fale i smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony, w trakcie możemy jeszcze smarować resztkami marynaty. Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową. Salsa ananasowa: – 1/2 świeżego ananasa – 1/3 czerwonej papryki – 1/3 pomarańczowej papryki – 1 banan – 1 limonka – sól i chili w młynku – cukier trzcinowy Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki w proszku(...)kajeński do smaku Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę pokrojone w kostkę i razem chwilę dusić. Dodać obrane i pokrojone na duże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek
Czerwień i błękitobiad : sos: jedną podwójną pierś kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju posypując przyprawą do kurczaka curry i kurkumą następnie do smażących sie piersi wlewamy sok z ananasa, a ananasa (owoc z puszki) kroimy w drobną kostkę dodając do pozostałych składników. Dodajemy ok 0,5 szklanki wody i całość dusimy przez około 5-10 min na patelni
Niezły MłynekSkładniki - 3 pory - 3 jajka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasów w kostce - 6 mandarynek - 2 – 3 łyżki majonezu - op. sosu koperkowo - ziołowego Wykonanie Pory oczyścić, jasne części pokroić w talarki. Ananasa i kukurydzę osączyć. Mandarynki obrać i podzielić na części. Jajka ugotować na twardo i studzić. Obrać i pokroić w kostkę. Składniki wymieszać. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu
Świat SmakuSkładniki: 1/2 korzenia małego selera 2 małe jabłka lub 1 większe 4 plastry ananasa z puszki 5 łyżek rodzynek (np. żółtych) 1 jogurt naturalny ok. 100 g (najlepiej gęsty) 1 łyżka soku z cytryny Przepis: Seler oraz jabłka obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Ananasa kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie przygotowane
Emcia Pichcisałatki :) Składniki na 3-4 porcje. Składniki:1 worek ryżu brązowego1/2 kostki tofu wędzonego PolSoja (ok. 90 g)1 puszka kukurydzy konserwowej1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki4 plastry ananasa z puszkiPieprz, sól, słodka papryka w proszkuPrzepis:Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki, kroimy(...)drobną kostkę tofu oraz plastry ananasa. Następnie dodajemy do ryżu wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Idealnie nadaje się na śniadanie, podwieczorek i kolację! W smaku jest rewelacyjna, gorąco polecam
Emcia Pichciostre dania lubicie) · 4-5 grzybów mun pociętych w paski · około 4 plastry ananasa · kilka różyczek brokułów mrożonych lub świeżych · garść fasolki mrożonej(...)łyżka octu ryżowego · 1 kieliszek wiśniówki lub wódki · ½ szklanki zalewy z ananasa · 2 łyżki słodkiego sosu chilli · 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mięso pokroić w paski (około
Mania Gotowaniapyszny i zdrowy smoothie, tym razem w wersji tropikalnej.Tropikalny smoothie Składniki: 1 pomarańcza 2 łyżki miodu 1/2 szklanki soku bananowego 1 banan około 6-7 plastrów ananasa świeżego lub z puszki 300 g truskawek mrożonych Przygotowanie:Sok z pomarańczy wycisnąć . Banana i ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włożyć do blendera i miksować przez około
Mania Gotowaniapiersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki oleju sezamowego 2 paczki ryżu Basmanti Przyprawy: 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru(...)się zarumieni wrzucamy warzywa i wszystko smażymy. Jeśli używamy mrożonej fasolki, to dodajemy ją bezpośrednio do kurczaka (nie rozmrażamy). Fasolkę świeżą najpierw gotujemy. Kiedy warzywa będą chrupiące dodajemy ananasa, i smażymy jeszcze około 2 minuty. Dolewamy sos. Gotujemy wszystko jeszcze do momentu, aż sos się podgrzeje. Podajemy z ryżem
Mania Gotowaniałyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej 1 kieliszek likieru kokosowego 4 plastry ananasa z puszki ¾ kokosowej białej czekolady (można użyć zwykłej) Nadzienie: 1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (jeśli macie kokosowy wystarczy użyć kokosowego i pominąć dodawanie aromatów) mleko (trochę mniej niż połowa podanego(...)cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Dodajemy miękkie masło, likier oraz mleko. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki
Mania Gotowaniaaromatu waniliowego ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: 300 g dżemu ananasowego 1 płaska łyżeczka żelatyny fix 5-6 plastrów ananasa z puszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy(...)rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie mieszamy żelatynę z dżemem. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na 20 minut, aby lekko stężała. Na wierzchu sernika układamy plastry ananasa, następnie zalewamy go przygotowaną galaretką. Dokładnie rozprowadzamy. Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny
Mania Gotowaniakurczaka olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy) 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki ½ małej zielonej papryki 1 mała marchewka ½ cebuli czerwonej 2 plasterki ananasa z puszki około 10 cm dymki 4 grzyby mun Sos: 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka sosu Hoi-sin ½ łyżki Worcestershire sauce 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego(...)wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą. Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aby namokły. Paprykę i marchew kroimy w słupki. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, dymkę siekamy. Czosnek siekamy drobno. Namoczone grzyby mun siekamy w paseczki. Wrzucamy do panierki zamarynowane mięso i dokładnie mieszamy, tak by mięso równo
Mania GotowaniaPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków kokosowych - 90 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ubijaj dalej, dodaj mąkę ziemniaczaną, beza ma być sztywna i szklista, na sam koniec wiórki, wymieszaj łyżką. Wyłóż na blaszkę, piec(...)minut w temp. 180 stopni C. Zwiń gorącą w roladę. 500 ml śmietany 36% ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru pudru. Dwa plastry ananasa pokroić w kostkę i dodać do masy. Wykładamy roladę (jak będzie całkowicie wystudzona! ) Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę Przepyszna! Smacznego
SMYKWKUCHNI