podobały mi się małe chlebki dokładane do koszyczka ze święconką. W tym roku postanowiłam przygotować całą partię i poświęcić im osobny post. Te chlebki nie są może aż tak wielkanocne jak bułeczki z krzyżykiem , ale za to bardziej uniwersalne. Polecam :) Składniki na 6-8 chlebków-bułeczek: 160 g mąki chlebowej (typ 750, może też być 650) 1 łyżeczka soli
Pełny talerzKolejny mazurek wielkanocny, tym razem jeszcze tańszy i szybszy do zrobienia. Mimo tego, że to tylko kruche ciasto i dżem pomarańczowy to całość jest bardzo smaczna. A do tego ładnie się prezentuje. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego kilka wiśni kandyzowanych płatki migdałowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszna, delikatna i subtelna w smaku Pascha Wielkanocna z kandyzowanymi owocami i prawdziwą wanilią <3 Smakuje trochę jak sernik, trochę jak panna cotta. Przepis znalazłam na stronie ugotuj.to. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry tłustego mleka 1 laska wanilii 500 ml kwaśnej śmietany 6 jaj 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru kandyzowane owoce (u mnie wiśnie, skórka
My Culinary ArtSzukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach , w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Ponieważ babka migdałowa nam smakowała, postanowiłam przygotować kolejny przepis na babkę z tej książki. Wybór padł na babkę ponczową. Babka wyszła smaczna, ale zmieniłam przepis. Dodałam mleko, które chyba przez pomyłkę zostało
królestwo garówJedni nie wyobrażają sobie śniadania Wielkanocnego bez żurku, są tacy, którzy uwielbiają barszcz biały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej i jajka na pół-miękko to genialne połączenie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt. Składniki (na 2-4 porcje): 2 litry warzywnego bulionu 2 pietruszki kawałek
Mango PapajaCzęsto na stołach wielkanocnych MAZURKI do nas się uśmiechają i mnóstwo bakalii w sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem
Moniki SmakołykiCzekoladowe jaja to świetny pomysł na Wielkanocny deser. Prosty w wykonaniu że nawet dzieci Wam pomogą a szczególnie przy czekoladzie jak mój 4,5-latek "... tato, ja będę mieszał czekoladę ... " - zobaczcie zdjęcia poniżej jak to robił ;) Składniki : 200 gr gorzkiej czekolady (użyłem z dod. pomarańczy) 1 serek mascarpone 100 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru konfitura brzoskwiniowa
Mechanik w kuchnijuż chyba ostatni wpis wielkanocny jaki dla Was przygotowałam, bo na święta wyjeżdżamy :) Chcę Wam pokazać w jaki fajny sposób można podać jajka z efektem popękania. Potrzebujemy tylko sok aroniowy, który zabarwi nam jajka. Kiedyś robiłam takie jajka, barwiąc "popękania" herbatą- możecie zobaczyć tutaj jak mi wyszły. Samo przygotowanie jest bardzo proste, tylko przy obieraniu trzeba być bardzo ostrożnym
Aga w kuchniChcecie zaskoczyć gości na wielkanocnym śniadaniu? Koniecznie podajcie im fioletowe jajka. Barwione naturalnie przy pomocy buraków. Wyglądają fantastycznie, a farbowanie tylko nieznacznie wpływa na ich smak :) Polecamy Czas przygotowania: cała noc Ilość porcji: 3 jajka Składniki: 3 ugotowane jajka 1 burak Burak gotujemy około godzinkę, aż będzie miękki. Wodę z gotowania zlewamy do miski i dorzucamy pokrojonego na kilka
Kolizje SmakówJajka marmurkowe, jajka po berlińsku, Soleier... zwał jak zwał, ważne, że ten wielkanocny smakołyk jest w naszej rodzinie od co najmniej 6 pokoleń :) I bardzo dobrze, bo go uwielbiam. Przyznam nieskromnie, że w zeszłym roku na świątecznym śniadaniu zjadłam osiem :D SKŁADNIKI: - jajka - łupiny cebuli - sól - kminek - woda ILOŚĆ ŁUPIN CEBULI zależy od od ilości jajek, garnka i wielu innych
Kuchnia bezglutenowa LoliŚwiąteczna ,szynka z indyka , parzona w piekarniku Wielkanocne święta , zawsze są okazją do upichcenia czegoś pysznego , a że wiosna w ataku , także lekkiego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyjajka faszerowane na Wielkanoc - mają wszystko to , co najbardziej nam smakuje w te święta - jest jajko, chrzan, majonez i szynka :) Do tego szczypiorek i przyprawy i idealne jajka wielkanocne gotowe! SKŁADNIKI 6 jajek ugotowanych na twardo 3 plasterki szynki konserwowej 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki majonezu sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż
Moje Kuchenne Rewelacjekropelki gorzkiej czekolady; babka jest słodka, ale wyważona, a wyrazisty smak czekolady świetnie tutaj pasuje. Jej kurczaczkowy kolor i uroczy, żółty lukier sprawiają, że pięknie będzie wyglądać na każdym wielkanocnym stole. Polecam! Babka ajerkoniakowa z czekoladą Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 150 g cukru 150 g miękkiego masła 4 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanocna gwiazda na stole. Żur. Czy na późne śniadanie, czy na obiad – mój żurek to zawsze bezkompromisowa wersja ‘na bogato’. Wielowymiarowy – mocno aromatyczny, perfekcyjnie kwaśny, gładki. Z unoszącym się znad talerza aromatem przypraw i ziół, który jest nie do pomylenia z niczym innym. W każdym domu żur robi się inaczej – ja robię go dokładnie tak. Uwielbiam żurek. Na szczęście
Karo in the Kitchentradycji postnych dań wielkanocnych można by było pisać wiele, bo ile jest regionów tyle ich odmian, ale chyba wszędzie ich symbolem są śledzie. Mimo,że teraz już tak rygorystycznie nie przestrzega się Wielkiego Postu jak kiedyś, nadal w tradycji śledź jest widziany jako to główne postne danie. Można je robić na wiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce
Bon appetit mon amie