prowadzenie bloga. Z góry przepraszam i obiecuję poprawę ;) Wracając do przepisu, przedstawiam Wam pomysł na przygotowanie pysznej pasty na bazie jajek z rzeżuchą i szczypiorkiem. Często ze śniadania wielkanocnego zostaje mi dość sporo gotowanych na twardo jajek, więc zazwyczaj przygotowuję z nich tę oto pastę, a że na Wielkanoc zawsze sieję rzeżuchę, wykorzystuję ją do nadania paście wyrazistości i ostrości(...)Pastę taką można używać tradycyjnie do smarowania pieczywa, lub smarować nią plasterki szynki i rolować w rożki. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie, więc serdecznie polecam! Składniki na wielkanocną pastę jajeczną: 5-6 jajek ugotowanych na twardo i obranych 2 łyżki posiekanej rzeżuchy 1 łyżka posiekanego szczypiorku majonez pieprz sól Jajka ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy
Rozpustne gotowanieJeszcze przez chwilę pozostajemy w klimacie wielkanocnym, a to z racji tego, że mam przepis, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Tegoroczne Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż wszystkie pieczone schaby, które do tej pory jadłam. I co się okazało? Otóż, schab wcale nie był pieczony! On był gotowany w mleku! Pyszny
W kuchni KatieOstatni w tym roku wielkanocny przepis, obiecuję 😉 Mąż zażartował, że w tym roku nie chce białego barszczu, tylko zupę chrzanową. Chyba miałam zły dzień, bo potraktowałam jego słowa poważnie, i na wielkanocnym stole zagościła zupa chrzanowa na domowym rosole i szynce dojrzewającej. Był tym lekko zaskoczony 😀 Wykonana na podstawie dość popularnego w sieci przepisu, więc nie mogę wskazać jego źródła
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis ten doskonale nadaje się jako przystawka lub dodatek do innych potraw. Jajka na twardo stają się dużo bardziej ekscytujące, gdy połączymy je z czymś aromatycznym
COOKMAGAZINEBABA DROŻDŻOWA z orzechową posypką to jedna z wariacji na... Artykuł ŚWIĄTECZNA BABA Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEjest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy(...)Przygotowuje się go w dużym garnku, bo do wielkanocnego stołu zasiada więcej gości, niż zwykle. Z tego przepisu wychodzi 12 dużych porcji, ale tak lubię żurek, że spokojnie mogłabym zjeść cały gar sama. Sekretem jest to, że dodaję też wywar z grzybów, żeby smak był bogatszy. Mój mąż do tradycyjnego żurku dodaje za to … oliwki. W końcu są one obecne
Ugotowane pozamiatanepyszny, aromatyczny. Skojarzył mi się z japońskim Ramen, jest na talerzu wszystko i smakuje obłędnie. Smaki się przenikają i równoważą tworząc harmonię smaków na talerzu. Żurek w tytule jest wielkanocny niemniej jednak smakuje wybornie przez cały rok, wart wypróbowania. Wielkanocny żurek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBabka to must have wielkanocnego stołu. Podstawą są baby piaskowe, ziemniaczane czy cytrynowe. Ja postanowiłam pobawić się smakiem i zrobić babkę czekoladową z dodatkiem orzechów. Tym bardziej, że w tym roku króliczek wielkanocny przyniósł nam od HELIO pyszne dodatki do ciast a w tym orzechy włoskie, które po zblendowaniu stały się podstawą mojej babki:) 2 h średnica
Ania i Marcin gotująmoim wypadku to było- święta. Mazurek tak naprawdę może przybrać kształt kruchych babeczek wypełnionych dżemem. Nie jest więc powiedziane, że to tylko na święta wielkanocne. Jak udekorujecie, to już też inwencja twórcza ;) Możecie nawet świeżymi owocami lub małymi bezikami. Wszelkie chwyty dozwolone! Składniki na ciasto: 300g mąki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy aromatyzowany cytryną(...)gładkie ciasto. Schładzamy przez ½h w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 7mm, przygotowanym wcześniej z kartki szablonem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy
