wielkanocne - 4748 przepisów (strona:172/317)

Babka Wielkanocna Tulipan 159

Babka tulipan nie tylko smakuje, ale również bardzo ładnie się prezentuje. Jak każda babka łatwa w wykonaniu. Polecam na Wielkanocny stół. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne babki i ciasta, które Wam polecam. Ta babka ma w sobie trzy smaki, pieguska z makiem, babka kisielowa, budyniowa i kakaowa. Czyli takie cztery w jednym. Żródło Ciasta

O kuchni z uczuciem
Keks 124

Dziś nadrabiam trochę zaległości i prezentuje ciasto pochłonięte w Święta Wielkanocne - Keks. Keks pasuje w zasadzie na każdą okazję: święta, wizyta rodziny, ploty z koleżanką, piknik z przyjaciółmi. Ciasto ma tylu samych zwolenników, co przeciwników - ja kiedyś go nie znosiłam, a dziś chętnie pogryzam ;-) KEKS 300 g mąki pszennej 150 g masła 200 g cukru 4 jaja 1 łyżka proszku

peggiwkuchni
Tęczowe „pisanki” 267

Kolorowe galaretki w kształcie jajek ozdobą wielkanocny stół i ucieszą dzieci. Składniki 1/2 galaretki cytrynowej 1/2 galaretki brzoskwiniowej 1/2 galaretki truskawkowej 1/2 galaretki niebieskiej 1/2 galaretki agrestowej 6 jajek wytłaczanka 1. Delikatnie nakłuwamy każde jajko, zdejmujemy kawałek skorupki. Zawartość przelewamy do … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową 155

Mazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jajka Faszerowane z Pieczarkami 216

Witam serdecznie Propozycja na pyszne jajka faszerowane z pieczarkami, które można przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne, jeżeli ktoś jeszcze takich faszerowanych jajek nie robił to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 6 jajek ugotowanych na twardo 50 g pieczarek 3 łyżki usiekanego szczypiorku 2 łyżki bułki tartej do smaku: sól, pieprz olej lub masło do smażenia Link do filmu

Uwaga Babcia Gotuje
Babka szpinakowa z migdałami 194

Taką babkę polecam zrobić na zbliżające się święta wielkanocne. Ma piękny wiosenny kolor i jest pyszna. Z pewnością zaskoczycie nią gości i będzie też piękną ozdobą stołu. Wypieki z dodatkiem warzyw to super pomysł. Składniki: 3 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 300 g maki pszennej 350 ml oleju rzepakowego 200 g szpinaku rozdrobnionego

Ala piecze i gotuje
Jajka zapiekane ze szpinakiem i szynką w kremowym sosie 128

naprawdę pyszne! Kremowy, aksamitny sos z dodatkami smakuje wybornie. Niewielka ilość parmezanu nadaje odrobinki ostrości, a świeży tymianek cudownie aromatyzuje całość. Takie jajka nadają się doskonale zarówno na śniadanie wielkanocne, jak też na sobotnio-niedzielne rozpoczęcie dnia :) Składniki (na 4 porcje): 4 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 70 ml śmietanki 30% 150 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej

MyCookBook.pl
Jajka z sosem jogurtowym z bazylią i jarmużem 105

Kolejna propozycja na śniadanie Wielkanocne. Tym razem bardzo lekka bo z sosem na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem bazylii i jarmużu. Całość bardzo smaczna i wprost dla każdego, nawet dla tych, którzy nawet w święta wolą pozostać na diecie. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo (gotujemy około 6 minut od zagotowania wody z jajkami) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego garść jarmużu

Mango Papaja
Marynowane jajka 141

Święta Wielkanocne coraz bliżej. Najwyższa pora zacząć myśleć nad tym co dobrego postawimy na naszym stole.  U mnie co roku pojawiają się oczywiście  tradycyjne potrawy (zapraszam do zakładki  z daniami na Wielkanoc ), ale co roku zawsze staram się, żeby na świątecznym stole pojawiło się jakieś nowe danie

Kulinarne przygody Gatity
Babka majonezowa 193

  Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 szklanka cukru; 4 jaja; 1/3 szklanki majonezu; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: Forma do

Gospodyni Miejska
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 286

Jabłkowo - migdałowy bukiecik :-) Wiosennie, choć za oknem co i rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru

maniapieczenia
Makowy pleśniak 382

przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao puszka masy makowej Helio Z podanych składników

Cynamonowe szczęście
Babka budyniowo – cytrynowa 197

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i sokiem z cytryny. Wyszła przepyszna – miękka, delikatna o pięknym cytrynowym aromacie. Długo utrzymuje świeżość. Jest szybka i łatwa do zrobienia. Należy tylko pamiętać aby wszystkie składniki były

Marta Gotuje
Pasta z sera żółtego z jajkiem i cebulką. Pasta serowa. 253

Szybka, prosta w wykonaniu pasta z sera żółtego. Doskonała na kanapki jako  smarowidło, do krakersów jako przekąska, a w wersji wielkanocnej jako farsz do jajek czy wędliny.  Polecam :) Składniki - 15 dkg sera żółtego ( najlepiej twardego, pikantnego w smaku ) - 1 jajko - 2 łyżki majonezu ( u mnie majonez kremowy Folwark ) - 1 łyżeczka musztardy - 3 łyżki posiekanej zielonej cebulki - sól, pieprz

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet domowy 178

Dzisiaj propozycja na pasztet domowy. Idealny zarówno na Święta Wielkanocne, jak i na co dzień. Domowy pasztet jest bardzo prosty do zrobienia. Wymaga jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart. Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki): mięso na pasztet: 30 dag karkówki 40 dag łopatki 20 dag boczku świeżego 1 podwójna pierś z kurczaka

Smak mojego domu