Degustacja smakołyków Wielkanocnych Przedświąteczna degustacja wielkanocnych smakołyków już za nami. Dziękujemy wszystkim za tak liczne przybycie, w tym również wójtowi Gminy Santok - Józefowi Ludniewskiemu i Wieni Piórkowskiej
kgwjanczewoBardzo łatwe, szybkie i baaardzo smaczne. Idealne na wielkanocne śniadanie, na imprezę lub na kolację. Nam bardzo zasmakowały, na pewno pojawią się na naszym wielkanocnym stole. Ja użyłam do tego własnego sosu aioli , można go zastąpić majonezem (własnym lub kupnym), tylko wówczas dodajmy zmiażdżony malutki ząbek czosnku, to on nadaje sosowi super smaczek. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo
Smaczne ZdrowePysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około 25 sztuk
Made By Mom And Sonrożen, jednocześnie nim kręcąc. Aby otrzymać 70 cm sękacz potrzeba co najmniej 50 żółtek i po kilogramie masła, mąki i cukru. Od 5 lat sękacz jest także tradycyjnym ciastem wielkanocnym w moim domu. Oczywiście nie pieczony na rożnie, tylko w formie babkowej ;) Z czasem stał się ulubionym ciastem wielkanocnym mojego pięcioletniego synka. Domowa wersja jest łatwa w przygotowaniu, jednak pieczenie
Pełny talerzPrzepis na pyszną, wiosenną sałatkę, która będzie się ładnie prezentować na wielkanocnym stole (i na każdym innym, nie tylko wielkanocnym). Składniki: 5 jajek ok 10 pieczarek konserwowych 300 g szynki konserwowej puszka groszku pęczek szczypiorku 2 łyżeczki chrzanu ok 6 łyżek majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ścieramy na najdrobniejszej
e-PrzepisyKulinarnejest to bardzo gęsty krem kajmakowy, który otrzymuje się przez długie gotowanie mleka lub mleka i śmietanki z cukrem. Kajmak jest u nas popularny szczególnie do przygotowania mazurków wielkanocnych. Natomiast Piotrek kajmak traktuje jak samodzielny deser i wyjada go ze słoiczka łyżeczką Polecam też mój sernik kajmakowy przygotowany z dodatkiem domowej masy kajmakowej. Wygodniccy mogą sobie kupić gotową puszkę masy(...)gwarantuję, że nie sięgniecie po ten sklepowy, który czasami bywa scukrzony lub trafiają się w nim grudki. Moja masa kajmakowa będzie tym razem wykorzystana do przygotowania mazurka wielkanocnego, można też przygotować domowe cukierki karmelki o niezapomnianym karmelowym smaku. Jak zrobić kajmak? Składniki na 2 słoiczki po 250 ml: 500 ml mleka 3,2% 500 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki
Szefowa kuchniWielkanoc kojarzy nam się z wypiekami. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj coś interesującego dla siebie czy Waszych bliskich! Zapraszam! Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka) Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu
Szybko Tanio Smaczniedzisiaj, a właściwie od wczorajszego południa, mam ferie wielkanocne. Bardzo mnie to cieszy - ale czy jest ktoś, kto nie cieszy się z urlopu? Jak pewnie zdążyliście zauważyć, uwielbiam moją szkołę, jednak spanie nieco dłużej i odrobina więcej czasu, szczególnie przed nadchodzącymi Świętami, z pewnością się przyda. Ostatnio bowiem nie tylko nie za bardzo mam kiedy piec, ale brakuje również czasu(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 12 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Ostatnio, gdy odwiedzałam wyżej wymienioną koleżankę, przyniosłam ze sobą tartę wielkanocną zrobioną w szkole. Całkiem ładna była, moim zdaniem. Mam do Was pytanie - bylibyście zainteresowani postem o moich szkolnych dokonaniach? Zdjęcia mam co prawda średnie, robione telefonem, ale moim zdaniem niektóre
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanoc tuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach :) Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków - domową masę kajmakową. Składniki na domową masę kajmakową: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszce Przygotowanie: Puszkę umieszczamy pionowo w wysokim garnku. Nalewamy tyle wody, aby pokryła całą puszkę i stawiamy na średnim ogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie
My Culinary ArtBabeczki w formie uroczych, Wielkanocnych koszyczków z jajeczkami to idealna propozycja na świąteczny stół. Klasyczne kruche spody na babeczki z delikatnym kremem na bazie kremówki i mascarpone to połączenie świetnie ze sobą komponujące, które z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Ich wyglądem zauroczone będą szczególnie dzieci, które można zachęcić do dekoracji - zabawa gwarantowana. Wielkanocne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami
Słodka StronaKolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka(...)jest pyszna i na pewno będzie ozdobą stołu nie tylko tego wielkanocnego. Polecam też pyszną babkę majonezową , która pięknie, cytrynowo pachnie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWielkanocne śniadanie to nie tylko jajka, ale także domowa biała kiełbasa. Przeważnie podaję ją tylko parzoną albo zapiekaną z cebulą i piwem bo taką lubimy najbardziej. Z dodatkiem chrzanu smakuje wyśmienicie. Wszystkim się wydaje, że wędliny powinny być jak najchudsze, szczególnie kiedy sami je robimy. Pewnie takie są zdrowsze, ale pamiętajcie, że w przypadku kiełbasy odpowiednia ilość tłuszczu pozwala otrzymać(...)ilość soli czy pieprzu według własnego uznania, ale my lubimy kiełbasę dobrze i konkretnie doprawioną. No to do dzieła bo bez dobrej białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek , prawda? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKochani Święta Wielkanocne już za pasem , więc obowiązkowym w menu naszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie. Proponuję pomyśleć już teraz o zbieraniu wydmuszek. Gwarantuje, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania ,smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną
Podróż w kulinariadrzewach pączki wyczarowała. Nadał jej imię Paschanka. Czy wkrótce wybuchnie mocą swej miłości? Tak w mojej wyobraźni wygląda Pani Wiosna. A na deser najbardziej lubiłaby jeść wielkanocną paschę. Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki symbolizującej grób Jezusa. Poniżej moja propozycja słodkiego deseru. Czekoladowa Pascha Składniki: 0,7 kg zmielonego
Bon Appetit Małgorzaty