Mazurki wywodzą się z kuchni polskiej i przygotowuje się je w okresie Wielkanocy. Mazurki wielkanocne są to niskie ciasta, najczęściej kruche, wypełnione masą, wykończone dużą ilością lukru lub polewą. Continue reading Mazurek kajmakowy at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plChałwowy mazurek wielkanocny jest to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika chałwy. U mnie na Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka z masą chałwową, gdyż wszyscy uwielbiamy mazurka w takiej właśnie odsłonie. Continue reading Mazurek chałwowy at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plJajka barwione w koncentracie barszczu to moja propozycja na wielkanocny stół, ale i nie tylko. Można je przygotować zarówno na różne uroczystości jak i tak po prostu na śniadanie lub kolację. Ładnie się prezentują a samo ich leżakowanie w koncentracie nie trwa dłużej niż godzinę, aby nabrały ładnego koloru. Przygotowałam je wczoraj pierwszy raz i zarówno ja jak i goście
Zrób to smaczniemoja podpowiedź na przepis na tartę, która z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Jest z rodzaju tych słodkich, ale w połączeniu z kruchym, delikatnym ciastem, osłodzi podniebienia już małym kawałkiem. Jeżeli jesteście amatorami smaku kwiatu róży, to uwiedzie Was ona smakiem. Posypana płatkami migdałowymi i kokosowymi. Pachnie wiosną i różą! W święta może być własnie tym wypiekiem, które rozpieści
Raj dla PodniebieniaPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty w przygotowaniu
Kuchnia MagdaLenyPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty w przygotowaniu
Kuchnia MagdaLenyrodzajami mas: śmietankowej oraz kajmakowej w towarzystwie soczystej pomarańczy- zarówno w galaretce, jak i postaci samego owocu. Jest orzeźwiająco- ciasto w takiej formie z powodzeniem możemy podać nawet po Wielkanocnym obiedzie, mając pewność, że nie będzie przesytu. Kajmak, owoc i śmietanka= słodycz w zrównoważonej postaci 😊 Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku
Domowe ciastaznakomita przystawka, która sprawdzi się na świątecznym stole. U nas pojawia się zawsze na Boże Narodzenie, gdzie w Wigilię serwujemy postne dania rybne. Pasuje jednak doskonale także do wielkanocnego menu oraz innych uroczystości. Jest banalna i szybka w przygotowaniu a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje. Składniki – rolada szpinakowa z łososiem: 250 g świeżego szpinaku
Ola la LCHFnią balon. To samo powtórzyłam z innymi kolorami. Gotowe balony pozostawiłam na 24 godziny do wyschnięcia. Następnie delikatnie przekułam balony i usunęłam je z wnętrza jajek. Gotowymi jajkami udekoruję wielkanocny stół i ułożę je na komodzie. Jestem ciekawa jak Wy ozdobicie swoje domy. Pochwalcie się! Artykuł Jajka z muliny DIY pochodzi z serwisu figasmakiem.pl
Figa S-makiemnią balon. To samo powtórzyłam z innymi kolorami. Gotowe balony pozostawiłam na 24 godziny do wyschnięcia. Następnie delikatnie przekułam balony i usunęłam je z wnętrza jajek. Gotowymi jajkami udekoruję wielkanocny stół i ułożę je na komodzie. Jestem ciekawa jak Wy ozdobicie swoje domy. Pochwalcie się! Artykuł Jajka z muliny DIY pochodzi z serwisu figasmakiem.pl
Figa S-makiemnią balon. To samo powtórzyłam z innymi kolorami. Gotowe balony pozostawiłam na 24 godziny do wyschnięcia. Następnie delikatnie przekułam balony i usunęłam je z wnętrza jajek. Gotowymi jajkami udekoruję wielkanocny stół i ułożę je na komodzie. Jestem ciekawa jak Wy ozdobicie swoje domy. Pochwalcie się! Artykuł Jajka z muliny DIY pochodzi z serwisu figasmakiem.pl
Figa S-makiemTym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć :D Jak na większości stołów wielkanocnych u mnie też królują jajka. Nie chcę podawać ich tylko w tradycyjny sposób - z majonezem, ale coś urozmaicać. Chyba nawet się to udaje :D Pierwsza z odmian to jajka faszerowane łososiem wędzonym. Patrząc na koszty tego dania, to nie jest aż tak drogie jakby można myśleć. Nie trzeba przecież uruchamiać produkcji
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Święta wielkanocne mają do siebie ...żurek :D Chyba już jest odpowiednia pora, aby przygotować składniki na swojski żurek. Nie ma nic trudnego w jego przygotowaniu. Robi się pierwszy raz, drugi, trzeci, potem już samemu się coś kombinuje i dochodzimy do własnego przepisu. Jak dla mnie przepis, nie jest po to by sztywno się go trzymać. Coś nam może
Pieprzyć z FantazjąWiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale jeszcze mi zostało takie zdjęcie niewrzuconej babki Więc podrzucam Wam i sobie, żeby przepis zapamiętać. Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2/3 szklanki majonezu – majonez powinien być w temperaturze pokojowej 90 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 i 1/2 łyżeczki
MojaQchnia.pl