Pieczony boczek z płatkami czosnku 108Tak jak obiecałam przy szynce, będzie dużo pieczonego mięsa. Zasada „wiem co jem” jak najbardziej tu pasuje. Mięso wieprzowe rasy puławskiej samo w sobie
To co kocham
Faszerowane jajka w szynce 89Czy wyobrażacie sobie kuchnię bez jajek? Ja do tej pory sobie nie wyobrażałam, bo przecież dodaje się je do wielu potraw: kotletów, pasztetów, naleśników, wypieków, i
To co kocham
Ozorki na zimno w chrzanie 94Czasami mam ochotę na danie, które wymaga poświęcenia mnóstwa cennego czasu. Takim daniem są ozorki, któe co prawda same się gotują, ale są dość pracochłonne, szczególnie
To co kocham
Ciastka ryżowe z serem 92Zdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny. Moje ciastka są
To co kocham
Wiekanocne bułeczki drożdżowe 85Na wielkanocne śniadanie polecam słodkie bułeczki drożdżowe połączone w dużą pisankę. Bułeczki udekorowane są bitą śmietaną udającą biało jajka i morelami – żółtkami. Niby proste drożdżowe
To co kocham
Waflowy torcik wielkanocny 94Wesołego Alleluja! Witam Was świątecznie moim wielkanocnym torcikiem! Składniki: ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 4 opakowania małych wafli okrągłych ? 2 opakowania rurek z kremem ? cukierki-pisanki
To co kocham
Sos chrzanowy z buraczkiem 94Jeśli zostało Wam sporo świątecznej wędliny lub jajek, to proponuję łatwy sos chrzanowy na bazie śmietany, jajek i buraczka czerwonego. Składniki: ? 4 jajka ? 2 łyżki soku
To co kocham
Sałatka z jajkami i tuńczykiem na krakersach 102Sałatka, która ostatnio bije rekordy popularności w polskiej blogosferze kulinarnej. Jest bardzo zaskakująca, efektowna, smaczna i wygląda jak torcik. Zapewniam, że gdy pojawi się na stole
To co kocham
Sernik pastelowa zebra 90Aksamitny sernik o smaku ptasiego mleczka i wyglądzie pastelowej, pomarańczowo-zielonej zebry. Masa serowa jest naturalnie barwiona szafranem i zieloną japońską herbatą Matcha. Idealny na wiosenny
To co kocham
Jajka faszerowane szynką w zielonym sosie 115Zapachniało wiosną i zazieleniło się nieśmiało w przyrodzie. W kuchni też wiosna, ale na talerzu. Zapraszam na faszerowane jajka szynką w zielonym, awokadowym sosie. Jajka i
To co kocham
Babka migdałowa z kawą 103Szybka babka migdałowa do popołudniowej kawy, mimo że sama jest lekko kawowa. Bez glutenu i bez jajek, o piaskowej, puszystej konsystencji. Pisałam już o mojej nietolerancji
To co kocham
Sałatka z mielonką na krakersach 95Kolejna odsłona warstwowej sałatki tortowej na bazie krakersów. Tym razem z mielonką z puszki zamiast tuńczyka jak poprzednio. Sama nie wiem, która smaczniejsza, każda ma to
To co kocham
Jajka faszerowane ćwikłą 101Faszerowane jajka na buraczkowo czyli z dodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie
To co kocham
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 115Uwaga! Ostrzeżenie! Kto raz spróbował bigosu pieczonego w piekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski
To co kocham
Sałatka tatarska z jajkami 88Sałatka ta powstała przez przypadek. Miały być jajka w sosie tatarskim , ale niestety jajka po ugotowaniu bardzo źle się obierały i nieładnie by wyglądały na wierzchu
To co kocham