Pora powoli otwierać sezon grillowy, szaszłyki, karkówka, kiełbaski... UWIELBIAM!!! Składniki: 500 g mięsa wieprzowego opakowanie pikantnej przyprawy do grilla 500 g pieczarek 2 papryki 1 biała
Malinowo w kuchniPierwszy słoneczny i bardzo ciepły dzień postanowiłam wykorzystać i rozpocząć sezon grillowy. Wbrew tradycji mięsnej i kiełbasianej przygotowałam na grilla warzywne szaszłyki. Przygotowane w marynacie warzywa nabrały ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty :) Potrzebne składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 8 pieczarek 8 rzodkiewek 1 papryka czerwona
Łycha smakówTak w tym roku cukinii dostałam od Rodziców, że już sama nie wiedziałam co z niej wymyślić. Leczo w słoikach, leczo mrożone, cukinia na słodko... a
Kuchnia w czekoladzie2 papryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego, 2 pomidory, 4 pełne łyżki kaszy kuskus, tłuszcz do posmarowania papryki Cebulę
królestwo garówlekki posiłek a nawet dodatek do mięska z grilla. składniki: 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia żółta 3-4 pomidory, u mnie malinowe 250 g mozzarelli (dałam taką z kawałka do zapiekanek) zioła włoskie (młynek Kotanyi) olej Bakłażana i cukinię pokroić w plasty o grubości ok 1 cm. Najlepiej aby warzywa były mniej więcej takiej samej wielkości. Plastry bakłażana(...)papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziemy sie goryczki. Następnie plastry cukinii i bakłażana oprószyć z obu stron ziołami włoskimi i skropić lekko olejem. Tak przygotowane plastry warzyw ugrillować na patelni grillowej (lub na grillu). Pomidory pokroić w grube plastry i odstawić. Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć połowę ugrillowanych plasterków, wybierać te większe. Na każdym
Monia miesza i gotujemacie dość gotowanego kalafiora z bułką tartą, warto spróbować go w jego najprostszej postaci - świeżego. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej surówki, nie miałam pojęcia z jakiego warzywa jest zrobiona. Ciekawy dodatek do grilla, ale też do tradycyjnych obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - mały kalafior - 2,3 łyżeczki chrzanu - 1 czubata łyżka majonezu - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - sól i pieprz
Corner With RecipesNa początek powiem Wam szczerze że nie przepadałam za mięsem ani krwistym ani średnio wysmażonym, ja musiałam jeść dobrze wysmażone i przez tyle czasu wiele straciłam
Moje Małe CzarowanieTopinambur to jadalna bulwa, która rośnie pod ziemią podobnie jak ziemniaki. Wyglądem przypomina nam trochę duży pokręcony Imbir. Ma lekko orzechowy i pikantny smak. W smaku
naRuszcieKolejna bardzo smaczna i bardzo szybka surówka, doskonała na grilla i do obiadu. Powstała "z potrzeby chwili" :) Obiad prawie dochodzi, a lodówce, z dostępnych warzyw tylko pekinka, pomidory i cebulka, parę oliwek. I powiem szczerze, będę do niej wracać, bo bardzo wszystkim zasmakowała. Polecam :) Składniki - kapusta pekińska ( średnia główka, lub pół dużej - pomidory 2 szt. - młoda cebulka, ( u mnie biała
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki na marynatę: 4 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej suszonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo zmielonej garam masala kilka gałązek rozmarynu 2 pomidory suszone
ClauditteMissCookingPyszne” Anny Starmach dotyczące grillowania. Jak zwykle Ania pokaże szybkie, często nietypowe ale proste w wykonaniu przepisy. W programie podano następujące przepisy na potrawy z grilla: kanapka z grillowanym rostbefem oraz warzywami domowy sos barbecue karkówka w dwóch odsłonach, czyli w dwóch pysznych marynatach grillowane owoce z salsą miętową
WojnaNaSmaki.plsałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamurgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręcę olejem, mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk. Przy pomocy pędzelka smarujemy patelnię olejem
Kulinarne przygody GatityW weekend robiliśmy grilla z okazji imienin mojej mamy. Tradycyjnie była karkówka, sałatki, tzatziki czy żeberka. Na szybko zrobiłam też grillowane pieczarki. Można przygotować je np
Pasja SmakuJeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i
Pasja Smakumięsem mielonym. Następnie formujemy z mięsa podłużne wałki i wbijamy w środek patyczki do szaszłyków (namoczone w wodzie). Możemy również uformować kulki, które na przemian z warzywami będziemy nabijać na patyczki. Pieczemy na grillu, czas pieczenia zależy od temperatury grilla w moim przypadku trwało to ok. 20 min. Trzeba zwracać uwagę na to, aby mięso dokładnie się upiekło. Szaszłyki
