warzywa po meksykańsku - 115 przepisów (strona:5/8)

Sałatka meksykańska 5818

Moją propozycją na śniadanie albo kolację , jest sałatka meskykańska . Dzięki ogórkowi czuc wiosnę w pełnym rokzwicie , papryka dodaje pikanterii, a kukurydza jest jak niczym słoneczny

Słodkości i nie tylko
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 320

fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie(...)pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji

Kulinarne przygody Gatity
Meksykańskie burgery 130

łyżeczki pieprzu cayenne ·        ½ łyżeczki czosnku granulowanego ·        łyżeczka przyprawy do kuchni meksykańskiej ·        1 łyżka sosu worcestershire ·        1/3   szklanki świeżej kolendry ·        sok wyciśnięty z połowy limonki(...)mieszamy z przyprawami, dodajemy sok i skórkę z limonki, sos chili i posiekaną papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy.   Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony

Mania Gotowania
Chilli con carne 142

Klasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Duża cebula Ząbek czosnku Strąk żółtej papryki Strąk zielonej papryki 400g czerwonej fasoli z puszki 400g białej fasoli z puszki Czubata łyżka przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do chilli con carne Sposób przygotowania Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę(...)przyprawiamy mieszanką przypraw do chilli con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne

Pyry na Gaz
Feijoada completa, czyli brazylijski gulasz 168

baaardzo pikantnie. Potrzebne nam: - 30 dag wołowiny - 20 dag karkówki wieprzowej - 10 dag kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek(...)bardzo małym ogniu. Po 5 minutach zwiększyć ogień, dodać oliwę z masłem. Gdy tłuszcze się połączą dodać paprykę, cebulę, czosnek, kabanosy oraz posiekane bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić

W poszukiwaniu inspiracji
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 245

Napełnią żołądek, smakują przednio, pachną jeszcze lepiej i nie wymagają zbyt wiele pracy czy zasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów bardzo duże znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula(...)gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz z czosnkiem, szklę. Wrzucam  obydwa rodzaje fasoli, zalewam bulionem. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję  w niewielką kostkę i wrzucam do garnka. Gotuję warzywa do miękkości, najlepiej  pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Na samym końcu gotowania wrzucam odcedzoną kukurydzę i groszek oraz cząber. Pomidory miksuję, dodaję do garnka wraz

W kuchni Karmel-itki
Tortilla meksykańska z kurczakiem 168

3 piersi z kurczaka gotowe placki tortilli sałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki

Świat Domowej Kuchni
Grillowany schab w bułce z makaronu 274

Makarony w naszej rodzinie uwielbia każdy, a przepisów z wykorzystaniem makaronu na blogu jest całe mnóstwo. Ale ten przepis na grillowany schab w bułce z makaronu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane z salsą meksykańską 241

Kocham placki ziemniaczane i zawsze staram się podawać do nich jakieś nowe dodatki..a że to nie nowość że kocham ostre potrawy, wiec padło na salsę meksykańska...Tak mi posmakowała że musze zrobić ja w większej ilości i zamknąć w słoiku. ;) Składniki: 1 kg ziemniaków  1/2 szklanki maki ryżowej 3 ząbki czosnku pół papryczki chilli sól morska, pieprz, rozmaryn(...)już będą lekko miękkie dodajemy pokrojona w plasterki cebulę oraz czosnek. Smażymy az wszystko się zarumieni . Następnie widelcem rozgniatamy wszystko na "papkę" ale tak by były widoczne kawałki warzyw. Możemy również użyć blendera i zmiksować wszystko całkowicie ale ja wolę wersje z kawałkami . Gdy już mamy rozdrobnione warzywa dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz przyprawy i na małym ogniu pod przykryciem

NaKońcuJęzyka
Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego. 144

świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka(...)Polej oliwą, octem, dopraw cukrem, solą i ostrą papryką. Wymieszaj i przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut . Przemieszaj składniki w połowie pieczenia. Wyjmij warzywa z piekarnika, odkryj folię i odstaw na 5-10 minut, aby przestygły. Przełóż do naczynia blendera, dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj od razu

Chilli Czosnek i Oliwa
Chili con carne 147

Dzisiaj naszła mnie ochota na kuchnię meksykańską. Bardzo ją lubię a na blogu nie mam jeszcze tego typu potraw, więc zdecydowałam, że najwyższy czas je zrobić :) Chili con carne to potrawa bardzo szybka i łatwa, jej przygotowanie zajmuję około 30 minut. Ale uwaga, jest na prawdę ostra! A już niedługo ruszam ze świątecznymi przepisami, mam nadzieję, że przydadzą Wam się(...)pieprzu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka zmięknie, na patelnię dodać mięso wołowe, doprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych

Zgrabne Gotowanie
Zupa meksykańska 184

Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 cebula pokrojona w piórka\ 2 ząbki czosnku(...)proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki z oliwą natarte czosnkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 157

chłodnik litewski wersja II  z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com 2.  zupa miso z tofu i makaronem mie  z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3.  zupa meksykańska  z bloga Wędrówki po kuchni 4.  francuska zupa cebulowa  z bloga czary gary 5.  rosyjski rassolnik  z bloga pyszne.blox.pl 6.  chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco(...)bloga kardamonovy 19.  bouillabaisse wg przepisu Julii Child  z bloga Widelce 20.  zupa orkiszowa  z bloga Prawdziwy biszkopt 21.  zupa z mieszanych warzyw- minestrone  z bloga Stare Gary 22.  tajska zupa kukurydziana z krabem i jajkiem  z bloga Mirabelkowy blog 23.  chińska zupa ze smażonym tofu na ostro  z bloga

bastalena
V FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 86

bistro mama   KUCHNIA SZWEDZKA Karolina Kornacka QuchniaKaroli   KUCHNIA FRANCUSKA Krystyna Gerc Co na obiad ?   KUCHNIA LITEWSKA Natalia Urbanek Blog Czekolady   KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Małgorzata Kwiatkowska Bon Appetit Małgorzaty   KUCHNIA ŻYDOWSKA no i oczywiście ja  Katarzyna Czapran Kuchnia w opałach   KUCHNIA TURECKA Szczegółowy program znajdziecie tu: V festiwal Opolskich(...)przygotuję to:   Patlıcan sarması roladki z grillowanego bakłażana z twarogiem  Kazandibi deser mleczny  Taze fasulye  zielona fasolka na sposób turecki  Imam bayıldı bakłażan nadziewany warzywami   Karnıyarık      bakłażan nadziewany warzywami i mięsem   Patlıcan sarması  A więc kochani bądźcie z nami. Smacznie zapraszamy :) Za poczęstunek nie weźmiemy ani złotówek ani euro

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania