wigilijne - 3472 przepisów (strona:139/232)

Wigilijna kapusta z grochem 147

Bożego Narodzenia został już mniej niż  miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć o świątecznym menu. Na wigilijnym stole w mojej rodzinie nigdy nie może zabraknąć kapusty z grochem. Jest to nieodzowna i zawsze z chęcią zjadana potrawa, nie ma takiej opcji że jej nie będzie ;) Składniki: 600g kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej) 250g grochu niełuskanego 2 średnie cebule 100g masła

Pyry na Gaz
Strucla orzechowa 134

kruszonką. Jak to ciasto drożdżowe, najlepsze w dniu upieczenia, choć na następny dzień (jeśli przechowywane jest w odpowiedni sposób, np. owinięte w folię aluminiową) jest równie smaczne. Polecam na wigilijny poranek ;).     Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 200-250 g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1/3 szkl cukru 1 jajko kilka kropel

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi z kapustą i grzybami 216

Pachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz: 500 g kiszonej kapusty

Zasmakuj Kuchni
Sum w sosie piernikowym 114

Staropolski, zapomniany przepis. Sos piernikowy dla niektórych może wydawać się dziwny, ale do ryby pasuje idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe danie wigilijne. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z suma • 4 pierniczki Katarzynki • 2 szalotki • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 łyżka miodu • 100 ml wina czerwonego wytrawnego • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Sandacz w sosie z kiszonych ogórków po staropolsku 168

Ciekawa propozycja na wigilijny stół i nowa odsłona ryby czyli sandacz po staropolsku. Stary zapomniany przepis. Składniki na 2 porcje • 1 filet z sandacza • 2 ogórki kiszone • 2 szalotki • 1 szklanka śmietany 30% • sól, pieprz biały i cytrynowy do smaku • 3 łyżki masła klarowanego Wykonanie: • Na maśle posmażyć szalotkę pokrojoną w kostkę

To co kocham
Paluszki ziemniaczane z makiem 129

Proste danie wigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 20 dkg mąki • 2 jajka • 1 szklanka maku • 1 szklanka cukru • 3 łyżki masła Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić. • Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki

To co kocham
Pierożki makówki 98

Odkąd poznałam smak tych wigilijnych makówek, robię je co roku. Składniki: Ciasto • 4 żółtka • 2 jajka • 125 g masła • 2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz • 1 puszka masy makowej • 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżka miodu • 1 cukier waniliowy • 1 litr oleju

To co kocham
Domek z piernika 131

Blask wigilijnej nocy zatrzymuje na chwilę rozpędzony czas, kiedy to dzielimy się opłatkiem i naszą radością z najbliższymi. Wszystkim Sympatykom naszego bloga życzymy pełnych rodzinnego ciepła i radości Świąt Bożego Narodzenia . Gosia i Sławek Składniki: • 1 kg mąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel

To co kocham
Figa z makiem i makaronem 112

sezon figowy w pełni, postanowiłam zrobić swoją wersję z makaronem. Wyszło smacznie i bardzo… świątecznie! Mam więc już pewniaka na wigilijny stół czyli kluski z makiem i figami. A co myślicie o fidze z makiem z pasternakiem? Ja się zastanowię. Składniki: • 1 opakowanie makaronu wstążki • 3 łyżki gotowej masy

To co kocham
Dorsz w zapiekance tortowej 116

Przy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki

To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 95

wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku

To co kocham
Śledzie po grecku 137

Następne śledzie, które proponuję zaserwować na wigilijnym stole, są lekko marynowane z dodatkiem marchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka

To co kocham
Kluski z makiem 163

mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski • mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree • mąka ziemniaczana • sól do smaku Sos makowy • 3 łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu

To co kocham
Pierniczki staropolskie 136

święta będą dla Was, czytelników naszego bloga i dla Waszych rodzin wyjątkowym czasem, spędzonym w rodzinnym gronie, w miłej świątecznej atmosferze… W ten wigilijny dzień, kiedy pierwsza gwiazdka błyska na niebie, życzymy Wam sukcesów w życiu, ciepła w miłości, dużo uśmiechu, wiele radości. Spełnienia wszystkich najskrytszych marzeń, samych przyjaznych w życiu

To co kocham
Jaglany murzynek z orzechami 152

kaszę jaglaną o 300%. A pomyśleć, że kiedyś jej nie lubiłam i gotowałam tylko minmalne ilości raz w roku na kolację wigilijną. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 szklanki wody • 100 ml oliwy • 5 jajek • 1 mały jogurt naturalny • 3 łyżki kakao • 1/2 szklanki cukru • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich   Wykonanie: • Kaszę jaglaną

To co kocham