warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:250/829)

Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 273

pieprzu mielonego i ziołowego po 2 łyżki masła i oleju Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz i w miarę drobno posiekaj. Kaszę ugotuj bez soli i odcedź. Opłucz zimną wodą i pozostaw do ostudzenia i lekkiego osuszenia. Przełóż do miski. Na dużej patelni roztop masło z łyżką oleju. Gdy całkowicie się rozpuści, wrzuć marchewkę

Anioszek w kuchni
Wegetariańska lazania 324

gęsty, gładki i wyraźnie słony w smaku. Gdy beszamel jest gotowy zabieramy się za przygotowanie farszu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zgnieciony czosnek i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. W międzyczasie cukinię obieramy ze skórki

Simple Dish
Faszerowane papryki 168

selera pomidory w puszcze 1 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz  tutaj ) majeranek, tymianek, bazylia sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę i pietruszkę. Jak warzywa zmiękną dodajemy pokrojone grzyby, pieprz i sól. Całość podsmażamy przez 10 min., po czym dodajemy ugotowany ryż i dusimy przez

Łycha smaków
ZACIERKA - WSPÓLNE GOTOWANIE SMAKÓW Z DZIECIŃSTWA 165

oplukać i dodać do zupy.Dodać też obraną w całości pietruszkę i obraną ,pokrojoną w plasterki marchewkę.Gotujemy do miękkości warzyw i ziemniaków.Dodajemy łazanki i gotujemy jeszcze ok.10 minut.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę ,smażymy na patelni na oleju.Dodajemy cebulę wraz z tluszczem i przyprawiamy solą i pieprzem..Smacznego. A teraz moja wersja tej zupy!.   Łazanki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą 99

przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Podaj kapuśniak z kiełbasą

codojedzenia
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 120

mąki płaskie • 2 łyżki papryki słodkiej • 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą • sól • pieprz  Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany  czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte  warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory  Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa

W królestwie smaków Beaty
Chili Sin Carne 223

podania - limonka, świeża kolendra Papryki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion. Grillujemy po 2 minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy ok godzinę. Doprawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 155

ostrych składników. A jeśli nie macie ani płatków drożdżowych, ani wędzonej papryki, zblendujcie sobie ugotowane posolone ziemniaki z cebulką z patelni - to już jest pyszne! ;) Gotowy ser możecie użyć do wszystkiego - do pizzy, tostów, zapiekanek, jako dip do warzyw czy nachosów, do kanapek na zimno jak serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców i zachęcam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Risotto oskrzydlone - ze skrzydełkami drobiowymi 79

mięty pół szkl białego wina 2 szkl rosołu tłuszcz do smażenia Skrzydełka umyć, i przeciąć na wszystkich zgięciach. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przysmażyć poporcjowane skrzydełka razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać posiekane warzywa, podlać winem i rosołem, wsypać ryż, przyprawy do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody

Gotowanie jest łatwe
Świderki z porem 94

pory  1 duża marchew 1 cebula   oliwa do smażenia  sól,pieprz majeranek koperek Wykonanie Umyć warzywa. Marchewke zetrzeć na póltalarki (można na dużych  oczkach). Pora pokroić w talarki , cebule w piórka. Na rozgrzaną patelnie wrzucić marchewkę ,mieszać gdy zmieni kolor dodajemy cebulę i por . Mieszamy , posypujemy szczyptą soli aby szybciej cebula zmiękła. Podlewamy 1/2 szklanki

Eli Gotowanie
Orzeszku... rybka! 110

opakowaniu, a mrożonkę warzywną wrzucamy na patelkę, dosypujemy trochę papryki i doprowadzamy do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami, a rybkę obtaczamy w orzeszkowej panierce i smażymy 3-5 minut, pamiętając by kłaść ją na gorącą patelnię, skórą do dołu.I tą stronę rybki smażymy dłużej. Dzięki orzeszkowej panierce nie nasiąknie tłuszczem tak, jak  przy tradycyjnym smażeniu

