Przepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne potrawy Wielkanocne SKŁADNIKI 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg karkówki, 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6 jajek czerstwa 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kilka liści laurowych 4 łyżki
RAROSSATradycyjnie czas uciekł mi tak szybko, że nawet nie zorientowałam się kiedy Środa Popielcowa zamieniła się w praktycznie Wielki Tydzień. Tradycyjnie już jestem nieprzygotowana. Nie zdążyłam z nowymi, typowo wielkanocnymi przepisami, nie mam nawet jeszcze pomysłu co będziemy przygotowywać na Święta. Na swoje usprawiedliwienie mam to, iż w tym roku pogoda w ogóle nie przypomina, że to już Wielkanoc(...)wiosna. Aura bardziej wskazuje na Boże Narodzenie Mam jednak dla Was przepis na Dietetyczne ciasto cytrynowe . Dla mnie jest zamiennikiem tradycyjnej baby wielkanocnej. Jednak ma kilka istotnych zalet, których baba nie ma Jest bezglutenowe, nie ma mleka i jaj (co jest bardzo istotne z punktu widzenia alergików). Poza tym jest dużo prostsze w przygotowaniu i szybsze (potrzebujesz jedynie 10 minut
365 dni dookoła kuchniMoja Książka Kucharska CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN Sos chrzanowy. Kremowy sos z chrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować(...)przekładamy do słoiczka i zakręcamy. Tak przygotowany sos chrzanowy przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowania majonezu chrzanowego, różnego rodzaju sosów itp. fot. Moja Książka Kucharska CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN SKŁADNIKI : ok. 200g korzenia chrzanu, utartego 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu sól, sok z cytryny, cukier puder do smaku PRZYGOTOWANIE
Moja Książka Kucharskamoją zgubę…he, he…Babeczki bananowe uzależniają! Gdyby nie mój zdrowy rozsądek zjadłabym chyba z 5 na raz! Babeczki bananowe udekorowałam iście świątecznie. Sądzę, że to fajny wielkanocny deser! Babeczki bananowe Składniki: 18 sztuk Ciasto na babeczki 2 jajka 100 ml oleju 200 g cukru 1 duży banan ½ łyżeczki soli 220 g pszennej mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
codojedzeniaCzyż one nie są piękne? Widzicie je już w swoich wielkanocnych koszyczkach, bądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : - 3 szklanki mąki pszennej - 1 opakowanie drożdży instant (7g) - 1 szklanka ciepłej wody (250ml) - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - 1/4 szklanki
CookYourselfbabce. Takiej, której wykonanie nie zajmie nam dużo czasu, a efekty okażą się przepyszne. Domowe wypieki tworzą najlepszy kontekst dla miłych spotkań. Doceniamy je szczególnie przed świętami. A na wielkanocnym stole babki po prostu nie powinno zabraknąć. Podajemy więc drugi przepis Agaty na babkę – fantastyczną na Wielkanoc, ale nie tylko. Takie ciasto zniknie raz dwa! Jeżeli nie mamy formy
KulinarneImpresje.plMazurek! Król wielkanocnego stołu. To jedno z najpopularniejszych ciast wielkanocnych pojawiających się na stołach. Jedni twierdzą, że mazurki przywędrowały do Polski wraz z Turkami, inni zaś, że ciacho to ma swoją genezę na Mazowszu – wszak dawne określenie mieszkańców tamtego regionu to właśnie Mazur. A może te dwie historie są ściśle ze sobą powiązane? Zazwyczaj wypieki te są przygotowywane na cieście
Kate's Kitchenblogu. Im także moja propozycja wybitnie smakowała. Lepszej rekomendacji nie można sobie chyba wyobrazić, zatem do dzieła! Krem może również stanowić świetną propozycję na pierwsze danie w obiedzie Wielkanocnym, jej piękny kolor idealnie będzie pasować do wiosennego stołu, a marchewki uwielbiają wielkanocne króliczki, czyż nie? Do tego zupa właściwie robi się sama, można dzięki temu zaoszczędzony czas w kuchni poświęcić
Garniec MagalieRówno 1go marca miałam przyjemność przenieść się z szarej codzienności do wielkanocnego dworu w Woli Suchożeberskiej gdzie odbyły się kulinarne warsztaty świąteczne z marką Sokołów . Czwartek spędziłam w miłym towarzystwie, w pięknych wnętrzach, gotując pyszne potrawy a badacz kultury epoki nowożytnej, dr Michał Choptiany z Uniwersytetu Warszawskiego, na początku spotkania opowiadał nam o tradycjach związanych(...)nadchodzącym wielkanocnym czasem, a potem pod czujnym okiem Dominika Moskalenko przygotowaliśmy 4 mięsne dania. Szczególy spotkania znajdziecie w poniższym linku, ja zapraszam Was na fotorelację (zdjęcia udostępniła marka Sokołów, za co bardzo dziekuję). http://www.smakidobregozycia.pl/akademia-smaku/styl-zycia-2/132-wielkanocne-inspiracje-w-akademii-smaku-sokolow moje pierwsze próby z Termomixem... nakładanie sosu tatarskiego w koperty ze schabu Chef dogląda i pilnuje... Silna ekipa warsztatowa :) Powstały takie oto smakołyki
Dzieje kuchennej WiewióryMazurek to typowo wielkanocne kolorowe i bardzo słodkie ciasto. Ja zamiast jednego dużego zrobiłam mnóstwo małych mazurków i to w dwóch wersjach. Pomysł okazał się świetny i nie było problemu z krojeniem,no i super dekoracja wielkanocnego stołu. Mazurki zrobione kilka lat temu,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga. I wersja - okrągłe mini
Kolorowa kuchnia ElkiPropozycja na Wielkanocny stół, czyli migdałowa babka. Szybka i łatwa w wykonaniu, bo wystarczy wszystko wymieszać, lista składników też nie za długa, a efekt naprawdę niesamowity. Babka dzięki mielonym migdałom zachowuje długo świeżość, bo jest lekko wilgotna, a do tego ma lekko chrupiącą skórkę. Składniki na formę 1,5 – litrową , czyli tyle ile pomieści tortownica o średnicy(...)czym Ci się wymarzy, u mnie to lukier przygotowany z cukru pudru i soku z limetki, oraz odprażnone na suche patelni płatki migdałowe. Smacznego! Artykuł Wielkanocna babka migdałowa pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po kolei. Dzisiejsza babka jest mniej krucha niż babka majonezowa , bardziej zbita, mocno wilgotna – przypomina trochę babkę mojej babci , ale wyraźnie czuć w niej wanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Piekłam
CiastkozercyPotrawy wielkanocne w Polsce są pyszne. Uwielbiam babki i mazurki. Zawsze jednak robię też jajka faszerowane wielkanocne . Tym razem są to jajka faszerowane łososiem i żółtkiem z dodatkiem najlepszego majonezu. Uwielbiam robić jajka faszerowane. Tutaj nic się nie zmarnuje. Kawałki białek i żółtek zawszę lądują w paście, którą faszeruję ugotowane na twardo jajka. Oprócz dobrego majonezu, do jajek faszerowanych obowiązkowo
AniaGotuje.plMazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym , lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj Składniki: Kruche ciasto
Oryginalny smakbabeczki czy muffiny sprawdzą się nie tylko na deser (w słodkiej wersji) ale i na drugie śniadanie czy kolację, jeśli przyrządzimy je w wytrawnej wersji, które będą idealne na Wielkanocny stół . Moja dzisiejsza propozycja to muffiny z pieczarkowo-serowym nadzieniem. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej oraz pełnoziarnistej. Dodałam też odrobinę majonezu ( w święta Wielkanocne nie może go zabraknąć
Health-Fit-Life