Kuchnia w czekoladzieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka, jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem, są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką(...)dodatkiem rzodkiewki i curry, smakują wyśmienicie. Wszystkie 3 przepisy są szybkie i proste w wykonaniu. Polecam na zbliżające się Święta Wielkanocne Do dekoracji nie zapomnijcie użyć szczypiorku, kiełek rzodkiewki lub koperku. Jajka podałam na pięknym ceramicznym półmisku od M.krasnakornak Jajka faszerowane na 3 sposoby Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka
Marta GotujeTaki barszcz wielkanocny robiło się w moim domu rodzinnym od zawsze. To nasza tradycyjna, wielkanocna potrawa na Zamojszczyźnie. Robimy go raz w roku i zawsze kojarzy nam się ze świętami. A po świętach jeszcze przez kilka dni zjadamy go ze smakiem, jeśli oczywiście zostało nam trochę zakwasu. Do barszczu wrzucamy wszystkie rodzaje mięsa jakie mamy (gotowane, pieczone, wędzone
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka ? jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem ? są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką(...)dodatkiem rzodkiewki i curry, smakują wyśmienicie. Wszystkie 3 przepisy są szybkie i proste w wykonaniu. Polecam na zbliżające się Święta Wielkanocne Do dekoracji nie zapomnijcie użyć szczypiorku, kiełek rzodkiewki lub koperku. Jajka podałam na pięknym ceramicznym półmisku od M.krasnakornak Jajka faszerowane na 3 sposoby Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka
Marta GotujeWielkanocne potrawy z Marco Ghia - warsztaty kulinarne Ostatnią sobotę przed Wielkanocą spędziłam na pysznych warsztatach zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool , która znajduje się na warszawskiej Pradze na terenie Soho Factory przy ul. Mińskiej 25. Bardzo lubię to studio kulinarne, że względu na bardzo fajną atmosferę jaka tam panuje. Dobrze jest się uczyć i szkolić w przyjaznym do tego miejscu(...)Warsztaty poprowadził Szef Marco Ghia, a ich tematem przewodnim - bo jakże mogło by być inaczej o tej porze roku - były włoskie potrawy wielkanocne. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: terrinę z wątróbki cielęcej po wenecku terrinę wieprzową z suszonymi owocami i pistacjami jagnięcinę po neapolitańsku z zielonym groszkiem duszony ogon wołowy alla vaccinara smażone placuszki z ryżu po florencku Wszystkie dania wyszły
Kulinarne przygody GatityMazurek Wielkanocny powinien charakteryzować się pięknymi ozdobami - to wręcz dzieło artystyczne! Do przyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj(...)smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny, okrągły, w każdej wersji prezentuje się wspaniale. Ile wersji, tyle smaków, Wielkanoc jedna:) I choć Mazurek jest typowo Wielkanocnym deserem - mogłabym go przygotowywać w różnych wersjach na inne okazje, nie tylko na Wielkanoc - jest taki prosty w przygotowaniu, a prezentacja - jak tylko poniesie nas kulinarna fantazja! Składniki: na ciasto
Zasmakuj Kuchniobowiązków oraz przygotowania do świąt sprawiły, że zaniedbałam odrobinę bloga :) Dlatego teraz szybciutko nadrabiam zaległości ! Pomiędzy pieczeniem mazurków a dekorowaniem babeczek przygotowałam te oto galaretkowe jajka! Idealne na Święta Wielkanocne, gdyż skorupki po jajkach - które wykorzystywałam do wypieków idealnie nadały się jako formy na galaretki. Składniki: 10 skorupek po jajkach 4 plasterki szynki konserwowej kawałek czerwonej papryki groszek konserwowy kukurydza
Taste Therapy