałek selera3/4 kubka kaszy jęczmiennej 2-3 udka kurczakasól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka400 ml bulionu kurczakowego Wykonanie:Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy liściem laurowym, solą i pieprzem- około 40 min.W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pietruszkę , seler.Gdy udka są gotowe dodajemy warzywa i kaszę jęczmienna. Gotujemy aż kasza bęzie
Smaki Edytymała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno posiekana sól i pieprz Na początek(...)małym ogniu obok patelni na której będziemy tworzyć. Jeśli dodajemy wino, warto go podgrzać, żeby zimne wino nie zahartowało ryżu. Składniki dodatkowe do risotto takie jak grzyby czy kurczak warto wcześniej doprawić i usmażyć, tak przygotowane odkładamy na osobną miseczkę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Szalotkę i ząbek czosnku drobno siekamy. Przygotowujemy dwie łyżki zimnego masła. Możemy zaczynać. Na patelni
ladykitchen