Karczma Honorietty
zupa z flądry 168

głowy, płetwy i ogony)  i całość gotujemy ok 15 minut.  W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty kolor, pokrojoną w plastry, drugą cebulę. Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew), a następnie mieszając łyżką lub trzepaczką dodajemy do wywaru sok z cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując

Miód i pieprz
kuskus z suszonymi pomidorami 221

Sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut. Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej

Miód i pieprz
zupa z flądry z kwaśną śmietaną 104

głowy, płetwy i ogony)  i całość gotujemy ok 15 minut.  W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty kolor, pokrojoną w plastry, drugą cebulę. Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew), a następnie mieszając łyżką lub trzepaczką dodajemy do wywaru sok z cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując

Miód i pieprz
Omlet z pomidorami i fetą 151

chyba nie muszę tego mówić ;) Omlet z pomidorami i fetą  Składniki (1 omlet na małej patelni ): - 2 jajka - 1/2 pomidora - 1/2 cebuli - 2 łyżki otrąb owsianych (opcjonalnie) - garść pokruszonej fety - szczypiorek do posypania - sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka - oliwa/olej do smażenia Warzywa pokrój w kosteczkę. Jajka rozbełtaj widelcem, dodać do nich zioła, cebulkę, otręby, sól i pieprz

Corner With Recipes
Tortilla razowa 330

patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta

Bullio
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 230

zalewy i dokładnie wymieszać z winem ryżowym i pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez

Kuchnia Prezydentowej
Tofucznica z pomidorami i bazylią 131

tofu z pomidorami i bazylią Polsoja sól kala namak pieprz kilka listków bazylii  pomidorki koktajlowe do podania Pokrój w warzywa: czosnek w drobną kostkę, suszone pomidory w wąskie paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć najpierw czosnek i pomidory i podsmaż pół minuty tak, aby aromatyzowały oliwę. Wrzuć cebulę oraz pieczarki i smaż

Roślinna - blog wegański
Szaszłyki z salami 162

kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinarna Pokusa
Pyszna, dietetyczna zupa kukurydziana - 300 kcal 567

pieprz można dodać chilli Co robić? 1.  Obraną włoszczyznę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować  - Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. 2. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, posolić i jeszcze chwilę smażyć. 3. Podsmażone warzywa dodać do 500 ml wywaru. Dodać pokrojone mięso, połowę kukurydzy i zagotować. 4. Zupę zmixować blenderem. dodać sól i pieprz do smaku

Matka Żywicielka
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 204

Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć na nim cebulę by się zeszkliła. Dodać mąkę. Następnie energicznie mieszać przez 2 minuty. Całość dodać

Bon Ton Italia
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 142

cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól do smaku oliwa do smażenia Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz i pokrój

Food Square
Bataty zapiekane z jajem i ricottą 135

gram) 1 szalotka szczypiorek sól, pieprz, wędzona papryka łyżka oliwy z oliwek Batata ścieramy na tarce, szalotkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i wykładamy do naczynia żaroodpornego bądź patelni z metalową lub odpinaną rączką. Pieczemy 15 minut, następnie wbijamy jaja i pieczemy kolejne 8-10 minut. Tuż przed podaniem całość posypujemy

Mango Papaja
Gulasz z pieczarkami i serduszkami drobiowymi 114

serduszka obierzemy - mięso umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem

Ugotować
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 152

tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika rozgrzewamy, dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę, i po chwili udka skórką

BaRepas
Frittata warzywna ze szpinakiem 129

została z robienia poprzedniego dania) kawałek dymki ze szczypiorem 1/2 żółtej papryczki chilli 2 jajka pieprz sól Najpierw rozmroziłam na patelni szpinak i go trochę odparowałam Następnie dodałam pokrojone w kostkę i plasterki (tak, jak na zdjęciu powyżej) warzywa Gdy się warzywa poddusiły uklepałam je na płasko... ... i wbiłam roztrzepane widelcem jajka - doprawiłam Na wolnym ogniu pod przykryciem smażyłam frittatę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Duszona wołowina 116

kawałki. Mięso umyć, osuszyć, skropić łyżką oleju i przypraw ić solą , piepr zem, imbirem, ziołami prowansalskimi, rozmary nem i tymiankiem. Patelnię dobrze rozgrzać z niewielką ilością oleju. Po łożyć na nią mięso i mocno podsmażyć. Na końcu dodać warzyw a, na 2 - 3 min. Wszystk ie składniki przełożyć do naczynia ż aroodpornego, zalać do połowy wod ą, dodać listki laurowe

