Jajka marmurkowe, jajka po berlińsku, Soleier... zwał jak zwał, ważne, że ten wielkanocny smakołyk jest w naszej rodzinie od co najmniej 6 pokoleń :) I bardzo dobrze, bo go uwielbiam. Przyznam nieskromnie, że w zeszłym roku na świątecznym śniadaniu zjadłam osiem :D SKŁADNIKI: - jajka - łupiny cebuli - sól - kminek - woda ILOŚĆ ŁUPIN CEBULI zależy od od ilości jajek, garnka i wielu innych
Kuchnia bezglutenowa LoliŚwiąteczna ,szynka z indyka , parzona w piekarniku Wielkanocne święta , zawsze są okazją do upichcenia czegoś pysznego , a że wiosna w ataku , także lekkiego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyjajka faszerowane na Wielkanoc - mają wszystko to , co najbardziej nam smakuje w te święta - jest jajko, chrzan, majonez i szynka :) Do tego szczypiorek i przyprawy i idealne jajka wielkanocne gotowe! SKŁADNIKI 6 jajek ugotowanych na twardo 3 plasterki szynki konserwowej 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki majonezu sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż
Moje Kuchenne Rewelacjekropelki gorzkiej czekolady; babka jest słodka, ale wyważona, a wyrazisty smak czekolady świetnie tutaj pasuje. Jej kurczaczkowy kolor i uroczy, żółty lukier sprawiają, że pięknie będzie wyglądać na każdym wielkanocnym stole. Polecam! Babka ajerkoniakowa z czekoladą Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 150 g cukru 150 g miękkiego masła 4 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanocna gwiazda na stole. Żur. Czy na późne śniadanie, czy na obiad – mój żurek to zawsze bezkompromisowa wersja ‘na bogato’. Wielowymiarowy – mocno aromatyczny, perfekcyjnie kwaśny, gładki. Z unoszącym się znad talerza aromatem przypraw i ziół, który jest nie do pomylenia z niczym innym. W każdym domu żur robi się inaczej – ja robię go dokładnie tak. Uwielbiam żurek. Na szczęście
Karo in the Kitchentradycji postnych dań wielkanocnych można by było pisać wiele, bo ile jest regionów tyle ich odmian, ale chyba wszędzie ich symbolem są śledzie. Mimo,że teraz już tak rygorystycznie nie przestrzega się Wielkiego Postu jak kiedyś, nadal w tradycji śledź jest widziany jako to główne postne danie. Można je robić na wiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce
Bon appetit mon amieajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru. Do tego zielone przybranie i od razu chce się sięgnąć po takie jajo! Gorąco zachęcam do ukręcenia majonezu własnoręcznie (nie ma on sobie równych!), jeśli jednak
Food Squaremorze łez ale dzięki temu wszystkie kanaliki łzowe i węchowe odkażone. Polecam gorąco, chrzan - korzeń można nabyć na ryneczkach czy nawet w marketach i trzemy i zajadamy. Na wielkanocnym stole nie może go zabraknąć. Domowy chrzan z jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedomowej ćwikły z chrzanem nie ma u mnie świąt wielkanocnych, tak od lat i tak już zostanie. Zrobiłam trochę inną wersję tradycyjnej ćwikły bo z jabłkiem i wyszła znakomita, polecam gorąco. Ćwikła z chrzanem i jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSernik to u mnie w domu obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole, a ten po prostu rozpływa się w ustach, jest pyszny. Składniki: Herbatnikowy spód: 200 gram ciemnych herbatników 100 gram margaryny Ser: 1,20 kg sera białego twarogowego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 mały jogurt naturalny (180 gram) 200 gram śmietany 18 % 6 jajek
Kuchnia u BietkiFaszerowane jajka obowiązkowo muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Tak naprawdę można je nadziewać wszystkim na co tylko mamy ochotę. Ja miałam ochotę na suszone pomidory oraz ser pleśniowy i miodową musztardę. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI (20 połówek) 10 jaj 5 suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu kilka listków świeżej bazylii 50g sera z niebieską pleśnią łyżeczka musztardy miodowej łyżka majonezu szczypiorek
DefinicjaSmakuWami nie zgodzę. Przygotowanie tego majonezu zajmuje najwyżej 2 minuty. Smakiem bije na głowę każdy ze sklepowej półki. Jest gęsty, gładki i kremowy. Idealny do sałatki jarzynowej lub wielkanocnego jajka. Do przygotowania majonezu potrzebne będą: *blender ręczny *wysoki pojemnik np. słoik Składniki: 1 jajko 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1/3 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarnypozytywnie zakręcone na punkcie stylizacji i designu blogerki: Ula, prowadząca Interiors design i Dagmara z bloga FOR elements . Naszym zadaniem było wykonanie czterech różnych stylizacji na wielkanocny stół: naturalnej pastelowej vintage w stylu Marii Antoniny black total look Przez 3 godziny mogłyśmy bezkarnie buszować po salonie wybierając elementy naszych stylizacji. Ula i Dagmara obserwowały nasze poczynania, zachęcając
Kulinarne przygody GatityMalutkie babeczki w sam raz do koszyka wielkanocnego. Na jeden kęs lub dwa, ślicznie, urocze i bardzo smaczne. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, część z dodatkiem kakao. Oczywiście bez mleka, tradycyjnie na żółtkach. Zamiast wody możecie użyć mleka i wbić całe jajka. Dodatki też według uznania, nam bardzo posmakowały ze skórką pomarańczową. 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś sałatka która znajdzie się na Wielkanocnym stole. Pyszna polecam zrobić. Składniki: szynka z indyka 300 g ser gouda 300 g seler marynowany Develey 150 g kukurydza z puszki Develey większa połowa jaja ugotowane na twardo 6 szt ananas z puszki cały po odsączeniu majonez 8 łyżek jogurt naturalny 6 łyżek sól i pieprz do smaku Krok 1 Zaczęłam
Różowa kuchnia