dodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach.Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych
Smaczne ZdroweJaponii. Występuje pod różnym postaciami, jednak zdecydowanie najłatwiejszym w użyciu jest proszek. Agar nie ma żadnego smaku i idealnie nadaje się do żelowania, możemy go użyć przygotowując m.in. galaretki, kremy, musy, konfitury. Stanowi świetną alternatywę dla żelatyny. Chętnie używany przez wegetarian, gdyż pozyskiwany jest z krasnorostów - żelatyna zaś jest pochodzenia zwierzęcego. Po drugie wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na nasz
Sajkofanka smakuDziś kontynuacja smakowitych prezentów. Tym razem owoce w alkoholu, które mogą być wykwintnym deserem, dodatkiem do różnorodnych legumin, kremów czy drinków. A po spożyciu owoców, pozostaje nam doskonała nalewka. Zapraszam na owoce chińskiego daktylowca, czyli jujubę pod wódką. Owoce te nie są zbytnio znane w Polsce, uprawia je się w Azji, na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich
Mia Cucina Sofietatemperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej po trochu dodajemy startą marchew i mączkę migdałową
Mia Cucina Sofietabędziecie musieli obawiać się czy wyjęta z pojemniczka się nie rozjedzie. Z reguły panna cotta podawana jest ze świeżymi owocami lub ciepłymi owocowymi musami, świetnie smakuje z kremem czekoladowym, karmelem, orzechami lub pistacjami. Jest wykwintnym zwieńczeniem posiłku, można, ba, nawet trzeba ją przygotować wcześniej, jest efektowna w podaniu i nieziemska w smaku. Tym razem użyłam silikonowej formy
Mia Cucina Sofietamasy serowej przeliczyła moje oczekiwania i było jej zbyt dużo na formę o średnicy 21cm dlatego też pozostałą ilość rozlałam do muffinowych foremek i upiekłam mini-serniczki. Przyozdobiłam je kremem czekoladowym i miętą. Masa serowa ( z odrobiną imbiru) jest taka sama, wypieki różnią się tylko tym, iż na mini serniczkach nie ma galaretki.Zapraszamy do sporządzenia
Symfonia Smakówsposobem lososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom.Babeczki vol-au-vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy.Vol-au-vent z kremem pieczarkowym6 babeczek vol-au-ventnadzienie pieczarkoweskladniki na nadzienie: 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek 4 lyzki maki mleko sol, pieprz pieczarki cebula szczypiorek wykonanie:Pieczarki po umyciu i pokrojemu
Przysmaki KarolkiKochacie czekoladę i śliwki? A śliwki w czekoladzie? Co powiecie na pyszne powidła, krem który smakuje jak właśnie śliwki w czekoladzie. Dla mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku. Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z pracy i nie żałuję. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzapomniane. Na nowo odkryte jakiś czas temu. Wielki plus za pyszną kawę oraz cudowne desery. Polecam ! Cafe Pietro Żary KOSMETYK W tym miesiącu także Avon i mój ulubiony krem z serii Solutions koloryzująco-nawilżający na dzień z SPF 20. Króluje on w moich kosmetykach od dawna. Jeśli ktoś nie stosuje żadnych podkładów ani pudrów to będzie z niego zadowolony
Magiczne Życie Martyczas na wspólne pieczenie. Przechodząc do zdjęć zapraszam Was na skrót tego co zobaczycie na blogu w nadchodzącym tygodniu. Będzie na pewno coś na Dzień Mamy, deser z kremem ciasteczkowym, coś ze szparagami i rabarbarem. I tydzień w zdjęciach prezentował się tak : * galaretki Winiary od durszlak.pl * ozdoby na torcik dla małej księżniczki * kubeczki idealne na piknik, ale pogody
Magiczne Życie MartySUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM, I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca. I każdy mógł samodzielnie zaaranżować podanie, wykazać się gustem, estetyką
W kuchni Karmel-itkiefekt zadziwiający i powalający. Przynajmniej w opinii ogólnej znajomych i sąsiadów, których to nakarmiłam owym torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy, niż zwyczajowo torty z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka
W kuchni Karmel-itkiWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś
W kuchni Karmel-itkiwcześniej – szczelnie zamknięty może nawet tydzień czekać, aż najdzie nas ochota na zupę. Ja najbardziej lubię świeżo upieczony, gdy jest jeszcze ciepły. Groszek ptysiowy szczególnie polecam do zup kremów. W następnym wpisie pokażę do jakiej zupy pasuje idealnie. Składniki: 40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki) 100 ml wody (niepełne pół szklanki) 80 g mąki (pół szklanki
Poezja smaku