wielkanocna - 5554 przepisów (strona:46/371)

Prosty mazurek kajmakowy 807

płaskim wypiekiem z dużą ilością bakalii. Także historia Polski zdaje się potwierdzać tę teorię, ale jak było naprawdę? Tego już się pewnie nie dowiemy. Wiadomo jednak, że ten typowo wielkanocny smakołyk miał początkowo swoją, trochę już zapomnianą symbolikę. Stanowił zwieńczenie trwającego 40 dni postu, dlatego był tak słodki oraz bogato dekorowany. To była swoista nagroda, ukoronowanie okresu pełnego wyrzeczeń, którym(...)prawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka

Ratunku obiad
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 176

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy.  U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować(...)wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy! Składniki: *1,5 szklanki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka + 4 łyżki śmietanki 30%3/4 szklanki brązowego cukru1 łyżka cukru z wanilią1 łyżka miodu naturalnego wielokwiatowego (u mnie miód drahimski)4 jaja (żółtka i białka oddzielić)1 kostka masła (200 g) Na przełożenie:konfitura

Symfonia Smaków
Roladki z tortilli z białym serem, szynką i chrzanem 49

przepis był zupełnie nieplanowany. Pomyślałam jednak, że może kogoś zainspiruję tą prostą i smaczną przystawką. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że nie będzie ona moim świątecznym ulubionym dodatkiem wielkanocnym. Zdecydowanie bardziej w moim klimacie są faszerowane jajka lub jajka w sosie tatarskim. No, ale dobra, niech już będzie. Może akurat komuś to przypasuje. Nawet jak nie teraz, to przy okazji(...)innych okazji. Dzisiaj jeszcze siądę i porządnie przeanalizuję moje pomysły na wielkanocne potrawy, nie wiem czy są do końca przemyślane. Po tym pierwszym dniu gotowania trochę się zniechęciłam. Grunt jednak, że siadłam i napisałam tego posta. Póki co, uciekam. Odezwę się w środę. Chyba :). Składniki: 3 placki tortilli 9 cienkich plastrów dużej szynki 200 g tłustego sera białego 1 łyżka

Kardamonovy
Torcik warstwowy, pistacjowo - bezowy 50

Wpadło mi w ręce kilka gazetek poświęconych wielkanocnym,  mniej lub bardziej wymyślnym przepisom na słodkości. Wybrałam kilka, kryterium stanowiła ich nieoczywistość :) Dziś u mnie właśnie jedna z tych gazetkowych receptur. Przepis na obłędny w smaku torcik.  Upiekłam go tydzień temu. Dziś, dopiekając sernik pistacjowy,  z kolejnego ciekawego przepisu Wielkanoc 2022,  przypomniałam sobie o zaniedbaniu publikacji tego(...)posta.  Nakłaniam do wykorzystania mojej propozycji  wszystkich poszukujących ciasta wyjątkowego,  nie tylko na wielkanocny stół.  Cztery warstwy miękkiego, biszkoptowego ciasta,  okryte cieniutką bezą z chrupiącymi migdałami.  Pomiędzy tą waniliową miękkością włożony krem - gęsty,  na bazie mascarpone i śmietanki, subtelnie pistacjowy w smaku.  Akcent owocowy w konfiturze z owoców  leśnych jest doskonałym

Kronika Piekarnika
Babka Zebra 73

Babka Zebra to efektownie wyglądające dwukolorowe ciasto, które możemy upiec na święta Wielkanocne. To ciasto robi się podobnie, jak tradycyjny biszkopt z tą różnicą, że konsystencja ciasta przed upieczeniem jest gęściejsza. Ponadto do tego ciasta dodajemy olej rzepakowy i wodę, najlepiej gazowaną, ponieważ przez to babka Zebra po upieczeniu będzie bardziej pulchna. Surowe ciasto przed wylaniem do formy dzielimy(...)zdolności kulinarnych. Taka babka Zebra za każdym razem będzie miała inny wzór, a możemy ją również upiec w okrągłej tortownicy, wówczas nie będzie nam się ono kojarzyć ze świętami Wielkanocnymi. Dlatego polecam wypróbować ten przepis przy każdej innej okazji i zrobić ciasto np. do popołudniowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Babkę Zebrę: 400 g mąki pszennej 250 g cukru

Danka Pichci
Najlepsze przepisy na jajka faszerowane 83

Jajka faszerowane to bardzo smaczna przekąska, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Idealnie sprawdzą się na domowe imprezy, a także na święta, szczególnie Wielkanocne, ponieważ to właśnie one kojarzą nam się z jajkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz do jajek można przygotować na wiele różnych sposobów, tworząc ciekawą kompozycję smakowe, a także wizualne. Takie jajka faszerowane pięknie prezentują się(...)albo i stety szybko znikają, bo każdy je uwielbia. Takie domowe przekąski zawsze szybko się rozchodzą. Poniżej zaprezentuję Wam kilka sprawdzonych przepisów na faszerowane jajka. Idealna przekąska Wielkanocna i nie tylko. Zapraszam do zapoznania się z poniższymi przepisami. Wszystkie są pyszne! 1. Jajka faszerowane pieczarkami Przepis na: Przepiski.pl 2. Jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką Przepis

Damusia.pl
Pasztet z królika 58

Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h   Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy z królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej(...)Dodać jajka 11. Wlać wywar spod królika 12. Doprawić solą i pieprzem 13. Foremki wysmarować tłuszczem 14. Przełożyć farsz do foremek 15. Zapiec Poprzedni 1 z 15 Następny Więcej Wielkanocnych przepisów znajdziecie poniżej: http://kuchniawedwoje.pl/category/okazje/wielkanoc/ Artykuł Pasztet z królika pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJKIEM 138

WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJKIEM to dobry przykład wielkanocnego dania, które bardzo zyskuje na chwili poświęconego mu czasu. Pięknie prezentuje się na stole i zachwyca smakiem, a spędzimy nad nim tylko chwilę dłużej! Zachęcamy do eksperymentów - udoskonalcie sałatkę, dodając swoje ulubione warzywa! Artykuł WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
PASCHA CZEKOLADOWA 98

Rozpływająca się ustach z dodatkiem chrupiących orzechów - taka jest nasza wielkanocna PASCHA CZEKOLADOWA! To propozycja nie do odrzucenia! Artykuł PASCHA CZEKOLADOWA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
BABECZKI CYTRYNOWE 76

Soczyście żółte, wiosennie lekkie i przepyszne! To nasze wielkanocne BABECZKI CYTRYNOWE! Proste w wykonaniu, idealne w smaku. Musisz ich spróbować! Artykuł BABECZKI CYTRYNOWE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 97

Przepisów na jajka faszerowane jest bardzo dużo, co sprawia, że za każdym razem smakują one inaczej. Jednak trudno wszystkim dogodzić, bo każdy lubi coś innego. Dlatego na święta Wielkanocne przygotowuję kilka wersji tego dania. Dla tych, co uwielbiają suszone pomidory to mam przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem feta. Taki sposób zrobienia jajek jest bardzo prosty i szybki(...)pomidory zawsze w lodówce (tak jak ja) to takie jajka zrobicie w mgnieniu oka. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami z dodatkiem sera feta zachwycą swoim smakiem nie tylko podczas świąt Wielkanocnych, ale przy każdej innej okazji. Taka przekąska świetnie prezentuje się na każdym stole i na pewno wielu osobom przypadnie do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Danka Pichci
Wegański mazurek migdałowo-kokosowy 95

Mazurki kojarzą się ze świętami Wielkanocnymi i tylko wtedy się je wypieka. Uchodzą za tradycyjny polski wypiek i nazwa rzekomo nawiązuje do Mazur. Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu

greenscarf