warstwowa - 2236 przepisów (strona:125/150)

Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami a'la szuba 516

Rewelacyjna sałatka, smakowała wszystkim bez wyjątku , znalazłam ją na blogu Joli . Zapisze się na stałe do naszego świątecznego i imprezowego menu :)   Jako dodatek proponuję chleb

Takie tam pichcenie
Sałatka brokułowa - ekspresowa 987

pokroic w kostkę Fasolę osączyć - przemyć pod bieżącą wodą i ponownie osączyć na sicie Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz Całość układamy w przezroczystej misce warstwowo, tzn. na dno kładziemy podzielony brokuł - polewamy częścią sosu majonezowo- jogurtowego, na brokuł wykładamy ser - polewamy, a na wierzchu fasolę i polewamy resztą sosu. Gotowe! Mogę z czystym sumieniem powiedzieć

Proste Potrawy
"Szpinak 1000 Listków" Bonduelle 129

Zakupiony szpinak rozmroziłam i po kilku godzinach zobaczyłam to, co przedstawia moja fotografia. Rzeczywiście tak jak obiecywał producent Bonduelle, szpinak nie jest rozdrobniony, ale widać warstwowo ułożone pojedyncze listki, aż szkoda je naruszać. Wygląd zatem jest obiecujący. Zabieram się więc za gotowanie i wkrótce napiszę o rezultatach  :)  Was również zachęcam do eksperymentowania z tym zdrowym, zielonym warzywem. Szpinak

Proste Potrawy
Sałatka siódemka 260

pokroić na małe kawałki, łodygi selera pokroić w kostkę Szczypiorek kroimy drobno, groszek osączamy lub mrożony gotujemy- osączamy Boczek kroimy w kostkę, ser ścieramy na grubej tarce Składniki układamy warstwowo; sałata, seler, szczypiorek, groszek, ser żółty i polewamy to majonezem z łyżeczką cukru i szczyptą pieprzu Po wierzchu posypujemy przestudzonym, usmażonym, chudym boczkiem. Robiłam wersję bez boczku też fajnie smakuje

Proste Potrawy
Koktajl truskawkowo- ananasowy 176

ciężkich kanapek. Dziś zaserwowałam sobie koktajl z truskawek i ananasa mmmmm ;) Składniki: 3 grube plastry ananasa 2 szklanki truskawek Truskawki oraz ananas miksujemy osobno. Do szklanki wypełnionej lodem przelewam warstwowo nasz koktajl

NaKońcuJęzyka
Tort czekoladowy z truskawkami 151

szans, żeby wyszło nierówno.      Dolny i środkowy blat nasączamy herbatą owocową - mi udało się wygrzebać miks truskawka+mango, który sprawdził się w tym torcie bardzo dobrze. Warstwowo wykładamy krem truskawkowy, ostrożnie łącząc kolejne części (są dość cienkie).      Krem czekoladowy ubijamy w dużej misce końcówkami do białek, a gdy masa będzie sztywna, dodajemy opakowanie ricotty

sama złodycz
Caprese z grillowaną cukinią 166

wersji grillowanej to jedno z moich ulubionych warzyw :) Postanowiłam wykorzystać ją w lubianej sałatce caprese. Składniki podałam jednak  inaczej niż w wersji tradycyjnej sałatki i  wyszła pyszna warstwowa sałatka caperse :)    SKŁADNIKI   1 średnia cukinia 3 pomidory 150g tartej mozzareli pół pęczka świeżej bazylii sól pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie ocet balsamiczny   PRZYGOTOWANIE  Cukinię

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto smerfetka 427

Smerfetka to inna wersja popularnego ciasta Shrek. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych a szczególnie tak sztucznie kolorowych ale musiałam upiec cisto na charytatywny cel na sprzedaż i chciałam, aby to ciasto przykuło uwagę swoim wyglądem i dobrze się sprzedał. Nie myliłam się, poszło jako pierwsze. Podobno też było pyszne, więc myślę że pomysł się udał. Przepis to kumulacja kilku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 306

Dzisiaj mamy dla Was przepis na przepyszne tartaletki z kurczakiem. Jest to danie warstwowe, którego spód tworzą ziemniaki, wyżej znajduje się kurczak z grzybami i cebulką, a na samej górze umieszczamy kruche ciasto. Wszystkie warstwy odpowiednio doprawione tworzą niesamowitą przepyszną całość! My robiłyśmy to danie w 4 małych tartaletkach, jeśli jednak ktoś ich nie ma, można użyć jakiekolwiek naczynie żaroodporne

Kolizje Smaków
Zapiekanka ze szparagami 252

talarki. Żółty ser ścieramy na tarce. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy połowę żółtego sera i doprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wylewamy nieco śmietany i układamy warstwowo: ziemniaki, mięso, szparagi białe, zielone i cukinię. Teraz wylewamy pozostałą część sosu. Wierzch sypiemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut. Obserwujemy wierzch

Kolizje Smaków
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 154

jest nisko kaloryczna. Gruszkę najlepiej dzień wcześniej gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem anyżu i kory cynamonu, po zagotowaniu studzimy, przykrywamy folią i zostawiamy na całą noc, gruszka nabierze warstwowo koloru fioletowego. Następnego dnia odsączoną połówkę gruszki kroimy nie przecinając jej do końca, tworząc wachlarz. Truskawki kroimy na ćwiartki. Gotujemy 1 jajko na twardo, (wkładamy jajko do zimnej wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 311

wygładzamy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt za pomocą obręczy do warstwowego krojenia biszkoptu. Do tego tortu wykorzystałam 2 krążki biszkoptu, a jeden zamroziłam do jakiegoś innego wypieku. Przygotowujemy krem: Przed ubijaniem jogurt i serek schładzamy w zamrażalniku. Ubijamy serek mascarpone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami 191

powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt np. za pomocą obręczy do warstwowego krojenia biszkoptu.   The post Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cynamonowy chlebek do odrywania 327

wysmarowałam go dokładnie masłem oraz obsypałam cukrem wymieszanym z cynamonem. Prostokąt pocięłam na 4 pasy (równolegle do krótszego boku) i nałożyłam je jeden na drugi, po czym ten jeden warstwowy pas pokroiłam jeszcze na 5 części. Powstałe "kanapki" ułożyłam pionowo w keksówce (nie muszą być ułożone idealnie:) wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne pół godziny

Kulinarny Pamiętnik
Cannelloni z serem 152

Wymieszać z roztartym twarogiem. Natkę pietruszki umyć, dokładnie osączyć i drobno posiekać. Wymieszać z farszem serowym. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Surowe cannelloni napełnić farszem. Ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym . Pomidory z puszki zmiksować. Dodać przyprawy i 100 ml wody, zalać cannelloni. Piec pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 o C Życzę smacznego i zapraszam również

Świat Smaku