zagnieceniu ciasta każdą śliwkę trzeba zawinąć w ciasto. Warto jednak poświęcić im czas bo smakują rewelacyjnie. Są miękkie i delikatne Do masy dodałam dodatkowo twaróg dzięki temu wg mnie są jeszcze lepsze niż z samych ziemniaków Jeśli macie zapasy mrożonych śliwek to polecam przepis Post Knedle ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta GotujeSkładniki : 50 dgk mielonego białego twarogu 25 dkg miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg rodzynek 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cytryna 1 duża, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 sztuka CIASTO KRUCHE: jajka 1 sztuka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia - szczypta ze składników na ciasto kruche w robocie wyrobić ciasto /palma miękka/ na, dno tortownicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem
W Mojej Kuchni LubięMożna zrobić z 1/2 porcji, lub to co zostanie odgrzać sobie na drugi dzień w mikrofali. Składniki: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki (1litr) wrzącej wody - 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę
Smaczne ZdroweNaleśniki są bardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych naleśników. Oprócz takich uwielbiamy również faszerowane naleśniki, czyli krokiety. Staram się przygotowywać różne farsze, a że akurat kupiłam pieczarki, które miałam wykorzystać do innego dania, ale później uznałam, że tam nie pasują. Tak zostałam
dom-agi.plmleka - 1 czubata łyżeczka suchych drożdży - 1 łyżka cukru - 100 g oleju - 425 g mąki pszennej typ 550 - 80 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko NADZIENIE - 200 g twarogu półtłustego - 40 g cukru pudru - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka pasty waniliowej - żółtko - truskawki i brzoskwinie - brązowy cukier jajko do posmarowania wierzchu Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić
dom-agi.plwylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki. Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor. Masa serowa: - 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie - 5 jajek - 220 g drobnego cukru do wypieków - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) - 200 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki
dom-agi.plCiasto drożdżowe będzie bardziej pulchne po upieczeniu, gdy pod koniec wyrabiania ciasta dodamy do niego łyżkę miękkiego smalcu lub białego twarogu. Pamiętajmy także o tym, aby wszystkie składniki przeznaczone do ciasta miały temperaturę pokojową. Wtedy nasze ciasto ładnie nam wyrośnie i będzie puszyste
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy rodzynki półkruchy spód: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy
Luźna Kuchniawyrabiamy na jednolite ciasto. wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę. masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką
Luźna Kuchniaherbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka 1 kubek cukru muscovado 1 kg mielonego twarogu Przygotowanie: herbatniki kruszymy, pół kostki masła roztapiamy i dolewamy do herbatników, masę mieszamy i wykładamy na dno tortownicy lawendę wrzucamy do wody, zasypujemy połową ilości cukru trzcinowego i gotujemy
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz 2- 3 ziemniaki Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy kulkę ziemniaki obieramy, gotujemy cebule obieramy, kroimy w kosteczkę ziemniaki zgniatamy widelcem lub tłuczkiem jeśli posiadacie, mieszamy z serem margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę
Luźna Kuchniakostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki
Luźna Kuchniatakich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza
Z Majeczką w kuchniDzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku. Twaróg, wędzony łosoś i koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę? Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą
Smaczna Pyza