Markowy smakmarchewki (Baby Carrots z Tesco) 160 g ziemniaka (1 średniej wielkości ziemniak) przyprawa do ziemniaków sól, pieprz wedle uznania 2 łyżeczki masła ziołowego ( przepis tu ) Zaczynam od wstawienia warzyw na parę, ziemniaka kroje w plasterki, wrzucam go na parę, dodaje przyprawy do ziemniaków, po ok 5 min dorzucam brokuła, szykuje sobie garstek marchewki - ta mała z Tesco mnie urzekła(...)grillową. Pierś z kurczaka kroje wzdłóż, dorzucam kurczaka na patelnie grillową i smażę z jednej i drugiej strony tak żeby powstały nam delikatne charakterystyczne paski od grilla. Przekładam piersi na talerz, obok układam warzywa, ziemniaki i przyprawiam solą i pieprzem. Puki wszystko jest gorące skrawam na wierzch masło ziołowe żeby się rozpuściło. I oto proszę danie dietetyczne według kalkulatora
Piekielna Kuchnia PatiJakiś czas temu pokazałam Wam Rewelacyjną Marynatę do mięs i warzyw . W ty poście okazuję Wam dwa dania, mojego syna z sałatką i ziemniaczkami i moje
Blondynka Gotujepiekarniku... czekałam na niego 4 godziny by czasem gorące urządzenie nie zbiegło się z jego przyjazdem. Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 1 kg karkówki (dobrej jakości, u mnie rasa puławska) 1-2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grilla kilka łyżek oliwy z oliwek 1 mały seler 2 pietruszki 3 średnie marchewki 6 dużych pieczarek(...)czerwona papryka 2 średnie cebule 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek Karkówkę kroimy w spora kostkę i posypujemy przyprawą do grilla. Odstawiamy na ok 20 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa krojąc je w cienkie plastry. Ja użyłam do tego robota kuchennego. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i rumienimy na niej mięso. Na dnie naczynia
Dzieje kuchennej Wiewióryinnych mięs. Są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo aromatyczne poprzez dodatek ziół. Można je przygotować w piekarniku, na patelni grillowej w domu czy na grillu na Świerzym powietrzu. Grillować można naprawdę wiele warzyw, ja użyłem do tego cukinii i bakłażana. Składniki: Cukinia, Bakłażan, Olej z oliwek, Sól i pieprz, Oregano, Tymianek (wy możecie użyć waszych ulubionych ziół
cookplDzisiaj zdrowa i smaczna propozycja na grilla, szaszłyki z marynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około
SMYKWKUCHNIDodatki warzywne i ziołowe zależą już od naszych upodobań. Sałatka jest idealna jako dodatek do dań obiadowych np. ryby ( Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami ) oraz jako dodatek do dań z grilla. A sezon grillowy w pełni. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 150 gram kaszy kuskus natka pietruszki lub świeża mięta oregano lub inne świeże zioła – opcjonalnie
OstryKęsZapraszam Was dzisiaj na sałatkę z grillowanymi warzywami. Prosto, z kilku składników, ale kolorowo i smacznie. Połączyłam makaron, warzywa i twarożek w danie, którym na pewno
Codzienna kuchnia niecodziennaRunner’s Word Extra” 2/2015. Tak naprawdę same szaszłyki to nic odkrywczego, ale ostry sos jest naprawdę wspaniały. Polecam nie tylko do warzyw, ale i do mięsa. My jedliśmy na pierwszym grillu w tym roku. Składniki: Na szaszłyki: 3 papryki (każda w innym kolorze) 1 cukinia (u mnie bakłażan) kilka pieczarek 1 czerwona cebula sól(...)kubki posiekanego oregano ½ kubka posiekanej świeżej bazylii 1/3 kubka oliwy Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami i obtoczyć w oliwie. Odstawić w misce, żeby się odrobinę zamarynowały. Następnie nadziać na namoczone patyczki od szaszłyków. Upiec w piekarniku lub grillować na patelni czy grillu. Przygotować sos. Czosnek, papryczki, liście laurowe i sól zmiksować w blenderze lub utrzeć
Sto kolorów kuchnilubicie. Wolnowar jak zwykle ułatwia pracę. Zwłaszcza, że przepis nie wymaga obsmażania mięsa czy specjalnego szykowania warzyw. Po prostu wszystko do gara i już. Gotowałam w ustawieniu high. Wstawiłam o 11, a już o 15 obiad był gotowy. Podpiekłam kurczaka pod grillem w piecyku, ale można ten krok pominąć. Ja chciałam mieć chrupiącą skórkę. Miałam tylko fasolkę mrożoną, przed(...)końcem gotowania dodać fasolkę szparagową. Z gotowej potrawy wyjąć kurczaka, ułożyć skórą do góry na blaszce i wstawić na parę minut (3 - 4) pod grill w piekarniku, aby kurczak się ładnie zrumienił. Podawać natychmiast z warzywami z wolnowaru. Smacznego
Stare Garypodsmażamy przez 10 minut na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oleju. Stale mieszamy żeby czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe(...)suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. Połówki bułek smarujemy sosem chili. Na spodzie układamy podsmażone warzywa. Na nie kładziemy burgera, ser i znowu warzywa. Przykrywamy górą bułki i podajemy. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle
Marder&Marder Manufacture