Gaździnka warzy
Makaron z cukinią 122

smażenia tylko zalewy z pomidorów) dorzucamy cukinię.  Cebule dusimy w osobnym garnku, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy na patelnię i przyprawiamy pieprzem.  Dodajemy posiekaną pietruszkę mieszamy.  W miseczce mieszamy ze sobą serek i jogurt,   dodajemy do warzyw.  Mieszamy i doprawiamy po raz kolejny. Nakładamy porcje makaronu i oblewamy sosem.  Smacznego

Cukier&Puder
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 112

minutach- od momentu gotowania się bulionu- przykryć garnek i gotować przez 35 minut.Następnie wrzucić pokrojone w kostkę warzywa i gotować przez około 10 minut (do miękkości).W międzyczasie pokroić w kostkę boczek, wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć, aż wytopi się tłuszcz, wtedy dodać drobno poszatkowaną cebulę.Smażyć przez około 1,5 minuty, dodać drobno pokrojony czosnek i przez

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna rolada jajeczna. 303

Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie: Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy roladę na styl omletu japońskiego. Czyli wylewamy część jajek na patelnię i rozprowadzamy po całości.  Kiedy zaczyna się ścinać zaczynamy zwijać je jak naleśnika i posuwamy na 2 brzeg patelni, po czym wlewamy

Malinowe Pocałunki
Zupa słoneczna 234

jarzynka pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać kaszę i mieszając chwilę smażyć. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać 5 szklankami wody i gotować 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce, dodać do zupy, przyprawić. Gdy kasza i warzywa będą miękkie, zaciągnąć zupę śmietaną i ewentualnie doprawić. Na talerzach posypać

Anioły w kuchni
Tagliatelle w sosie czosnkowo-kalafiorowym 202

mnie pełnoziarnisty) Oliwa z oliwek lub olej do smażenia przyprawy: pietruszka czosnek pieprz sól opcjonalnie: pieczarki lub inne warzywa Przygotowanie:      Główki kalafiora gotujemy do względnej miękkości. Po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie na patelni chwilę podsmażamy poszatkowany czosnek, dopóki nie zmięknie. Do blendera wrzucamy kalafior, wlewamy mleko, wsypujemy przyprawy: czosnek, pieprz i sól

Weganizm infantylny
Długo robiona tarta, bardzo szybko zżarta. Niedziela na Sommarøy 172

250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Wymieszałam i gotowy farsz wyłożyłam na podpieczone ciasto. Całość zapiekłam jeszcze przez 20min. w 180st

bastalena
Kremowa zupa z brokuła 189

Brokuły podzielić na różyczki i umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gotującego bulionu dodać przygotowane warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie. Potem wszystko zmiksować blenderem, doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki i  posypaną prażonym słonecznikiem

Monia miesza i gotuje
Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 243

pulpecikami z indyka. Mój młody tak je uwielbia, że co jakiś czas muszę mu robić i najlepiej smakują mu z makaronem, a ja oprócz tego mam okazję, żeby przemycić warzywa, bo tak to spokojnie je zje. Tym razem do pulpecików dodałam spora ilość sezamu. Fajnie smakowały i wszystko było szybciutko zjedzone :))  Składniki pulpeciki: mięso mielone z indyka lub filet(...)dodajemy ketchup, musztardę, bułkę tartą, jajko, sezam i doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki i podsmażamy na patelni. Reszta: makaron brokuł (podgotowany) marchewka czarne oliwki cukinia kulki mozzarelli 1/2 szklanki śmietany 18% jajko Makaron gotujemy al'dente. Brokuła również. Resztę warzyw kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy makaron i pulpeciki. W kubku mieszamy jajko ze śmietaną

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania