wystudzeniu ściągamy papier a formę po brzegi wykładamy folią lub papierem do pieczenia i umieszczamy biszkopt. Ciepłe lody przekrawamy na pół. Układamy przekrojoną częścią na biszkopcie w małych odstępach. (wafelek zostawiłam, ale można go delikatnie zdjąć) MASA SEROWA: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody (nie jest łatwo to zrobić dlatego ja lekko je podgrzewam na małym ogniu) Odstawiamy
Pani na deserProste w wykonaniu, zdrowe i lekkie pralinki. kokosowe. Smakują podobnie do wafelków princessa. Dzięki waflom ryżowym są chrupiące w środku, więc jeśli wolicie żeby wafle nie namokły nie wkładajcie ich do lodówki tylko od razu zadowólcie się ich smakiem. A takimi zdrowymi słodkościami można się zajadać bez wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 30 g wafli ryżowych (naturalnych) 8 łyżek wiórków kokosowych
Słodka Strefajesień tak na mnie wpływa, bo zrobiłam się bardzo sentymentalna, lubiąc wracać myślami daleko wstecz, czego dowodem jest choćby ostatni mój post na Facebooku, w którym wspominam gumy balonowe, wafelki kukuruku, rzutnik do bajek i inne ciekawe rarytasy PRL-u Ale wróćmy do przepisu…Czym prędzej go wypróbowałam i mam! Mam prosty sposób na tradycyjne babcine racuszki! Najlepsze jakiekolwiek
Arbuziakiciasta, udekorować kwiatkami kremu dookoła oraz posmarować w środku. Karmelizowane pestki dyni wsypać do środka, na górze również posmarować je kremem dyniowym. Następnie całość polać polewą morelowo-czekoladową a wafelkiem (u nas sojowym) wykonać ogonek :) POLEWA MORELOWO- CZEKOLADOWA Morele namoczyć w gorącej wodzie na ok 45 minut (muszą być bardzo rozmiękłe), następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody, olejem
Candy Pandaswermutem. Genialne! :) Na samą myśl leci mi ślinka. Czas na deser! W tym wypadku wybraliśmy tak samo: tradycyjne lody, trzy gałki: pistacjowa, truskawkowa i waniliowa, coulis z brzoskwiń, chrupiące wafelki i posypka (chyba pistacjowa). Ale było pysznie, prawdziwe, tradycyjne lody. Do pokoju wróciliśmy najedzeni i szczęśliwsi o nowe doznania kulinarne. Zdjęcia z telefonu (bo niestety nie chciałam pstrykać moim dużym
Trufelkowociacho Kinder Country. Nie za słodkie, zdecydowanie zaspokajające potrzebę na słodycze. W sumie większość ciacha to ser (mój kochany Wieluń i mascarpone), z dodatkiem odżywki białkowej o smaku…wafelków (khe, khe – innej nie miałam;), erytrolu i pszenicy ekspandowanej, jednak smak jest naprawdę świetny. Nie wiem czy powinnam nazywać ten przepis „fit” i wstawiać go do kategorii
Mieszam w GarnkuDomowe wafelki to jest to co tygryski lubią najbardziej. Robi się je kilka chwil, a smakują obłędnie. Zarówno dzieci, jak i większe łasuchy będą szczęśliwi. Składniki: 1 opakowanie wafli 2,5 szklanki mleka w proszku pełnego MLEKOVITA 3/4 szklanki mleka zwykłego pól szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 kostka masła W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kakao, kiedy
Z Majeczką w kuchniWafelki te przygotowałam z myślą o słodkiej przekąsce na urodziny Synka. Wyszły bardzo kolorowe i z całą pewnością przyciągały oko zarówno dużych jak i małych Gości. Jedyna uwaga, to powideł nie należy nakładać zbyt grubej warstwy. U mnie było ich zdecydowanie za dużo i niestety trochę „wychodziły” podczas krojenia. 4 wafle powidła śliwkowe 200 g mleka w proszku
Smaki Na Talerzuszklanki wrzątku do galaretki Owoce: winogrona, maliny, borówki, nektarynka Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przecięte na pół ciepłe lody. Kupiłam takie, które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy startą białą czekoladę i pokruszoną bardzo drobno chałwę. Dolewamy żelatynę i miksujemy na wolnych
VioletoweKucharzenieLekki deser z wafelkami, a do tego galaretka z owocami! Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Deser dla małych i dla dużych ;) Składniki: (na małą keksówkę) galaretka czerwona (np. truskawkowa) galaretka jasna (np. cytrynowa) galaretka przezroczysta winogronowa WINIARY 350 ml śmietanki 36% 1 wafel tortowy duża nekratynka Przygotowanie: W pierwszej kolejności robimy Galaretkę czerwoną i winogronowa przezroczystą WINIARY. Czerwoną rozpuszczamy
Lena Gotujekilka pierników, posypujemy szczyptą cynamonu. Wkładamy do zamrażalnika, po 4 godzinach lody są gotowe do jedzenia! Lody za pomocą łyżki do lodów nakładamy albo do pucharków, bądź wafelków do lodów. Lody możesz dodatkowo polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Lody podaj z serduszkiem piernikiem. Pycha! Przepis zgłaszam do konkursu na http://konkurs.kopernik.com.pl/ , a Wy trzymajcie kciuki
SMYKWKUCHNIrewelacyjnie, a jednocześnie jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nadaje się na dodatek do obiadu, nawet jako zamiennik ziemniaków oraz na samoistną przekąskę. U mnie ostatnio zniknęła z wafelkami ryżowymi Sonko . 4 ugotowane/upieczone ziemniaki 2 ugotowane/upieczone buraki (uwielbiam pieczone - klik ) 1 jabłko (kwaśne) 1 cebula Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego
Di gotujedaktyli 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki odżywki białkowej odrobina soli 2 łyżki mleka Daktyle zalać wrzątkiem. Gdy zmiękną (ok 15 minut( zmiksować z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na wafelek i schłodzić. Polać całość gorzką czekoladą i pokroić na kawałki. Smacznego
Chocolate Muffin Blogminut w temperaturze pokojowej. Potem przełożyć do rozdrabniacza. Dodać masło orzechowe, im więcej tym lody będą bardziej orzechowe. Całość zmiksować na gładką masę. Przełożyć do pucharków lub wafelków i do razu podawać
Monia miesza i gotujekielicha blendera, dodajemy sok i skórkę z limonki. Blendujemy owoce do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. Jeśli konsystencja lodów nam odpowiada to przystępujemy do konsumpcji. Możemy wykorzystać pucharki lub wafelki. Jeśli są zbyt mało zmrożone to przekładamy lody do pojemniczka i wkładamy jeszcze na godzinę do zamrażalnika. Smacznego
W kuchni Katie