dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie dodać parmezan. Ja użyłam goudy, więc w daniu są wpływy holenderskie ;) Żeby nie było nudno omlet został złożony, pokrojony i utopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu.Składniki:omlet 4 jajka150ml mleka45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką)1/4 małej cebuli1 ząbek
W kuchni wieczoremszalę nad wyborem napoju - padło na aromatyczną cynamonową herbatę, wybór dań już nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne z sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca
Słodkie PrzyjemnościCiasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych sosów,pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp. Składniki:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka i jedno całe jajko-2 czubate łyżki kwaśnej śmietany-1,5 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-łyżeczka soli-łyżeczka ostrej papryki mielonej-3 łyżki granulowanej cebuli-10 dkg startego drobno żółtego sera
Maminek kulinarnyByła już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami!Składniki i farszu:2 puszki sardynek w sosie pomidorowym1 papryka zielona (może być również czerwona)1
Smaki Brazyliiwydarzeń w jakich przyszło mi uczestniczyć.Miałam tę przyjemność, że wygrałam bilety na Męskie Granie 2014 . W ubiegłą sobotę raczyłam się muzyką w towarzystwie psiapsiółki, jadłam makaron z sosem pomidorowym i ricottą, skakałam i darłam się "Pierdolę przemoc
Dzieje kuchennej Wiewiórynaczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.Podawać z sosem pomidorowym .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat pomidorowy, albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstole.Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej!__________________________________________________________________________________________Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym!Smak obłędny! Zapach również!Podobny jadłam właśnie we Włoszech , w starej restauracji nad Tybrem … i właśnie dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem!Ps. udało się ;)Wyszło dokładnie
Ostra na Słodkoobjętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy pokrojone pomidory, oliwki, plasterki mozzarelli. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok.250 stopni) do zrumienienia ciasta. (ok. 7 minut). Gotową pizze posypujemy listkami
Słodka Stronawyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi. Na każda pizzę wykładamy sos pomidorowy, przyprawy i ulubione dodatki. Wszystko posypujemy startym serem.Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 7-9 minut do zrumienienia brzegów pizzy.Moje posty
Słodka Stronadrobniutko, żeby dawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry.pizza przed włożeniem do piecaZanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę ziół prowansalskichPizzę piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaśledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
karmelowynasionka się przyrumienią).Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego
Food SquareOdwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę. Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając. Ryba jest gotowa.Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty.Smacznego
Maminek kulinarnyWypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.Smacznego
Maminek kulinarny